Så lyckas du med hushållsbudgeten med hjälp av 50-30-20 metoden
Med 50-30-20 metoden kan du enkelt spara pengar och få en översikt över din ekonomi.
Vi visar hur!
Det är viktigt att ha koll på din privatekonomi, oavsett hur mycket- eller lite pengar du tjänar. Att göra en budget (och hålla sig till den) för att kunna spara pengar är inte lätt – men det är nyckeln till en balanserad ekonomi.
När du har fått en översikt över dina inkomster och utgifter är det enklare att spara pengar till en buffert eller drömresa. För att lyckas kan du ta hjälp av den populära 50-30-20 metoden.
Spara pengar med populära regeln
Det var den amerikanska Harvardprofessorn och senatorn Elisabeth Warren som myntade begreppet "50-30-20 metoden". Tillsammans med sin dotter Amelia Warren Tyagi ville de hjälpa människor, oavsett inkomstnivå, att ta fram en metod för att få kontroll över sin privatekonomi.
Efter att boken ”All Your Worth: The Ultimate Liftetime Money Plan” släpptes blev metoden snabbt populär världen över. Tack vare metoden kan du få en översikt över hur dina utgifter skall placeras och enklare spara undan pengar varje månad.
Vad är 50-30-20 metoden?
Metoden går ut på att du bryter ner din budget i tre kategorier procentuellt. Börja med att räkna ut din lön, efter skatt, och dela sedan upp pengarna efter följande procent:
50 procent till fasta utgifter
Den största utgiftsposten bör läggas på fasta kostnader. Lägg undan 50 procent, alltså hälften av din lön till nödvändigheter som du inte klarar dig utan: tak över huvudet och mat. Om du spenderar mer än hälften av lönen på fasta utgifter bör du se över om du kan minska dina transportkostnader eller se över din boendesituation.
Exempel på fasta utgifter:
· Mat
· Boende (Hyra, lån, amortering mm)
· Studielån
· Sjukförsäkring
· Transport
· Försäkringar (bil, privat, hemmet mm)
· Bränslekostnader
· Avbetalning på bil/transport
30 procent till rörliga utgifter
När du har lagt undan hälften av pengarna till fasta kostnader är det dags att lägga undan 30 procent av resterande summa till rörliga utgifter. Om de rörliga kostnaderna är högre än 30 procent i dagsläget bör du se över dina streamingtjänster, din shopping och dina nöjen.
Exempel på rörliga utgifter:
· Nöjen och hobbys
· Shopping/Kläder
· Restaurangbesök
· Presenter
· Resor och semester
· Mobiltelefon
· Abonnemang och streamingtjänster
20 procent till sparande
Om du har följt ovanstående råd skall du nu ha 20 procent kvar av din lön till sparande och investeringar. Har du skulder, skall du prioritera att betala av dem i första hand. Du bestämmer själv hur du vill spara dina pengar, exempelvis i aktier, fonder eller i ett privat pensionssparande.
Exempel på sparande:
· Skuldbetalning
· Buffert
· Pensionssparande
· Investeringar
Källa: SvD, Rikatillsammans.se, Forbes