Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Fonder & aktier för nybörjare Spartips Kvinnors ekonomi under skilsmässa

Vanliga blåvita porslinet – därför säljs det på auktion för 20 000 kronor

24 apr, 2025
Fotograftt, AUCTIONNET, STOCKHOLMS AUKTIONSVERK
Har du porslin från 70-talet hemma? Grattis! Det kan nämligen vara värt över 20 000 kronor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa

Trender kommer och trender går... Det som är hett ena dagen kan vara ute nästa, och tvärtom! Hetast just nu? Porslin från 1970-talet.

”1970-talets serviser är på modet igen. Allra mest de av Ulla Procopé för Arabia. Blåvita Valencia är en av de mest populära. Precis som många andra av hennes serviser har den rusat i väg och går nu för runt 20 000 kr. En enda tekopp kan du få 1 500–2 000 kr för!”, skriver tidningen Vi i Villa.

Kanske känner du igen porslinet? Under 1970-talet hade oändligt många svenskar, och finländare, porslinet därhemma. Kanske ligger det kvar i något skåp, någon låda, något förråd eller på någon vind? I sådant fall är det bara att gratulera. Just nu är porslinet oerhört populärt! Precis som Vi i villa skriver – det säljs för hisnande 20 000 kronor på auktion.

Och Valenciaporslinet är verkligen något utöver det vanliga. Faktum är att Ulla Procopé skissade mönstret direkt på det oglaserade godset, inte på papper som man vanligtvis gjorde.

Annons

”Kanske är det därför dekoren känns så levande och överdådig. I mer än 40 år målades alltså Valencia-dekoren för hand, och under varje del står det UP, som i Ulla Procopé, och även målarens initialer”, skriver tidningen Scandinavian Retro.

Historien bakom Ulla Procopé blåvita porslin Valencia

Det blåvita porslinet togs i produktion av Arabia år 1960. Och faktum är att inspirationen till porslinet kommer från just Spanien. Ulla Procopé bodde, under tonåren, nämligen vid spansk-franska gränsen eftersom hennes pappa var FN-observatör under spanska inbördes­kriget. Valencia kallas ibland för et blåvita porslinets hemstad. Anledningen?

”Stadens keramiker var redan på 1400-talet kända för vackra handmålade kärl som kombinerade arabiska ornament med katolska influenser, ofta i blåvitt”, skriver Scandinavian Retro.

Annons

Gillar du förresten Ullas design? Hon har skapat mer porslin som är i ropet just nu, exempelvis Ruska stengods med brun glasyr. En serie som var i produktion mellan 1961 och 1999. Ruska-kaffekoppen är faktiskt till och med Arabias mest sålda kaffekopp genom tiderna.

Annons