Recept på basilikatårta med jordgubbar
(8–10 bitar)
21/2 dl strösocker
1 kruka basilika
4 ägg
1 urskrapad vaniljstång
200 g philadelphiaost
rivet skal av 2 lime
4 dl vispgrädde
2 gelatinblad
2 paket brownie (mjuk chokladkaka) à 200 g
Till garnering:
jordgubbar
Beredning: Mixa socker och basilikablad till grönt puder. Vispa äggulor, basilikasocker och vaniljfrön pösigt. Rör ner ost och limeskal. Vispa grädden. Blanda äggsmet och grädde.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, ca 5 min. Värm 1 dl av smeten. Ta bort från värmen, lägg i gelatinet och låt det smälta. Rör ner det i resten av smeten. Vänd till sist ner uppvispade äggvitor.
Dela brownien tvärsöver. Lägg kakbitarna lite omlott i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diam. Häll på smeten. Täck och frys in.
Låt tårtan stå i rumstemperatur en stund före serveringen. Garnera med jordgubbar och servera tillsammans med extra jordgubbar.
Av CAROLINE HOFBERG
Foto TIA BORGSMIDT