Nya dolda funktionen för BankID – som du måste ha koll på
22 år har gått sedan BankID år 2003 utfärdade den allra första BankID-legitimationen. I dag används legitimationstjänsten av över 8 miljoner människor. 90 procent av befolkningen i Sverige, i åldrarna 20 - 40 år, har minst ett BankID, med Mobilt BankID som dominerande bärare. Redan för tio år sedan, 2015, gjordes drygt en miljard transaktioner gjordes med BankID. Och fler ska det bli. Inte minst efter tjänstens nya besked. Ett besked som gäller en ny funktion.
Nya funktionen hos BankID – så funkar den
Så, vad är det för ny funktion som det handlar om? Jo! Nu ska det blir enklare, smidigare och säkrare för svenskar att identifiera sig i offentliga e-tjänster utomlands. BankID har ju, hittills, enkom funnits i Sverige. Men inte länge till...
Det hela har varit en process som pågått ett tag. På uppdrag av BankID gjorde DIGG, Myndigheten för digital förvaltning, i höstas en anmälan för att göra det möjligt för svenskar att identifiera sig med BankID i utländska myndigheters e-tjänster. Och nu har det hela gått i lås. Den svenska legitimeringstjänsten är nu godkänd och listad i EU:s officiella tidning (EUT) för elektronisk identifiering.
”Detta innebär att offentliga myndigheter inom samtliga EU-länder har 12 månader på sig att implementera BankID som ett alternativ för identifiering i deras e-tjänster”, skriver BankID på sin sajt.
Man fortsätter:
”Flera offentliga myndigheter har redan kommit igång att erbjuda BankID som identifieringsmetod i deras e-tjänster, och vi ser fram emot att det fler följer efter.”