Slipp pengaångest – 7 enkla steg till bättre ekonomi och hälsa
Det finns ett tydligt samband mellan privatekonomi och hälsa. Det slår man fast i en ny studie från Swedbank och sparbankerna.
72 procent av de som känner sig trygga med sin privatekonomi upplever att de har god psykisk hälsa. Av de som har dålig koll på sin ekonomi och känner en oro kring pengar uppger bara 34 procent att de mår bra psykiskt. De mår även fysiskt dåligt, visar undersökningen.
– Kunskap om privatekonomi minskar stress och oro för den egna ekonomin. Det påverkar också hur vi mår i övrigt. De som har en trygg ekonomi mår mycket bättre än de som inte har det, framför allt psykiskt men också fysiskt, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Sparande ökar tryggheter
Undersökningen genomfördes på personer i åldrarna 18-70 år och det var tydligt att den yngre delen mådde sämre än den äldre.
Vad som skapade trygghet bland samtliga åldersgrupper var ett buffertsparande. Alltså ett sparande för oförutsägbara händelser.
– Det kan så klart vara lättare att känna sig trygg i sin privatekonomi om man har en högre lön och ett stort sparande. Men undersökningen visar att bara genom att ha ett buffertsparande ökar känslan av trygghet kring sin privatekonomi betydligt. 82 procent av de med ett buffertsparande känner sig trygga med sin privatekonomi jämfört med 38 procent av de som inte har något sparande, säger Madelén Falkenhäll.
Så får du bättre ekonomi och hälsa
Här tipsar Swedbank om sju steg som gör att du stärker din privatekonomi och slipper pengaångest.
- Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Finns det utgifter du kan dra ner på? Glöm inte småutgifterna, det handlar ofta om mer pengar än man tror.
- Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster eller samla försäkringar på samma ställe.
- Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
- Spara först ihop till en buffert på två-tre månadslöner efter skatt för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
- Försök sedan även att spara långsiktigt till exempel till din pension.
- Gå med i a-kassan, det säkerställer en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du högre inkomst kan det vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring.
- Se även över övriga försäkringar, såsom hemförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, mm.
Källa: ANNONS Swedbank