Hon satsade på sin passion – driver två restauranger och flera företag
I början av 2000-talet bodde Lisa Lemke i Göteborg med sin sambo Marcus, som senare skulle komma att bli hennes man. Hon försörjde sig som frilansjournalist med fokus på mat men hade hela tiden sitt stora intresse – matlagningen – liggande i bakhuvudet. Att hitta ett sätt att kunna kombinera de två världarna kändes från början svårt. Men i takt med att mat och matlagning fick ett allt större utrymme i media började det också dyka upp möjligheter för Lisa. I dag driver hon företag och jobbar som matkreatör, matstylist och tv-kock. Har du sett SVT:s matprogram ”Timjan, tupp och tårta”? Det spelas in på Lisas gård, Skrea backe, utanför Falkenberg.
– Min man Marcus är kock så vi delar intresset för mat. Det har präglat både vår vardag och våra yrkesliv och det faktum att vi kan försörja oss på det här känns fantastiskt, säger Lisa Lemke.
Stenhård koll på kostnaderna som småföretagare
Verksamheten började expandera ordentligt för 9 år sedan när paret flyttade från en villa inne i Falkenberg ut på landet till byn Skrea Backe. Den gamla prästgården i byn var till salu och det var kärlek vid första ögonkastet. Möjligheten att bygga upp något alldeles eget och unikt lockade – och i dag driver Lisa och Marcus tillsammans två restauranger. Prostens pizza hemma i trädgården och Skrea Matbruk 400 meter bort. Där finns också en liten vinodling man tog över i början av 2020 samt nystartade destilleriet Skrea Backe Destilleri. För Lisa är det viktigt att ha koll på kostnaderna för att behålla självständigheten och kunna driva företagen på det sätt som de själva vill.
– För att man ska lyckas som småföretagare tror jag det är viktigt att vara realist och ha stenhård koll på kostnaderna. Men samtidigt vill jag inte fastna i detaljerna och tappa bort helhetsbilden. Att vi har skapat en plats på landet där vi som familj kan ha ett bra liv och samtidigt kunna driva företagen och förverkliga våra drömmar – det är verkligen en stor vinst för familjen. Vi vill att det här inte bara ska vara en arbetsplats utan en livsplats för både oss och de som jobbar med oss, säger Lisa Lemke.
Lisa Lemkes tips till den som vill driva eget
Lisa som ursprungligen kommer från Småland och en familj där företagande var ett vanligt sätt att försörja sig på, är en kreativ problemlösare. Ska man satsa på sitt eget företag behöver man ha förmågan att ta tag i alla möjliga olika utmaningar som dyker upp under vägen. Men man ska inte heller glömma bort att det går att ta in hjälp utifrån.
– Jag tänker ofta att jag måste lösa allt själv men ibland är det bra att påminna sig själv om att det faktiskt går att spara både tid och pengar genom att ta in extern hjälp med att exempelvis sköta ekonomin för företaget. Och att inte minst se alla fantastiska medarbetare som den tillgång i teamet som de faktiskt är. Som småföretagare går det också ofta att hitta bra samarbeten över branschgränser med andra småföretagare, tipsar Lisa Lemke.