Lyxfällan-expertens ekonomiska råd: ”Inse att du inte kan göra allt”
Men hur ska man tänka kring sin privatekonomi nu, och finns det något ljus i tunneln?
Lyxfällan-programledaren och ekonomiexperten Magnus Hedberg ger sina bästa tips för att ta sig igenom den snåriga perioden.
Det känns som att vi nästan varje dag nås av nya besked och nedslående nyheter om världsekonomin – vi läser om tullar som höjs, inflationen ökar och matpriserna slår i taket. Det kan kännas svårt att veta hur man ska tänka kring sin egen ekonomi, och hur orolig man egentligen behöver vara.
Magnus Hedberg, programledare för Lyxfällan och investerare, tror att många hoppades på en vändning i ekonomin, men att det snarare gått utför igen.
– Många började vädra morgonluft, och så fick man en snyting till. Precis när man rest sig på nio och klivit upp blev man nedslagen igen. Det tror jag har tagit knäcken på många både ekonomiskt och mentalt, säger han till Femina.
Behöver man vara orolig för sin ekonomi?
– Det korta svaret är ja. Någonstans så tror jag att det är sunt med en viss ekonomisk oro i sådana här tider. Vi har levt väldigt många år när det har varit gratis att låna pengar, med minusränta, så vi har ju invaggats i en dopad ekonomi. För de nya generationerna som kliver ut i vuxenlivet och flyttar hemifrån blir det ett iskallt uppvaknande.
Han är dock tydlig med att det som händer nu är sådant som hänt förut med – rent historiskt har ekonomin gått upp och ner precis som den gjort de senaste åren.
– Jag tror inte det är så dumt om man zoomar ut och ser på lite längre sikt. det är förstås asjobbigt på kort sikt, och inte alls lika härligt och spont som det var för några år sedan. Men så här har det funkat genom historien, det går liksom i vågor. Och just nu är det tufft.
Vanliga ekonomiska misstaget att undvika
Men vad ska man då göra? Det viktiga är att inte sticka huvudet i sanden, för det kan göra oron värre i längden.
– Kolla kalla fakta. Vad har jag för pengar att röra mig med? Och är det tufft och faktiskt så att pengarna inte räcker till så ska du inte börja låna och göra dumma, kortsiktiga lösningar. Titta i stället på vad du prioriterar, och inse att du inte kan göra allting, säger han och fortsätter:
– Omvandla den diffusa ekonomiska oron till så konkreta siffror som möjligt. Kan jag påverka min inkomst på något sätt? Kan jag hitta någon extrainkomst eller hyra ut något? Ha extrajobb på helgen eller sälja grejer?
Att låtsas som att det regnar och inte anpassa sina utgifter när priserna går upp är ett vanligt misstag, som kan göra att du bygger upp skulder.
– Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och sin plånbok. Ett vanligt misstag är att man inte anpassar sin konsumtion efter de nya förutsättningarna. Man shoppar och handlar och lagar samma maträtter som vanligt, och man vill ha sina streamingtjänster.