Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Konkreta spartips från Sveriges snålaste man

24 jul, 2024
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografShutterstock/TT, ­Leonard Stenberg
Spartips från Sveriges snålaste man.
Ground Picture
Två månadslöner efter skatt. Så stor buffert bör du ha.
– Det klarar i princip alla av att spara ihop till. Det ­handlar om att bryta vanor, säger ­Günther Mårder, känd som ­Sveriges snålaste man – och mångmiljonär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Att ha den minimibuffert som många experter rekommenderar på sparkontot, det vill säga två hela månadslöner, kan kännas som en utopi för många. För hur tusan ska man kunna lägga undan flera tusen kronor, när det ekar på kontot redan den 23 varje månad?

Men det går, hävdar Günther Mårder, ­tidigare vd på Företagarna och numera känd under epitetet Sveriges snålaste man och mannen bakom sajten sparadkrona.se, som också skrivit boken Spara pengar. ­Experternas 323 bästa tips.

– Men för att komma dit måste man ändra inställning. Bryta gamla vanor och etablera nya, säger Günther Mårder.

Själv äter han till exempel gröt till lunch, något som innebär många sparade kronor varje dag.

En bra idé för att få ihop till den där bufferten är naturligtvis att se över sina vanor och direkt stryka de som kostar mycket pengar och som inte ger dig så mycket ­tillbaka. Saker du gör av bara farten.

Annons

– En annan idé kan vara att införa en ”snålmånad”, motsvarande en vit månad, men där det gäller att spara så mycket som möjligt, tipsar Günther Mårder.

En snålmånad då och då gör sparandet mer uthärdligt än att spara 24/7 tolv månader om året. Då känns projektet övergående och det finns ett slut på grötätandet.

Günther Mårder.
Günther Mårder. Leonard Stenberg

Günther Mårder uppmuntrar oss också till att faktiskt börja prata privatekonomi med varandra. Att sluta skämmas för att vi måste dra åt svångremmen och att sluta köpa vissa dyra saker bara för att det är status. För förvånansvärt nog är vi fler än vad man kan tro som köper kläder eller annat för att imponera på omgivningen.

– Genom att prata med andra kommer du garanterat att få aha-upplevelser, som att grannen betalar lägre ränta på bolånet. Det kan du ha nytta av när du förhandlar med banken, säger Günther Mårder.

Annons

När det gäller själva sparfonden, menar Günther Mårder, är det bästa, i alla fall på lång sikt, att spara i indexfonder.

Orsaken till det är enkel: en indexfond kommer aldrig att gå superbra, men den kommer heller aldrig att gå dåligt.

Ska du spara på kort sikt är det ränta som gäller. Att aldrig spara en enda krona på ett konto som inte ­genererar så hög ränta som möjligt.

– Här behöver du kolla runt innan du ­bestämmer dig. Nischbankerna har ofta ­högre ränta, och är ett bra alternativ, så länge de har insättningsgaranti, säger Günther Mårder.

Men det viktigaste av allt för den som ska spara är att sätta upp ett mål för sitt ­sparande.

Att måla upp en bild över din drömframtid helt enkelt. Det kommer att bli en stark drivkraft under perioder av grötluncher och köpstopp.

7 spartips

1. Släpp stigmat kring att ha det dåligt ställt, och börja prata privatekonomi med vänner.

2. Inför en eller flera snålmånader om året.

Annons

3. Gör en budget och för bok över varenda utgift du har. Kapa de som är onödiga. Framför allt om de inte ger någon guldkant.

4. För ett långsiktigt sparande är indexfonder ett bra och tryggt alternativ, särskilt om du inte är intresserad av aktie- och fondsparande.

5. För ett kortsiktigt sparande: Välj bank och sparbankskonto aktivt! Jämför banker med varandra, men kontrollera alltid att de har insättningsgaranti, något du kan se på ­konsumenternas.se.

6. Sätt ett mål för ditt sparande. Var vill du vara om fem år? Om tio år? Du kan till och med göra ett moodboard som du kan titta på när livet känns torftigt.

7. Sluta välja semestermål, köpa dyra saker, mat och vin bara för att imponera på andra.

Källa: Günther Mårder

Annons