Tänk på det här när du ska köpa bostad med din partner
Att köpa bostad tillsammans med en partner är ofta kul och starten på ett nytt spännande kapitel i livet. Men det är också en betydelsefull affär och en juridisk förbindelse som ni bör ha koll på för att undvika onödiga konflikter i framtiden. Utgångspunkten är att värdet av en bostad som köps för gemensamt bruk ska delas lika vid en separation. Det spelar alltså ingen roll om det bara är en av er som betalar, båda har rätt till lika stort värde av bostaden - om ni inte avtalar om annat genom samboavtal eller äktenskapsförord.
– Vill ni fördela värdet av bostaden vid en separation eller dödsfall, behöver ni skriva ett samboavtal. Genom samboavtalet kan ni bestämma att den som betalat för bostaden också får behålla värdet av den om ni skulle separera. Om ni båda två står med lika stor andel på kontraktet för bostaden och lånen, men har betalat olika mycket i kontantinsats, behöver ni komplettera samboavtalet med ett skuldebrev, säger Linda Ljunggren Syding, jurist på Lexly.
Det här gäller om ni är gifta
För de som är gifta gäller, precis som för sambos, att värdet på bostaden ska delas lika mellan er om ni i framtiden skulle skilja er. Även om det står på kontraktet att ni exempelvis äger 60 procent respektive 40 procent av bostaden så räcker inte det vid en skilsmässa. Då delas värdet av bostaden ändå på hälften.
Vill ni ha en annan fördelning vid eventuell en separation behöver ni skriva ett äktenskapsförord. På det sättet avgör ni själva vad som ska räknas som gemensamt vid en eventuell skilsmässa.
– Äktenskapsförord kan vara svårt att prata om eftersom det handlar om fördelningen vid skilsmässa eller dödsfall. Det är varken romantiskt eller enkelt att prata om. Det kan också handla om att någon känner sig exkluderad eller misstrodd när släktens sommarställe ska skyddas. Men ett äktenskapsförord är ett ömsesidigt avtal som kan gynna båda i äktenskapet. Jag brukar till exempel rekommendera att det används för att skydda sparandet för den som tar ut den mesta föräldraledigheten och därför tappar tjänstepension, säger Linda Ljunggren Syding.
Allt ni köper till bostaden ska delas lika
Utöver själva bostaden brukar det också uppstå behov av att köpa möbler, elektronikprylar och annan inredning. Tänk på att även de saker ni köpt för gemensamt användande till den gemensamma bostaden ska delas på hälften om ni inte har skrivit samboavtal.
– Som grundregel ska allt som köpts för det gemensamma hushållet också delas lika vid en separation. Däremot delas inte bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget eller pensionssparandet upp mellan er båda. Där behåller varje person sina egna saker, säger Linda Ljunggren Syding.
5 tips till dig som ska köpa bostad med din partner:
– Äger ni hälften var av bostaden och har betalat lika mycket i kontantinsats? Då behöver ni inte reglera ägandet i ett separat avtal.
– Äger ni olika andelar av bostaden? Då kan ni ha behov av ett avtal för att reglera vem som har rätt till vad vid en eventuell framtida skilsmässa eller dödsfall. Samboavtal, äktenskapsförord och skuldebrev är de dokument ni behöver fundera över.
– De saker, inredning och elektronik ni köper till bostaden omfattas av reglerna i sambolagen om att dela på hälften, oavsett vem som köpt vad. Värdet av det ni köper ska alltså delas mellan er vid en separation.
– Bilen, båten, fritidshuset, pengarna på banken, företaget och pensionssparandet täcks inte av sambolagen och delas alltså inte mellan er vid en separation. Om ni är gifta ska däremot ska värdet av allt enligt huvudregel delas mellan er vid en separation
– Sambor ärver inte varandra så vill ni att sambon ska få bo kvar om något skulle hända med en av er, måste ni skriva ett testamente.