Trendar: Livsberättelser Intervju med Tuva Novotny Intervju med idol-Jay Intervju med författare Andrev Walden Intervju med Matilda Boza från Tv4

Grannarna Anna och Malin startade företag ihop - finns i dag i 25 länder

08 jan, 2021
FotografMalin Lindner
Malin Lindner trodde att hon var sjuk och besökte läkare och terapeuter.
Malin Mighetto och Anna Sylvan började småprata utanför förskolan, i dag har de kunder i 25 länder.
För Jana Cagin föddes tanken när hon var uppgiven efter ett besök på Ikea.
Det handlar om changemakers - kvinnor som gjorde en helomvändning och satte sig i förarsätet av sina liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 filmer och serier med oväntade slutBrand logo
10 filmer och serier med oväntade slut

Civilekonomen Malin Lindner från Knivsta utanför Uppsala hade ett välbetalt jobb som ekonomichef. Men det var något som skavde. Frågorna gjorde henne handlingsförlamad; vem är jag, varför gör jag det jag gör, vad vill jag egentligen?
Hon besökte läkare och terapeuter, åt medicin utan att förstå varför hon var så mycket gladare på helgerna när hon skapade silversmycken och fotograferade bröllopspar.

Kände att livet var för kort

En dag kastade hon sig rakt ut och bestämde sig för att följa hjärtat.
I dag frilansar hon som fotograf, håller workshops inom fotografering och är sin egen chef.

– Jag kände att livet var för kort för att inte testa mina drömmar. Jag ville hellre testa och misslyckas än bli 80 år och tänka ”tänk om”, säger Malin Lindner, 42, och medger att det såklart hjälpte att ha en partner med både inkomst och fullt stöd att putta in.

Malin Lindner i Knivsta lämnade jobbet som ekonomichef och blev bröllopsfotograf.
Malin Lindner i Knivsta lämnade det fasta jobbet som ekonomichef och blev sin egen.


Mindre pengar på banken men som civilekonom i grunden behöver hon inte ha ångest över att inte förstå sina egna siffror. Men framförallt väger en annan fördel vida upp med att vara egenföretagare kontra anställd, konstaterar hon.

Annons

Friheten.

– Jag äger min tid. Jag planerar vad jag vill och kan göra och förlägger arbetstiden så att jag kan vara mycket med barnen. Det är jätteviktigt för mig i livet just nu.

Skapar förändring för hela samhället 

Några vidare personalfester blir det ju inte, medger Malin Lindner skämtsamt men ett antal år efter det livsavgörande karriärsteget är hon inte bara en välrenommerad bröllopsfotograf.

Hon har med åren blivit proffs på att nätverka med andra egenföretagare.


I boken Changemaker - en porträttsamling med arton starkt lysande kvinnor har Malin Lindner fotograferat och intervjuat 18 kreatörer, entreprenörer och inspiratörer som gjorde som hon. Kvinnor som navigerar i livet efter den inre rösten - och menar Malin, inte bara skapar en förändring hos sig själva. Men i det långa loppet också, i samhället.

Annons

Vi insåg att vi var tvungna att välja

Malin Lindner blev bröllopsfotograf

Namn: Malin Lindner

Ålder: 42 år

Familj: Gift med Calle, barnen Arvid 16 och Gabriel 12.

Bor i Knivsta utanför Uppsala.

Gör: Fotograf



Anna Sylvan, 42, och Malin Mighetto, 44, träffades första gången utanför förskolan hemma i Älvsjö utanför Stockholm. De hade barn i samma ålder och en liknade dröm, men det visste de inte då.

I dag driver de företaget Mrs Mighetto som de grundade 2014 och där de säljer posters och prints, tapeter och andra sagolika detaljer gjorda av originalmålningar i akvarell. De har också gett ut tre barnböcker och en pekbok.

Tillsammans blev de Mrs Mighetto

Malin målar och illustrerar medan Anna är orden och stjärnan bakom marknadsföringen.

– Plötsligt bara stod Malin där, det kändes som att jag hade letat efter just henne, säger Anna Sylvan i boken Changemaker.

Malin Mighetto och Anna Sylvan grundade Mrs Mighetto.
Malin Mighetto och Anna Sylvan var grannarna i villakvarteret som skapade företag ihop.

Men vart det skulle ta vägen visste de inte när de inredde kontor och studio i det ombyggda garaget hemma i Malins villa och började i liten skala.

Annons

De var båda nöjda med sina ”vuxenjobb”, egentligen och hade ingen ambition att starta eget, egentligen.

Men de blev förälskade i projektet och i takt med att företaget växte och det blev omöjligt med både ett dagjobb och ett kvällsjobb ställdes allt på sin spets.
– Vi åkte till våra arbeten på dagarna, åkte hem, lagade mat, nattade barn och sedan stod halva natten och packade ordrar. Det var överväldigande, roligt och ohållbart. Vi insåg snart att vi var tvungna att välja.

Anna Sylvan och Malin Mighetto driver Mrs Mighetto från Älvsjö.
Från källaren hemma i Älvjsö-villan har Mrs Mighetto expanderat över världen.

Säga upp sig och gå helhjärtat in eller sluta göra det de älskade?

Anna Sylvan och Malin Mighetto har aldrig ångrat att de gick all in i det nya, även om det såklart har inneburit hårt arbete också.

”En romans som förvandlades till arbete”

De jämför det med att dejta, precis som att man måste känna sig fram och bocka av väsentligheter innan man gifter sig behöver man göra en liknande resa jobbmässigt.
– Man måste leta, pröva och känna innan man kan hitta vad man vill göra och hur man vill göra det. För oss har gränsen mellan arbete och fritid suddats ut och det är så vi vill ha det. Vi satte oss aldrig ner och gjorde en affärsplan, utan detta är helt enkelt en romans som förvandlades till arbete.

Produkter Mrs Mighetto
Deras teckningar har blivit till posters, tapeter, och barnböcker.

Sex år efter mötet på grusgången utanför förskolan och när Anna Sylvan fick se Malin Mighettos målningar på köksbordet och tänkte “det här måste världen få ta del av", har Mrs Mighetto blivit ett internationellt företag som i dag finns i 200 butiker i mer än 25 länder.

Annons

De gör fortfarande det mesta själva och har har arbetat mycket med digitala plattformar.

Deras Instagramkonto har i dag har över 125 000 följare.

Självständigheten värt engagemanget

Det enda ekonomiska mål de har satt upp är att kunna försörja sig - men precis som Malin Linder vill Anna Sylvan och Malin Mighetto lyfta självständigheten som kommer med egenföretagande.

– Kärnan i vårt företag är att det ska vara lustfyllt. Och vi vill äga vår tid. Att få bestämma när vi vill vara lediga och kunna välja när och om vi vill ha samarbetspartners.

– Om någon annan skulle ha åsikter om hur vi driver vårt företag skulle vi tappa vårt välmående, och därmed förlora hela syftet med det vi gör. Vi vill ha friheten att kunna fatta beslut på magkänsla, som de uttrycker det.

Anna Sylvan och Malin Mighetto blev Mrs Mighetto

Namn: Anna Sylvan

Ålder: 42 år

Bor: Herrängen, Älvsjö

Familj: Man Niclas, två barn, Ester, 12 år och Harry 8 år

Gör: Äger & driver Mrs Mighetto på heltid

Namn: Malin Mighetto

Ålder: 44 år

Bor: Herrängen, Älvsjö

Familj: Man Martin, två barn, Märta 11 år, Olle 7 år

Gör: Äger & driver Mrs Mighetto på heltid

Annons

Jag har alltid letat efter min plats

Jana Cagin och hennes sambo hade varit på Ikea och letat efter en soffa.

De konstaterade att snygga soffor gick att hitta, det fanns mängder av olika modeller och material, men soffor med snygga ben var desto svårare.

I bilen tillbaka hem föddes tanken och efter några googlingar insåg de att det fanns en lucka i marknaden för deras idé: de skulle designa ben till Ikea-möbler.

Marknad över hela världen

Det där var på hösten 2011 och i dag har deras företag Prettypegs en marknad som spänner över hela världen och med ett sortimentet som vuxit till att innefatta även knoppar och andra add-ons att personifiera Ikea-möbeln med.

Jana Cagin, grundare av Prettypegs
Jana Cagin, grundare av Prettypegs.

Att Jana Cagin som i dag är marknadsansvarig på Prettypegs skulle driva företag och arbeta kreativt, hade inte ens föresvävat henne.

Annons

Hon var friidrottstjej som började läsa till socionom men inte kände sig hemma där.

– Jag försökte passa in mig själv i något som inte var jag utan att våga sikta högre. Men vid sidan av har jag alltid letat efter min plats, säger Jana Cagin och berättar att rösten blev allt starkare och att hon och hennes man Mikael som arbetade på reklambyrå, bestämde sig unisont ”Vi gör det!”

Satsade pengarna till bröllopet som startkapital

De tog lån på lägenheten och satsade pengarna de hade sparat till sitt bröllop på att börja göra soffben istället - utan att ha en aning om hur man gör soffben. Med de hade massor av energi, tusen idéer och ett litet kapital.

Sju år och två barn senare tillstår Jana att de ibland har levt som kyrkråttor men att det rent prestationsmässigt är skönt att vara egenföretagare.

– Jag behöver aldrig göra någon annan nöjd än mig själv och när jag sätter mål så är det för vår skull, aldrig för någon annan. Men jag är noga med att gå hem från jobbet. Det var svårt i början, för jag trodde att jag var tvungen att jobba jämt för att få företaget att lyckas. Men nu har jag blivit bra på att kunna släppa det och vara helt närvarande i familjen.

Prettypegs gör ben till Ikea-möbler.

Hon medger att hon oroade sig mycket i början över att misslyckas men i dag är hon stolt över att hon vågade ta steget. Rent yrkesmässigt men också för att företaget har varit en räddning när ett av barnen visade sig ha en svår sjukdom.

Annons

– Att leva med ett sjukt barn gör att man får perspektiv på vad som är viktigt i livet. Vi har lyxen att ägna oss åt att skapa och leva vår dröm. Hade vi båda haft fasta anställningar då hade vi aldrig fått vardagslivet att gå ihop.

– Företaget har gett oss flexibiliteten att kunna anpassa oss efter familjens behov och att driva det ihop har gjort oss både jämställda och sammansvetsade, säger Prettypegs grundare.

Prettypegs fortsätter att expandera

I dag driver Jana och Mikael Prettypegs tillsammans med en tredje delägare (Peter Gestrup) och flera anställda där målet är att fortsätta expandera, både vad gäller utökat produktsortiment och fler marknader med fokus på Tyskland.

De lever dock inte längre ihop som par.

– Vi bor i stort sett grannar, är bra vänner och gillar fortfarande att jobba med varandra. Livet är ju i ständig rörelse och det var skönt när vi insåg att man inte måste följa en utstakad väg, varken i yrkeslivet eller i privatlivet, säger Jana Cagin.

Annons

Jana Cagin bildade Prettypegs

Namn: Jana Cagin

Ålder: 41

Bor: Norra Djurgårdsstaden. Stockholm.

Familj; Ex-maken Mikael och barnen Ted, 7 år och Carla, 6.

Gör: Grundare av och drivet företaget Prettypegs tillsammans med Mikael Söderblom och Peter Gestrup.

Visste från första sekunden att det var detta jag skulle hålla på med 

Från gården i Väskinde på norra Gotland där Maria Kaungs bor behöver man bara korsa en grusgång för att komma till hennes jobb, en gammal ladugård ombyggd till keramikverkstad och butik.

Den 34-åriga gotländskan får ofta frågan varför hon valde att bli keramiker, men Maria Kaungs valde inte, säger hon. Hon blev kär i leran och i samma sekund föll bitarna på plats.

– Jag gick en kvällskurs och från första sekunden visste jag att det var det här jag skulle hålla på med. Det är något väldigt meditativt med att forma lera, jag kopplar bort allt annat och låter händerna skapa, det är en känsla av frihet, säger hon.

Keramikern Maria Kaungs
Keramikern Maria Kaungs har kontoret hemma på gården.

Hon började successivt och kombinerade först en anställning med sitt skapande i atéljen på gården, men 2016 sade hon upp sig och blev sin egen på heltid.

Annons

Keramikern Maria Kaungs pratar om en livsstil

Maria pratar snarare om en livsstil än om jobb. Att vara keramiker är ingenting hon blir rik på, men hon kan idag livnära sig på sin talang. Dessutom, säger hon i boken Changemaker - en porträttsamling med arton starkt lysande kvinnor, att blir hon miljonär i hjärtat.

Och det är värt så mycket mer.

– Att inte behöva dela upp jobb och privatliv är något som jag tycker är skönt. Att allt vävs ihop. Jag kan gå ut och arbeta en söndag för att det är kul och jag tänker väldigt sällan att jag jobbar, säger keramikern som förvisso älskar alla fantastiska möten och samtal med kunder i butiken, men hon uppskattar också tystnaden och att vara för sig själv.

Maria Kaungs ser mest fördelar med att vara egenföretagare.

Kanske är den en förutsättning rentav.

– Jag har jag inga bekymmer att gå runt flera dagar med en ful tofs i håret och gamla tofflor på fötterna utan att prata med folk. Bara dreja och lyssna på ljudböcker. Mitt arbete innebär lyckligtvis att jag nästan alltid är ensam, så jag måste gilla att umgås med mig själv.

Annons

Hämtar kraft i verkstaden

Den enda nackdelen med ensamheten i arbetet tycker hon är att behöva göra alla delar själv, även de tråkiga. Och att fatta alla besluten. När hon har haft en intensiv en period med många möten och uppbokade saker, nästan springer hon ut till verkstaden.

– Det är där jag hämtar kraft.

Keramiker på Gotland

Namn: Maria Kaungs

Ålder: 34år

Bor: Väskinde 1 mil norr om Visby, Gotland

Familj: Gift med Anders. Barnen Henning 9 år och Sigrid 7. Hunden Bosse och katterna Greger & Siv.

Gör: Keramiker

LÄS MER:

”De skarpaste hjärnorna 2020 är kvinnors”

Malin Roos: ”Männens spritmonopol öppnar dörrar till feta bokkontrakt och poddar”

Sommaren 85 – här är prylarna och kläderna vi aldrig vill ha tillbaka

Annons