Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Redaktionen tipsar: Våra bästa serier – 10 sevärda tips!

04 dec, 2018
AvIda Gustafsson
Så här års när det är mörkt och kallt är det riktigt härligt att krypa upp i soffan framför en riktigt bra serie. Här har vi på redaktionen valt ut våra 10 favoriter!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

 The Truth About the Harry Quebert Affair (Cmore, 10 delar, 2017)

Den 15 åriga Nola försvinner under oklara omständigheter 1975 och återfinns inte förrän 33 år senare, nergrävd i författaren Harry Queberts (spelad av Patrick Dempsey, känd från Greys Anatomy bland annat) trädgård. Inte mycket visar sig vara vad det först verkar. Spännande, välspelat och skönt överraskande.

– Sophie Graalheim, AD.

Joanne Frogatt, känd från Downton Abbey, spelar huvudrollen i Ord mot Ord (Orginaltitel: Liar)

Ord mot ord (HBO Nordic, 6 delar, 2017)

”Vad är det som gör de brittiska tv-serierna så bra? Är det de skickliga skådespelarna? Alla fina (och fula) miljöer? Intrigerna? Ja, det är så klart en kombination och den senaste i raden som jag har fastnat för är thrillern Ord mot ord (originaltitel Liar).

Annons

Laura, som är lärare, har precis brutit upp från ett långt förhållande. Med viss tvekan tackar hon ja till en dejt med en arbetskollega till hennes syster. En charmig läkare och änkling som dessutom är pappa till en av hennes elever. Middagen är trevlig och senare på kvällen har de båda sällskap hem till Laura.

Nästa dag vaknar Laura – och inser att hon har blivit våldtagen. Men minnena är diffusa och dejten, Andrew, blånekar. Vad var det som hände efter krogbesöket? Hur ska hon kunna bevisa att hon faktiskt blivit utsatt för ett övergrepp? Och hur dog Andrews tidigare fru egentligen?

Ord mot ord är välgjord och spännande. Men att den dessutom handlar om våldtäkt – och de ohyggliga följderna av den –  gör att serien berör på ett alldeles särskilt sätt”

– Ulrika Norberg, chefredaktör. 

Younger handlar om 40-åriga Liza som reboostar sitt liv och karriär genom att låtsas vara yngre.

Younger (TV4 Play, 6 säsonger, 2015-)

”De senaste veckorna har jag sträcktittat på TV4-serien Younger – en rapp och rolig dramakomediserie som utspelar sig i förlagsbranschen i New York. Huvudkaraktären är frånskilda hemmamamman Liza, 40, som vill ge sig tillbaka ut i yrkeslivet när hennes tonårsdotter börjar på college. Men på bokförlagen hon söker sig till vill de bara anställda 20-någontingare, så i ren desperation låtsas Liza vara 26 år för att få ett assistentjobb. Föga förvånande hamnar hon i en rad kniviga – och komiska! – situationer i såväl karriären som dejtinglivet. Karaktärerna är härligt likeable och serien är perfekt när man längtar efter lättsam underhållning efter en lång dag.”

– Malin Karlberg, digital redaktör

Kampen om tungvattnet

Kampen om tungvattnet ( Netflix, 6 delar, 2015)

Norsk miniserie från 2015, Norges mest påkostade när den producerades, som bygger på den sanna historien om de motståndsmän som planerade och genomförde sabotaget mot tungvatten-fabriken i norska Rjukan 1943, för att förhindra tyskarnas framställning av en atombomb. Oerhört spännande. Och sann. James Bonds skidåkningsjakt kan slänga sig i väggen.

– Sophie Graalheim, AD. 

My-Brilliant-Friend-Lila (Gaia Girace)-och-Elena (Margherita Mazzucco)

My Brilliant Friend (HBO Nordic, 10 delar, 2018)

Om du älskade Elena Ferrantes Neapelkvartett kommer du säkert att gilla serien om som är baserad på första boken, Min fantastiska väninna.  I serien kommer de två flickorna Elena (Lenú) Greco och Raffaela (Lila) Cerullo till liv. De växer upp i de fattiga kvarteren utanför Neapel på 1950-talet där utbildning är få förunnat – till och med för de mest begåvade. Serien är förstås inte lika detaljrik som boken, men frågan om klass och maffians inflytande känns mer påtaglig – kanske för att det blir så tydligt visuellt.

– Ida Gustafsson, digital redaktör

Bakom kulisserna på Jessica Jones

Jessica Jones (Netflix, 3 säsonger, 2015-)

Om du som jag gillar spännande, fartfyllda serier med starka kvinnliga huvudkaraktärer, så missa inte Marvels coola superhjälteserie Jessica Jones på netflix. Jessica är allt annat än en präktig förebild – hon är snarare en ärrad antihjälte med tvivelaktig livsstil, men trots – eller kanske tack vare! – detta så älskar man henne och lever sig in i härvorna hon ständigt försätter sig i. Spännande och beroendeframkallande.

– Malin Karlberg, digital redaktör

Tv-serien Maniac på Netflix

Maniac (Netflix, 10 avsnitt, 2018)

Jonah Hills karaktär, den schizofrena rikemanssonen Owen Milgrim träffar den traumatiserade missbrukaren Annie Landsberg (Emma Stone) i ett avancerad medicinsk studie som de båda deltar i. Studien genomförs med hjälp av en stor stab, bland annat av en läkare med Oidipuskomplex och en känslomässigt störd AI-dator. Deltagarna i experimentet går in med förhoppningen om att deras psykiska problem ska lösas med hjälp av denna behandlingsmetod – men inget går som det är tänkt. Serien är en spännande science fiction-komedi som utspelar sig i något som både känns som nutid, framtid och retro samtidigt. Det är skruvat, kul och känslosamt.

– Ida Gustafsson, digital redaktör. 

Danska serien 1864 handlar om det dansk-tyska kriget

1864 (Netflix, 8 delar, 2014)

Dansk serie om två bröder i ett krig jag inte kände till, det dansk-tyska kriget 1864 (Ett nederlag som ledde till att Danmark förlorade en tredjedel av sin yta och en miljon invånare). Med en budget på 173 miljoner danska kronor är det Danmarks dyraste TV-produktion någonsin. Starkt om klass, familjeband, krigets och kärlekens galenskap, lycka och sorg. Mycket vackert filmat och spelat.

– Sophie Graalheim, AD. 

BoJaack Horseman och Princess Carolyn

BoJack Horseman (Netflix, 6 säsonger, 2014-)

När någon frågar om serietips brukar jag alltid dra upp BoJack Horseman.

Annons

En animerad serie om en tidigare känd Hollywoodskådespelare, som också råkar vara en häst, på dekis, kan det verkligen vara något att se på?

Ja, det kan det.

Jag älskar BoJack, han hade på 1990-talet stor succé med serien ”Horsing Around”, sen gick det utför med karriären (och uppåt med alkoholmissbruket) och nu kämpar han för att hamna i rampljuset igen vilket sällan går som hans agent, katten Princess Carolyn, tänkt. Bojacks destruktiva liv får det att klia i fingrarna, så fort han får en något sånär normalt fungerande relation till en annan karaktär (merparten av dem är olika djur, med ett par undantag) så tar det inte många avsnitt innan han förstört allt det fina. Men det är inte därför man tittar, Bojack är fantastisk på många andra sätt, till exempel att det kryllar av många finurliga och fnissiga referenser till verklighetens Hollywood och vår samtid. Dessutom är de omsorgsfullt tecknade miljöerna är alltid ett stort plus och missa inte konstverken i de olika karaktärernas kontor och hem!

– Ida Gustafsson, digital redaktör.

Laura Linney i The Big C

The Big C (SVT play, 4 säsonger, 2010-)

Den skötsamma 42-åriga lärarinnan Cathy Jamisons (Laura Linney) liv vänds upp och ner när hon får en cancerdiagnos. Istället för att deppa ihop börjar hon, utan att berätta för sin familj om diagnosen, leva livet fullt ut. Carpe Diem på de mest överraskande vis. Både rolig och upplyftande och samtidigt sorglig påminnelsen om hur en sjukdomsdiagnos kan slå ner i vems som helst av våra liv.

Annons

– Sophie Graalheim, AD.  

Foto: IBL

Läs även:

Alla nya serier och filmer på Netflix och HBO i december 2018

Här är koderna som visar alla filmer och serier på Netflix!

 

Annons