Sandra vill vara finansiellt fri vid 45: ”Den första miljonen är svår”
Så här har hon gjort för att ta kontroll över sin ekonomi, för att få ett friare liv.
– Man ska lägga pengar på det man älskar, och det som får en att må bra, och sen kapa utgifterna brutalt på resten, säger hon till Femina.
Sandra Bourbon har länge varit intresserad av ekonomi och siffror. Som ung studerade hon matematik på anrika KTH i Stockholm, och märkte att det knappt var några tjejer i klassen. Med tiden fick hon upp ögonen för hur ojämställt det är i ekonomivärlden, och hon kände att hon ville göra något åt det.
Hon började då investera pengar på börsen i jämställda bolag, och dela med sig av sin kunskap för att hjälpa andra kvinnor med sina investeringar. 2015 startade hon Framtidsfeministen på Instagram, och började hålla kurser för hur man tar sig ut på börsen.
I dag ligger Framtidsfeministen på is, även om hennes aktieportfölj fortfarande finns att se på Nordnet Shareville för den som vill ha inspiration.
– När jag startade fanns det väldigt få förebilder gällande kvinnor och pengar på Instagram och så, men nu finns det väldigt, väldigt många som har poppat upp, vilket är väldigt kul. Men då kände jag att jag inte behövde driva det, så jag fokuserar på min karriär och så har jag två barn – man kan inte göra allting.
Sandra har länge arbetat för att kunna bli finansiellt fri vi 45 års ålder. Att bli finansiellt fri innebär inte att hon vill gå i pension vid den åldern, men att hon ska ha möjlighet att styra hur mycket eller lite hon vill jobba framöver.
– Det var någon gång 2012 som jag fick höra talas om att vara finansiellt fri. Innan det hade jag bara hört av mina föräldrar att man inte kan bli rik på lön i Sverige, men det kan man ju visst bli – det beror bara på vilka utgifter du har, säger Sandra.
Levde på existensminimum
Under två års tid valde hon att leva på existensminimum, samtidigt som hon både jobbade och pluggade. Hon ville inte åka buss för att det kostade för mycket, och köpte ingenting hon inte verkligen behövde.
– Jag blev så tråkig. Jag minns när jag skulle försöka köpa lite grejer efter det, typ hallon på Ica, så fick jag en stressreaktion. Men efter det har jag hittat en balans.
2021 gav Sandra Bourbon ut boken Frihetsmaskinen: Så skapar du ett finansiellt fritt liv, där hon tipsar om hur man tar kontroll över sin ekonomi och lägger pengar på rätt saker. Det viktiga är att hitta sina fokusområden, menar hon.
– Man ska lägga pengar på det man älskar, och det som får en att må bra, och sen kapa utgifterna brutalt på resten. Maxa det som verkligen ger dig energi, och som bidrar till både kortsiktig och långsiktig lycka.
Det är fem år kvar tills Sandra ska vara framme vid sitt ekonomiska mål, och trots att hon varit föräldraledig två gånger så håller hennes plan att komma upp i 4,8 miljoner kronor – summan hon kommit fram till att hon behöver för att räkna sig som finansiellt fri.
– Eftersom jag levde så himla snålt där för länge sedan så lyckades jag spara ihop ganska mycket pengar som jag har investerat, så då har jag inte behövt fokusera på att vara jättesnål nu. Det är första miljonen som är svår, för sen börjar pengarna växa ganska mycket med den här ränta-på-ränta-effekten.
Sandras privatekonomi varje månad
Sandra ägnar en kvart varje månad åt sin privatekonomi – mer behövs inte. Hon delar upp sin inkomst på olika konton kopplade till olika kort för att inte råka spendera pengar hon inte vill spendera. Hon och maken har ett kort för hushållskostnader av olika slag, och utöver det har Sandra ett kort för medveten konsumtion, som shopping, fika och fritidsintressen.
– Innan jag hade ett sådan konto försökte jag investera och spara alla pengar, men nu avsätter jag en del pengar varje månad som jag inte får investera eller spara, utan som jag bara ska njuta för.
Utöver de två korten med sina respektive konton, har Sandra två konton till – ett för långsiktigt sparande där ett autogiro drar pengar för investeringar, och ett för kortsiktigt sparande som semester med familjen eller presenter.
Sandra Bourbons främsta råd, oavsett om du också vill bli finansiellt fri eller bara ha en sund privatekonomi, är att starta ett automatisk månadssparande i en global indexfond med låg avgift.
– Spara tio procent av din inkomst och lär dig leva på nittio procent av din inkomst, det kan de flesta göra. Då kanske du bara behöver dra in på något. Sen tickar det bara på.
Det viktiga är att du kommer igång med ditt sparande, inte hur mycket du sparar.
– Det är tiden och avkastningsprocenten som gör att du får ihop en där miljonen.