Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Nu måste vi amortera igen – så påverkar det dig

24 sep, 2021
AvSara Schedin
Fotografadrian leopoldson
Emma Persson
Om du har ett bolån har du antagligen inte missat att amorteringskravet är tillbaka. Men hur påverkas du egentligen av att amortera? Och varför behöver du amortera överhuvudtaget? Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson reder ut dina frågetecken kring amorteringskravet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid

När pandemin bröt ut förra våren pausade Finansinspektionen amorteringskravet för att underlätta ekonomiskt för svenska hushåll. Men från och med den 31 augusti i år måste många bolåntagare börja att amortera igen. För de flesta innebär återinförandet av amorteringskravet flera tusen kronor extra i utgifter per månad.

– Eftersom det handlar om i genomsnitt 3750 kronor per person, är det klart att det känns tufft för många. Det kan därför vara bra att tänka på amortering som ett sunt sparande som förhoppningsvis kommer dig tillgodo i framtiden, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Annons

Fördelarna med att amortera

Syftet med amorteringskravet är att minska människors skuldsättning, som i sin tur skulle kunna utgöra en risk för Sveriges ekonomi, förklarar Emma Persson. När du ser den ökade månadsutgiften är det lätt att glömma bort att du genom att amortera faktiskt minskar din skuld över tid – och därmed också får ett slags buffert för oförutsedda händelser i din privatekonomi.

– Amorteringskravet är framförallt bra för hushåll som lånar mycket i förhållande till sin inkomst, men jag tycker att bolåntagare i större utsträckning borde få bestämma själva vilken sparform de vill ha. Risken nu är att många har så höga amorteringar att de inte har råd att spara på andra sätt, exempelvis i fonder eller till en buffert med pengar som de snabbt kan få tillgång till, säger Emma Persson och tillägger:

– Innan amorteringskravet infördes bestämdes amorteringstakten i samråd med banken som då hade större möjlighet att ta hänsyn till bolåntagarens totala ekonomiska situation.

Annons

De påverkas negativt av amorteringskravet

Sedan amorteringskravet infördes 2016 har det blivit svårare för förstagångsköpare och personer med lägre inkomst att komma in på bostadsmarknaden.

– Många har också fått anpassa sin bostad efter plånbok, exempelvis genom att köpa ett boende som är mindre än vad de egentligen skulle önska, eller som ligger längre från en stadskärna, säger Emma Persson och fortsätter:

– Eftersom amorteringskravet bara har funnits på nya bolån, har antagligen de med gamla bolån också tänkt till en extra gång innan de köpt en ny bostad. Det kan i sin tur ha påverkat rörligheten på bostadsmarknaden.

Vad kan man göra för att slippa bli stressad över amorteringskravet?

– Tänk på att banken har haft med amorteringskravet i sin bedömningen av din ekonomi. Om ingenting har inträffat och din situation inte har förändrats sedan du fick lånet borde det finnas utrymme för att amortera. Sedan är det bra att veta det fortfarande är möjlighet att göra undantag från amorteringskravet om du exempelvis blir sjuk, arbetslös eller om det finns andra särskilda skäl. Ta därför kontakt med din bank om det just nu känns oöverstigligt att amortera och prata med dem.

Annons

Vad mer bör man tänka på?

– Som bolåntagare ska du se till att du har andra typer av sparformer. Historiskt sett ger exempelvis en investering på börsen bättre avkastning över tid, än en investering i en bostad. Det är helt enkelt alltid bra att sprida dina risker. Förlita dig inte heller helt på att det alltid finns ett låneutrymme i din fastighet och att det bara är att gå till banken och höja bolånet vid behov. Vill det sig illa, och du exempelvis blir arbetslös, kan det vara så att banken inte vill låna ut mer pengar till dig – och då är det bra att ha lite tillgängliga pengar vid sidan av.

Annons