Här är godaste – och billigaste – höstmaten
Är det något man verkligen kan spara en del pengar på så är det mat. Gör storkok, ha lunchlåda, frys in...
Men, vilken mat är både god och billig? Nedan hittar du Feminas Maud Onnermarks bästa recept på höstmat som både smakar gott – och gör gott för plånboken.
1. Vegetarisk ärtsoppa
6 portioner
- 500 g torkade gula ärter
- 2 liter vatten
- 4 gula lökar, 300 g
- 2 morötter, ca 150 g
- 1 bit skalad rotselleri, ca 100 g
- 1 msk timjan
- 1 msk mejram
- 1 msk salt
- nymald peppar
- 1 lagerblad
- 2 kryddnejlikor
- 1 bit färsk ingefära, skalad
- Tillbehör
- senap
- knäckebröd
- ost
Gör så här
1. Lägg ärterna i blöt minst 12 timmar i kallt vatten. Byt gärna blötläggningsvatten någon gång under tiden.
2. Häll av vattnet och koka upp ärterna med 2 liter vatten. Skumma under några minuter. Skala och hacka löken. Lägg ner i grytan.
3. Koka upp igen och skumma. Skala morötterna och grovriv dem och sellerin. Tillsätt timjan, mejram, salt, peppar, lagerblad, kryddnejlikor och ingefära.
4. Låt sjuda under lock ca 1½ timme. Späd med mer vatten om den är för tjock. Smaka av med peppar och eventuellt mer salt och kryddor. Skumma bort lösa ärtskal.
2. Kålpudding
- 1 stor potatis, ca 140 g eller 1 dl ströbröd (ev glutenfritt)
- ½ vitkålshuvud, 900 g–1 kg
- 2 msk smör eller olivolja
- 2 msk sirap, ljus eller mörk
- 500 g blandfärs, 50%nöt/50%fläsk
- ½+1½ tsk salt
- nymald vit- och svartpeppar
- 4 dl mjölk
- Tillbehör
- lingonsylt
- ev kokt potatis
- knäckebröd
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°. Koka potatisen med skal. Skär bort den grova stocken och ta bort de yttersta bladen från kålen. Skär kålen i små tärningar.
- Bryn kålen i smör eller olivolja på medelvärme i stor gryta. Passa noga och rör ofta så att kålen inte blir bränd men ändå får färg. Tillsätt sirap mot slutet av stekningen och salta ½ tsk.
- Skala potatisen och finriv eller pressa den. Om du använder ströbröd kan du blanda det med mjölken och låta det svälla en stund först. Blanda färsen med salt, peppar, potatis och mjölk. Det ska vara en lös färs.
- Lägg hälften av den brynta kålen i en stor ugnsform eller två formar. Bred över färsen och täck med resten av kålen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter tills kålen fått fin färg och färsen är genomstekt. Servera kålpuddingen med lingonsylt och knäckebröd.
3. Pasta med krämig broccolisås
Pasta med krämig broccolisås och valnötter
- 400 g spaghetti
- 2 broccoli, à ca 250 g
- ca 150 g blåmögelost, t ex Saint Agur
- lite av vattnet från pastakoket
- salt och nymald svartpeppar
- ev 1 dl valnötter eller andra nötter i mindre bitar
Gör så här
- Koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull och saltat vatten i en mindre kastrull till broccolin. Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
- Skölj broccolin och skala den grova broccolistjälken. Skär sedan stjälken i tunna skivor. Dela resten av broccolin till mindre buketter. Börja med att koka stjälkbitarna 5 minuter. Lägg ner broccolibuketterna och koka ytterligare ca 3 minuter tills buketterna är mjuka. Häll av vätskan och ta undan några små buketter till garnering. Mixa resten av broccolin direkt i kastrullen. Tillsätt osten i bitar och mixa och låt osten smälta i det varma broccolimoset.
- Häll av pastavattnet när den är kokt al dente, men spara ca 1 dl av kokvattnet. Häll tillbaks pastan och det sparade vattnet i kastrullen och blanda ner broccolisåsen. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och nymald peppar. Servera i varma tallrikar och garnera med de sparade broccolibuketterna och gärna valnötter eller andra nötter i bitar.