Recept: Marockansk oxgryta med cashewnötter
MAROCKANSK OXGRYTA
(4 personer)
400 g rostbiff
olja till stekning
1 msk paprikapulver
2 kanelstänger
2 msk ras el hanout, finns i kryddhyllan
1 msk korianderfrön
3 lökar, grovhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chilifrukter, urkärnad och finstrimlad
1 röd paprika, urkärnad och strimlad
1 cm färsk ingefära,
skalad och finstrimlad
2 burkar kikärter, sköljda och avrunna
150 g torkade aprikoser
1 burk hackade tomater
5 dl oxbuljong
salt och nymald peppar
TILL SERVERING:
50 g cashewnötter
färsk koriander
1 granatäpple, kärnorna
naanbröd, finns färdiga att köpa
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Skär köttet i grova bitar och stek det i olja i en stekpanna. Tillsätt de torra kryddorna och fräs på ganska hög värme tills det doftar.
2. Vänd ner löken och stek en liten stund. Rör ner vitlök, chili, paprika och ingefära. Stek tills löken är helt mjuk.
3. Häll över allt i en gryta eller en tagine. Tillsätt kikärter, aprikoser, hackade tomater och buljong. Lägg på ett tätslutande lock och ställ in i den varma ugnen. Tillaga i ca 1 tim eller tills köttet är helt mört. Smaka av med salt och peppar.
4. Toppa grytan med nötter, färsk koriander, granat-äppelkärnor och servera tillsammans med uppvärmda naanbröd.