Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så kan kriget i Ukraina påverka din pension – ekonomen förklarar

29 mar, 2022
FotografDAN COLEMAN
shoka åhrman
I skakiga tider är det lätt att oroa sig för framtiden. Men hur mycket påverkas egentligen pensionen av världsekonomin och kriget i Ukraina? Det svarar pensionsexperten Shoka Åhrman på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsarBrand logo
Så boostar din ekonomi för 2022 – sparekonomen tipsar

De senaste veckorna har priserna på drivmedel, livsmedel och el ökat i Sverige. De höjda elpriserna är en följd av exempelvis ökade sanktioner mot Ryssland och en hög inflation som gjort det dyrare att leva och konsumera.

Det har även varit en skakig tid på börsen, som gått ner en hel del sedan årsskiftet. Många svenskar har därmed börjat oroa sig för sina pensionspengar.

– En stor del av bottenplattan i pensionen ligger inte placerad på börsen, vilket kan vara bra att känna till. Den allmänna inkomstpensionen baseras nämligen på din inkomst och påverkas av löneutvecklingen i Sverige, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Pension och Feminas ekonomibloggare.

Kolla upp din pension

Däremot är premiepensionen fondbaserad och den påverkas helt klart av svängningarna på börsen, menar Shoka. Men den utgör endast 2,5 procent av inkomstpensionen, alltså en väldigt liten del. Om du vill sätta dig in mer i hur din pension fördelas och placeras kan du logga in på pensionsmyndighetens hemsida.

Annons

– För att slippa oroa dig i onödan kan du kolla upp hur mycket av din pension som är på börsen. Prata med din bank eller pensionsbolag för att ta reda på var exempelvis din tjänstepension placeras. Om du känner oro går det kanske att ändra så att dina pengar framöver inte går in lika mycket i aktieandelar som tidigare.

”Sitt still i båten”

Sannolikt är det i det privata pensionssparandet som de flesta har störst exponering mot aktiemarknaden. Om du börjar närma dig pensionen och vill sänka risken kan du göra det med de nya insättningarna. Shoka rekommenderar aldrig att paniksälja. Vill du sälja av är den bästa strategin att sälja lite i taget vid olika tidpunkter.

– Det är viktigt att komma ihåg att majoriteten inte ska ta ut hela sin pension förrän om en väldigt lång tidperiod. Hur klyschigt det än må låta så ska man försöka ”sitta still i båten” och inte låta rädslan ta över. Om du har satt en långsiktig strategi behöver du inte agera på kortsiktiga rubriker och snabba svängningar på börsen, avslutar Shoka.

Annons