Recept: kaka med björnbärsglass
KAKA MED BJÖRNBÄRSGLASS
(10 personer)
COOKIES:
150 g vetemjöl
200 g strösocker
50 g kakaopulver, rent
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
¼ tsk salt
140 g rumsvarmt smör
1 ägg
BJÖRNBÄRSGLASS:
½ vaniljstång
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
5 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad
BJÖRNBÄRSPURÉ:
200 g björnbär
1½ msk florsocker
2 msk färskpressad citronsaft
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 175° med varmluften på (ca 200° utan).
2. Blanda mjöl, socker, kakao, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smöret och vispa samman med en elvisp med degkrokar. Tillsätt ägg och vispa till en slät deg.
3. Forma degen till 20 runda kulor (ca 2 tsk deg till varje kula) och fördela dem på 2 bakpappersklädda plåtar. Lämna utrymme mellan varje så att de inte flyter ihop. Ställ in i den varma ugnen och grädda 12–15 min. Ta ut och låt svalna helt på galler.
4. Dela vaniljstången till glassen och skrapa ur fröna. Vispa kondenserad mjölk, vaniljfrön och grädde i en skål luftigt med elvisp. Vänd ner den hackade chokladen.
5. Kör björnbären till puré med en stavmixer. Pressa massan genom en sil. Blanda ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén.
6. Häll hälften av glassen i en form, droppa hälften av björnbärspurén över. Fördela resten av glassen över och toppa med resterande björnbärspuré. Ta ett grillspett i trä, eller liknande, och kör runt lite försiktigt så det blir ett mönster. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.
7. Ta ut glassen ca 5 min före serveringen. Lägg en glasskula mellan två cookies. Servera genast eller lägg tillbaka glasskakorna i frysen och servera lite senare.
RECEPT & FOTO: All Over Press