Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Tio tips till dig som vill köpa boende utomlands

23 sep, 2021
AvSara Schedin
Fotograftt
Strand med hus i Spanien
Lättade reserestriktioner, en ökad vaccinationstakt och möjligheten att jobba på distans har gjort att allt fler har börjat drömma om att köpa ett boende utomlands igen. Men vad ska du tänka på innan du gör slag i saken? För att din fastighetsaffär ska bli så lyckad möjligt kommer här tio tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
DIY: Så torkar du kryddväxterBrand logo
DIY: Så torkar du kryddväxter

1. Välj rätt plats

– När du väljer vart du ska flytta behöver du tänka igenom vad du gillar och var du befinner dig i livet. Vill du bo vid en strand eller är du mer av en stadsmänniska? Har du barn eller är du pensionär? Om du pratar det lokala språket eller inte, kan också vara avgörande för var du kommer att känna dig hemma. Sist men inte minst måste du ha koll på vad du kan få för din budget, säger Martin Posch, som är affärsområdeschef på Fastighetsbyrån Utland i Alicante i Spanien.

2. Välj en etablerad mäklarfirma

– Tänk på att alla är mäklare när du är utomlands. Om du går in på en bar så träffar du alltid någon som känner någon som är “världens bästa mäklare”. Det är bättre att gå till en mäklarfirma som har funnits i många år och som är etablerade på marknaden.

Annons

3. Gå på livevisning

– Alla som letat bostad på annan ort vet hur svårt det kan vara att ta sig till alla visningar. Mitt tips är att gå på minst tio livevisningar, exempelvis de vi sänder varje fredag klockan 12, och sedan välja ut tre av dem som du åker och tittar på. Det blir också bättre för miljön, eftersom du inte behöver flyga framåt tillbaka så många gånger, säger Martin Posch.

4. Köp inte grisen i säcken

– Det finns de som köper en bostad utan att ha sett den i verkliga livet, men personligen tycker jag att det är våghalsigt. Helst ska man vara där och se, känna och lukta på egen hand. Sedan är det såklart en annan sak om du kanske har en vän som har en lägenhet i samma byggnaden. Då har du ju redan en bra bild av vad det är du köper. Viktigt att tänka på är att du fortfarande har en undersökningsplikt om du köper på distans.

5. Känn dig själv

– Det pratas ofta om att du måste hitta det där exotiska, som är lite “off the grid”, men du kanske egentligen vill ha närhet till service och kunna prata med andra svenskar på en daglig basis. Fnys inte åt det som är populärt, det kan vara precis det du söker.

Annons

6. Köp livskvalitet

– Fokusera inte för mycket på om fastigheten är en bra investering eller inte. Jag tycker att du främst ska köpa ett hus eller en lägenhet som du verkligen älskar. Det handlar om att köpa ett hem till dig själv och att köpa livskvalitet.

7. Rum för distansjobb

– Nu när många fortsätter att jobba hemifrån ser vi ett ökat intresse för ett extra rum i bostaden. Det kan vara bra att tänka på att du kanske kommer att kunna tillbringa mer tid i din semesterbostad än vad som förr var möjligt, säger Martin Posch.

8. Sätt dig in i hur budgivningen går till

– Exempelvis har Spanien så kallad negativ budgivning. Det betyder att det begärda priset är vad säljaren skulle vilja ha i sina vildaste drömmar. För budgivarna handlar det därför om att pruta ner priset. Ofta får du ner det fem till sju procent.

9. Var inte för godtrogen

– Som svensk litar man ofta på alla, och tänker att allt fungerar som hemma. Men det är bra att exempelvis se till att tillträdet sker relativt snabbt efter det att man bestämt sig och betalat handpenning. Du vill inte riskera att någon drar sig ur eller att något oväntat händer innan köpet är helt klart och du är registrerad ägare, säger Martin Posch.

10. Kolla upp “dolda avgifter”

– I Spanien tillkommer till exempel 13 till 15 procent i transaktionskostnader, varav 7 till 10 procent är skatt när du köper en fastighet. Det är mycket pengar och därför viktigt att ta med i din budget.

Annons