Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så mycket kan du som pensionär ha rätt till i bostadsbidrag

28 jul, 2023
FotografTT.
Glad äldre kvinna.
Är du pensionär och bor i Sverige?
Då kan du ha rätt till flera tusen kronor i bostadstillägg varje månad.
Så här gör du för att ta reda på hur mycket pengar du kan få!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Som pensionär kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop och pengarna att räcka till varje månad. Men det många pensionärer inte känner till är att de kan ha rätt till bidrag, ett bostadstillägg på flera tusen kronor varje månad – pengar som kan göra stor skillnad om man har det lite knapert.

Vilka har rätt till bostadstillägg?

För att du ska ha rätt till bostadstillägg måste du ha fyllt 66 år – men är du född 1957 kan du få bidraget från månaden du fyller 65 år. Du måste också ta ut hela din allmänna pension, alltså både inkomstpension och premiepension, samt bo och vara skriven i Sverige. Huruvida du bor i bostadsrätt, hyresrätt eller hus spelar ingen roll för om du ska kunna få bostadstillägg eller inte.

Annons

När Pensionsmyndigheten avgör om du ska få bostadstillägg eller inte så kollar de på hela din ekonomi – både dina inkomster, dina boendekostnader och vilka tillgångar du har. Att du har sparpengar gör inte nödvändigtvis att du inte kan få bostadstillägg.

Hur mycket pengar kan du få som mest?

Det skattefria bostadstilläggets storlek varierar lite beroende på situation. En ensamstående person kan som mest få 7290 kronor varje månad. Ett par – oavsett om de är gifta eller sambos – kan däremot som mest få 3645 kronor per person, alltså sammanlagt samma summa som den ensamstående personen kan få.

Så gör du för att söka bostadstillägg

Det är inte krångligt att söka bostadstillägg. Du gör det enklast på Pensionsmyndighetens hemsida – det är också där du får kortast handläggningstid. Om du är osäker på om du har rätt till bidraget så kan du också testa det på hemsidan.

Vilka är de vanligaste orsakerna till att få avslag?

Om du får avslag på bostadstillägget har du rätt att ansöka igen, men det kan vara bra att veta vilka anledningar som är de vanligaste till att folk får avslag. Om du får avslag kan det bland annat bero på att...

  • Du har mer än 19 000 kronor över i inkomst efter skatt.
  • Du har både bostad och fritidshus.
Annons