Allt du undrat och behöver veta om SGI
Men vad innebär det egentligen, och vad ska man tänka på för att få pengarna man har rätt till?
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, reder ut allt du behöver veta!
Vad är SGI?
Det lite torra uttrycket SGI betyder ordagrant ”sjukpenninggrundande inkomst”. Det är ett begrepp som används när Försäkringskassan ska räkna ut hur mycket pengar man kan få om man exempelvis ska gå på föräldraledighet eller om man blir sjuk och ska få ersättning. Enkelt uttryckt blir din ersättning 80 procent av SGI:n.
Hur beräknas SGI?
Din sjukpenninggrundande inkomst är vad du ”får in” under ett år, upp till ett visst tak. Din lön före skatt räknas, liksom eventuella ob-tillägg och om du exempelvis får provision på ditt arbete. Ersättningar från Försäkringskassan så som sjukpenning eller a-kassa räknas inte, och det gör inte heller studiemedel från CSN.
Det finns som sagt ett tak, eller egentligen flera. Det är därför det inte alltid är så att din lön är lika med din sjukpenninggrundande inkomst, om du har en högre lön. När det gäller föräldrapenning finns ett tak på 573 000 kronor per år, eller 47 750 kronor. För sjukpenning och vab är taken lägre. Därför skiljer sig ersättningarna åt, även om det fortfarande gäller att din SGI ligger till grund för ersättningen och att du får 80 procent av SGI:n.
När SGI:n har fastställts kan du räkna ut vilken ersättning du kommer att få, eftersom den normalt är 80 procent av din SGI. Även om du har en lön under taket för SGI kommer dock ersättningen inte bli riktigt 80 procent av din tidigare lön efter skatt, eftersom du inte får jobbskatteavdrag – alltså lite lägre skatt – på föräldrapenning eller sjukersättning.
Att tänka på är att det finns några, ganska låga, krav för att man ska ”få” en SGI och därmed få rätt till ersättning baserad på en sådan. Man måste ha arbetat, eller kommer att arbeta, minst sex månader i följd och du måste tjäna minst 12 600 kronor per år. Har man ingen SGI står man inte helt utan ersättning utan får ersättning på lägstanivå.
Hur skyddar man sin SGI?
Det beror på vilken situation man är i. Många föräldrar kommer i kontakt med frågan när barnet börjar närma sig ettårsåldern. Under det första årets föräldraledighet skyddas nämligen din SGI även om du är föräldraledig (och alltså i praktiken egentligen inte har den inkomst som ligger till grund för SGI:n). När barnet är 1 år krävs det att du tar ut minst fem föräldrapenningsdagar i veckan för att SGI:n ska kvarstå på samma nivå. För den som är arbetslös gäller att SGI:n är skyddad i tre månader, och för att behålla den på samma nivå därefter måste man se till att anmäla sig till Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. Den som pluggar och får studiestöd behåller sin SGI, vilket kan vara bra att känna till för den som pluggar och planerar att gå på föräldraledighet. Men då gäller det förstås att man har en SGI från innan man började plugga.
Vad ska man tänka på om man blir föräldraledig eller arbetslös?
Ta i ett tidigt skede reda på hur din inkomst påverkas av din nya situation. På Försäkringskassans hemsida finns flera bra beräkningsverktyg som är mycket användbara, där du kan se hur stor ersättning du kan väntas på. Läs också på om regler som gäller – exempelvis att SGI:n inte är skyddad efter barnets ettårsdag eller att ersättningen sänks efter ett år som sjukskriven. Ska du gå på föräldraledig kan du höra med din arbetsgivare om det görs någon utfyllnad av din lön, alltså att arbetsgivaren fyller på med ersättning upp till exempelvis 90 procent av din löneinkomst.
Vad innebär tremånadersregeln?
Den är viktig att känna till. Den innebär att SGI:n kan förändras om du haft en ”betydande” förändring i din inkomst under de senaste tre månaderna. Det kan vara positivt, exempelvis om du fått högre lön. Då kommer det kunna speglas i högre SGI, förutsatt att du inte redan slår i taket.