Recept: Red velvet cake med marängkräm
RED VELVET CAKE
(10–12 personer)
225 g osaltat smör
275 g strösocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång, kornen
3 ägg
300 g vetemjöl (5 dl)
1 msk kakaopulver
1 msk bakpulver
1½ dl kärnmjölk,
alt lättyoghurt
1 dl rödbetssaft
250 g hallon
MARÄNGKRÄM:
4 äggvitor
220 g strösocker
(knappt 2½ dl)
1 nypa salt
BEREDNING:
1. Värm ugnen till 160°.
2. Arbeta samman smör, socker och vaniljkorn till en massa, alt kör det i matberedare. Tillsätt äggen, ett i talet. Blanda mjöl, kakaopulver och bakpulver och vänd ner det i massan tillsammans med mjölk och rödbetssaft. Vispa till en slät smet.
3. Klä en kakform med avtagbar kant, ca 20 cm i Ø, med bakplåtspapper. Häll i smeten och ställ in i den varma ugnen, grädda i ca 1½ timme. Pröva med sticka. Ta ut, låt svalna på galler.
4. Blanda äggvitor, socker och salt till marängen i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med lite kokande vatten i botten. Vispa med elvisp i 4 –5 min, eller tills sockret har löst sig. Ta skålen från värmen och vispa i ytterligare 4 min.
5. Dela kakan så du får två bottnar. Lägg den ena på ett kakfat och bred på hälften av marängkrämen. Fördela bären över. Lägg den andra bottnen ovanpå som ett lock. Lägg resten av krämen i en spritspåse och dekorera kakan med fina skumtoppar. Servera.
Tips!
Man kan självklart pressa sin egen rödbetssaft, men det finns färdig på flaska. Leta i hälsokosthyllan eller hälsokostaffären.