Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så handlar du på nätet – smart och säkert

03 feb, 2021
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografShutterstock/TT
Så handlar du säkert på nätet.
Att handla på nätet är både bekvämt och smidigt. Sedan pandemin kraschlandade i vår vardag är det dessutom en shoppingform som fullkomligt exploderat. Men, det finns viss risk att bli lurad. Läs vår guide och handla säkert och smart.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

24/7-samhället verkar vara här för att stanna. Du vet, det där samhället där nästan vad som helst går att klicka hem, när som helst på dygnet och från alla delar av världen.

För om det är något pandemin har lärt oss, är det att vi inte måste trängas med hundratals andra människor för att få hem den vara vi behöver – oavsett om det handlar om mat, ett par skor eller en soffa.

Nej, för även om den fysiska shoppingen minskat i omfattning samtidigt som allt fler av oss börjat handla på nätet under de senaste 20 åren, har utvecklingen mot e-handel slagit i taket sedan vårens pandemiutbrott.

– Före covid-19 hade 54,7 procent av befolkningen handlat något på nätet den senaste månaden, visade SOM-institutets siffror (en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet, reds anm). Efter pandemiutbrottet har andelen ökat kraftigt, till nära 80 procent, säger John Magnus Roos, forskare på Centrum för konsumtionsforskning vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Annons

Personer över 75 har börjat handla på nätet

Framför allt är det den äldre generationen, det vill säga personer över 75, som upptäckt fördelarna med näthandel. Det är också den generationen som benämns som den plikttrogna generationen.

– Vi kan se den här ökningen på flera områden. Den äldre målgruppen har börjat göra sina matinköp över nätet, det är nytt. Överlag har sajter som kör hem mat ökat i omfattning, men också nätauktioner och möbelinköp har blivit populärare sedan coronautbrottet, säger John Magnus Roos.

Och utvecklingen mot ökad e-handel verkar hålla i sig. För, säger John Magnus Roos, har man en gång börjat handla på nätet fortsätter man, särskilt om man är plikttrogen.

– När det gäller just matinköp över nätet har vi i Sverige legat efter övriga Europa, där man varit tidig med att erbjuda detta. Nu är vi snart ifatt.

Att näthandeln har exploderat har Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument, märkt tydligt under pandemin. Hon får dagligen svara på frågor om näthandel från allmänheten.

Annons

– Frågorna varierar, det kan handla om allt ifrån att varan inte kommer i tid till att konsumenten har problem med att få kontakt med företagets kundtjänst, säger Johanna Persson.

Läs igenom vad som gäller innan du klickar på köp

Är sajten seriös?

Här är tre tecken på att du handlar från en säker sajt:

  1. Finns företagets kontaktuppgifter utsatta?
  2. Går det att kontakta kundtjänst? Skicka ­gärna ett testmejl och kolla så att du får svar.
  3. Läs igenom villkoren. Vad står det om leveranstid?

Precis som överallt annars gäller det att inte vara för godtrogen när man handlar. Samma devis gäller för nätshopping som för i livet i övrigt: Låter ett erbjudande för bra för att vara sant – då är det troligen inte sant.

– Ett vanligt misstag är att man som kund nappar på erbjudanden som låter väldigt bra, utan att läsa igenom vad som gäller. När man väl klickat på ”köp” har man bundit sig till någon form av abonnemang, och i slutändan är erbjudandet inte alls särskilt bra. Det är bara det allra första köpet som är ett fynd, säger Johanna Persson.

Annons

Hennes främsta råd är att man som kund alltid ska kontrollera att det faktiskt går att få kontakt med företagets kundtjänst. Vissa företags kundtjänster går nämligen enbart att kommunicera med via ett webbformulär på hemsidan, och då blir det ofta rejält mycket svårare att få kontakt.

– Det är inte alltför ovanligt, framför allt när man köper märkesskor, att man tror att man handlar från ett svenskt företag, men att det i själva verket är ett asiatiskt företag som ger sken av att vara svenskt. Då kan det bli mer problematiskt om man vill returnera varan, säger Johanna Persson.

Att se efter att företagets kontaktinformation står tydligt utsatt, och att det finns en adress och ett telefonnummer, är därför viktigt. An­ges ingen adress gäller det att vara vaksam. Då kan det vara på sin plats att googla företaget, kolla på till exempel allabolag.se och företagsrecensioner för att få mer information.

Annons

Kolla upp kontaktuppgifter och leverenstider

Håll koll på!

  • Är företaget utländskt? Om det ligger utanför EU finns det stor risk att tullavgifter och skatter tillkommer.
  • Kan du enbart kommunicera med kundtjänst via webbformulär – skicka ett ­testmejl.
  • Vilka villkor gäller om du ska returnera varan? Står leverantören för frakten?
  • Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant – så är det tyvärr nästan alltid det.

Ett enkelt knep, om man är osäker, kan vara att helt enkelt skicka ett mejl till företagets kundtjänst, och se vilken form av respons man får. Får du inget svar, är det bättre att söka upp ett annat företag.

När du ändå surfar runt på företagets hemsida, passa på att kolla upp företagets leveranstider. Vill du till exempel ha en klänning till festen du är bjuden på till helgen, vill du inte att klänningen ska komma veckan efter festen.

Många företag levererar redan efter ett par arbetsdagar, men långt ifrån alla.

– Står det inte något om leveranstid har företaget max 30 dagar på sig att leverera varan. Om inte löftet om leveranstid hålls har man som kund rätt att häva köpet om förseningen är av stor betydelse, påpekar Johanna Persson.

Annons

Rätten att häva köpet om inte löftet om leveranstid uppfylls gäller oavsett om det är företaget självt eller den leveransfirma företaget anlitat som brister. Företaget du handlar av har nämligen ansvar för varan fram till dess att du som kund tagit emot den.

Inom EU skyddas du av ångerrätten

Handla smart och säkert online - Femina guidar.
Håll koll så att du betalar säkert!

När du handlar över nätet från svenska företag eller företag inom EU skyddas du av den så kallade ångerrätten, som innebär att du har 14 dagar på dig att undersöka varan och se att den uppfyller de krav som utlovats. Tidsfristen om 14 dagar börjar gälla från dagen efter det att du tagit emot varan. Du har alltså rätt att, om till exempel färgen på skjortan du köpt inte ser likadan ut i verkligheten som på hemsidan, få pengarna tillbaka.

Annons

Återbetalningen av varan ska då göras inom 14 dagar från det att säljaren tagit emot meddelandet från dig om att du vill använda dig av ångerrätten.

– Företaget är också skyldigt att betala returfrakten, om det inte står något annat i avtalet, säger Johanna Persson.

Handlar det om den där skjortan med fel färg har du som kund kanske råd att betala returfrakten. Men om du till exempel beställt en soffa som inte håller måttet blir det betydligt mer relevant att hålla koll på vem som är skyldig att betala frakten vid en eventuell retur.

– Överlag är det viktigt att läsa igenom villkoren, för att slippa obehagliga överraskningar, säger ­Johanna Persson.

Ångerrätten är tvingande, och går inte att skriva bort i något villkor, med ett par undantag: Har du köpt en specialtillverkad produkt med en personlig prägel, eller en hygien­produkt gäller inte ångerrätten.

Så betalar du säkert på nätet

Om varan inte håller vad den lovar

  • Kontakta kundtjänst och häv köpet. Är företaget svenskt eller EU-ägt gäller ångerrätten.
  • Kontakta ARN, Allmänna reklamationsnämnden, för att få hjälp med hur du går till väga om du inte får den hjälp du anser dig ha rätt till.
Annons

Om en sajt är märkt med ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad e-handel”, är det en garanti för att sajten är säker.

– Det är också viktigt att kontrollera prisangivelserna och att priserna som anges är inklusive moms, säger Anne Bardeman som är ansvarig för Trygg E-handel, Svensk digital handel.

När det kommer till betalningen ska man vara extra uppmärksam om webbplatsen är krypterad. Det är självklart också alltid bra att låta bli att betala i förskott. Att helt enkelt vänta tills man har varan i sin hand innan man betalar för den.

– Ett annat råd är att inte spara kortuppgifter till nästa köp, även om detta erbjuds på sajten, tipsar Anne Bardeman, som också föreslår att man ska begränsa sitt kort så att det är stängt för köp på webbplatser som inte stöds av 3D Secure.

Ytterligare en åtgärd för att göra betalningen säker och för att undvika att kortnumret kapas är att lägga in en spärr på kortet, så att alla köp som görs måste godkännas med BankID eller att kortet måste öppnas via internetbanken.

Annons

Eftersom en av finesserna med att handla över nätet är att du kan handla dina varor över hela världen är det också viktigt att ha i bakhuvudet att olika regler kan gälla i olika delar av världen.

Att kontrollera valutan, och att räkna om den i svenska kronor är naturligtvis en självklarhet, men vad många inte tänker på är att momsen kan variera och att tullavgifter kan tillkomma om man handlar från länder utanför EU.

Detta är du själv skyldig att ta reda på genom att kontakta Tullverket.

6 sajter att spana in!

bukowskis.com

Proffsig sajt för dig som vill handla smycken, design, konst och möbelklassiker. Här finns både auktion och butik och goda chanser att hitta guldkorn.

delitea.se

Matsajt med allt utom färskvaror. Här finns också en rejäl husdjursavdelning och ett stort utbud av hygienprodukter. Är du intresserad av hälsa finns här massor av hälsosamma gryner, fröer, nötter och annat att botanisera bland.

Annons

tradera.se

Har du inte upptäckt tradera.se och secondhandmarknaden än är det dags nu. Den här auktionssajten innehåller allt från designmöbler till märkeskläder. Ett bra tips är att leta exklusiv friluftsutrustning här! Finns ett stort utbud, där det är fullt möjligt att fynda till exempel Fjällräven och Klättermusen.

apotea.se

Nej, är man sjuk och hängig ska man inte gå till närmaste apotek. Särskilt inte i corona-tider. Tur då att sajter som apotea.se finns. Snabb leverans, bor du i Stockholm får du hem varan samma dag.

zetas.se

Fröer, lökar, gödsel och inredning i en salig blandning hittar du här. Men det är även fullt möjligt att beställa buskar och plantor och få dem hemkörda till dörren. Perfekt för den som saknar bil eller sitter hemma en ruggigt grå dag och drömmer om prunkande trädgård eller balkonglådor.

amazon.se

En av världens mest besökta e-handelssajter med ett utbud av – allt. Lanserades nyligen även i Sverige.

Läs mer:

Experten: Så sparar du ihop till en halv miljon kronor

Grannarna Anna och Malin startade företag ihop - finns i dag i 25 länder

Så får du koll på din ekonomi – äntligen

Annons