Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så äter du gott och sparar pengar –Maud Onnermarks 5 smarta knep

31 mar, 2023
AvJohanna Bengtsson
FotografChristina Uhlin
Maud Onnermarks 5 knep och recept på god och billig mat
Går det att äta god mat och samtidigt spara pengar?
Enligt kocken Maud Onnermark är svaret solklart Ja!
Här avslöjar hon sina bästa spartips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

Under de senaste månaderna har priserna på mat oroat de flesta svenskar. Vi är nog många som har behövt lägga lite extra tid på att planera mathandlingen annorlunda. En av dem är Feminas mat-bloggerska Maud Onnermark.

– Jag har tänkt mer ekonomiskt kring mat än tidigare. Nu köper jag hem mer frysta grönsaker och stora påsar torkade kikärtor som jag kokar och fryser in. Jag har även börjat ha matlåda med mig till jobbet varje dag, säger Maud Onnermark.

Maud Onnermark är chefredaktör för Matmagasinet och har skrivit en rad kokböcker. Hon är även en välkänd kock i svt:s Go'kväll. Att unna sig god och bra mat – som samtidigt är billig – är någonting som Maud Onnermark är expert på. Här delar hon med sig av sina fem bästa knep!

Annons

Laga gott och billigt: Maud Onnermarks 5 knep

1. Laga mat från grunden

Om du köper rena råvaror och undviker halvfabrikat kan du laga mycket mat för en liten peng. Maud Onnermarks bästa knep är att köpa en hel kyckling och använda olika delar av köttet till olika maträtter.

– Det är inte så svårt att stycka en hel kyckling som man kan tro. Om du skall bjuda på middag kan du skära ut bröstfiléerna, de känns lite festligare. Kycklinglåren kan du ugnssteka med rotsaker och göra en god skysås till. Av skrovet kan du koka en god buljong och få en smakrik soppbas där du kan slänga i en slokande morot eller andra rest-grönsaker och få en riktigt god soppa, säger Maud Onnermark.

Recept på god kycklingsoppa med bonor

Här hittar du Maud Onnermarks recept på kycklingsoppa med bönor.

2. Gör flera portioner

En rutin som Maud Onnermark höll hårt i under småbarnsåren var att laga storkok på söndagarna. Ett knep som både underlättar för veckan, men som också gynnar plånboken.

Annons

– Passa på att laga flera rätter när ugnen fortfarande är varm och skärbrädan redan är smutsig. Gör alltid några extra portioner när du ändå är igång. Häromdagen gjorde jag kålpudding för sex personer trots att det bara är jag och min man hemma. Tänk också på att dryga ut maten med billiga ingredienser. I köttfärssåsen kan du ha i allt möjligt, som exempelvis selleri och morötter och därmed få större och fler portioner.

Recept på lättlagad kålpudding

Laga Mauds lättlagade kålpudding. Klicka här för att komma till receptet.

3. Köp frysta grönsaker

När färska grönsaker som tomat och gurka har skjutit i höjden prismässigt är frysta grönsaker räddaren i nöden.

Annons

– Det finns massor av rätter som du kan laga med frysta grönsaker! Gröna ärtor är väldigt underskattade, de går att använda till biffar, soppa och sallad. Dessutom gillar barn ofta den söta smaken. Fryst hel bladspenat är perfekt att ha i pajer och soppor och frysta haricots verts är betydligt billigare än de färska som dessutom har skeppats långt. Jag brukar ofta laga en god broccoli- och ädelostpasta där frusen broccoli funkar perfekt.

Recept på pasta med broccoli och ädelost

Här hittar du receptet på pastan med krämig broccolisås och ädelost.

4. Ät vegetariskt på vardagarna

Att äta vegetariskt är i regel billigare, så länge du tillagar all mat själv. Köttsubstitut är dyrt och samtidigt inte särskilt klimatsmart, menar Maud Onnermark.

Annons

– Om du försöker äta mycket vegetariskt under veckodagarna kan du lägga lite mer pengar på högkvalitativt, svenskt kött och fisk på helgen, säger Maud och tipsar om några näringsrika vegetariska råvaror:

– Havreris, matkorn och baljväxter innehåller mycket näring och är perfekt att ha som bas i matlådan. Har man potatis, ägg och lök hemma kan man alltid laga något gott. Morötter har inte heller stigit i pris särskilt mycket och går att använda i allt från sallader till soppor.

Fem lättlagade recept med morot

Mauds 5 goda och lättlagade recept med morötter hittar du här.

5. Tänk säsongsbetonat

Mat som odlas i den säsong vi befinner oss i är alltid billigare än varor som odlats fram på konstgjord väg eller som har skeppats långt.

Annons

– Att ta vara på säsongen kan också innebära att plocka bär på sommaren och frysa in till vintern eller att frysa in sina trädgårdsäpplen i klyftor eller att koka äppelmos.

Maud Onnermark tipsar om fler råvaror som också går utmärkt att frysa in, som exempelvis creme fraiche, grädde, smör och mjölk.

– Även äggvitor kan frysas in och hålla i upp till ett år. Ska du ha kalas tar du bara ut äggvitorna, tillsätter socker och bakar en marängtårta. Garnera tårtan med grädde och bär och vips har du en billig och god dessert, avslutar Maud Onnermark.

billig dessert med maräng grädde och citronkräm

Vill du lyxa till efterrätten ytterligare? Gör varsin marängbakelse och bred på ett syrligt lager citronkräm. Receptet hittar du här!

Annons