Rengöra ugnen lättare: 6 knep för att städa mindre
Fastbrända matrester och fastbränt fett. Alla som någon gång skjutit upp ugnsrengöringen vet att den lätt ser ut som en härdsmälta.
Med hjälp av bikarbonat, vinäger, citrusskal och en sprejflaska gör du lätt ditt eget ugnsrengöringsmedel. Men det finns också enkla vardagsknep som hjälper dig hålla ugnen någorlunda ren hela tiden.
6 tips för att rengöra ugnen mer sällan:
1. Skaffa ett droppskydd
Med hjälp av ett droppskydd eller en ugnsduk slipper du onödigt kladd. Skyddet hindrar droppande matrester att fastna i ugnen. I stället plockar du bara ut skyddet och rengör det.
2. Glöm inte ugnsgallren
Ugnsgaller blir precis som resten av ugnen snabbt smutsiga.
Men har du ett badkar eller en större balja där gallren får plats går rengöringen göras på ett kick.
Tappa upp hett vatten och tillsätt ungefär en deciliter diskmedel. Är gallret väldigt smutsigt kan du med fördel tillsätta lite bakpulver och citron.
Låt verka under natten – eller minst fyra timmar. Därefter kan du lätt torka bort smutsen med en svamp. Kom bara ihåg att skölja gallren ordentligt innan du sätter tillbaka dem i ugnen.
Ryms dina ugnsgaller i diskmaskinen kan du prova att köra dem där.
3. Rengör ugnsluckan också
Även ugnsluckan behöver rengöras. Ju oftare du ger den lite kärlek desto lättare är det att få bort smutsen eftersom den sällan hinner bli lika inbränd.
Med hjälp av en rengöringspasta du gör själv av cirka en halv deciliter vatten och lika mycket bakpulver kan luckan bli ren i ett nafs. Applicera bara pastan på luckan och låt verka. Ju smutsigare luckan är desto mer tid ger du den.
Skrubba sedan bort smutsen med en blöt skursvamp.
Ett annat knep är att använda tandkräm och en svamp.
Gnugga in glaset med tandkräm, låt verka en stund och gnugga sedan igen. Torka sedan av luckan med varmt vatten.
4. Rengör ugnen direkt
Om du tar för vana att rengöra ugnen direkt efter användning kommer den aldrig att hinna bli riktigt smutsig.
När du använt ugnen ställer du in en kastrull med vatten, höjer temperaturen och låter den sedan stå i tjugo minuter. Vattnet kommer att göra att smutsen lossnar.
Vänta sedan tills ugnen svalnat och torka enkelt bort smutsen.
Har du att göra med mer svårartad smuts kan du prova den här metoden:
Ställ in en ugnsfast form med ättika, sätt ugnen på låg värme – runt 50 grader – och låt stå i ungefär en timme.
Låt sedan svalna och torka sedan bort smutsen.
5. Använd stekpåsar
Mat och fett som droppar eller stänker är förstås den främsta anledningen till att din ugn blir smutsig. Genom att tillaga maten i stekpåsar slipper du onödigt stänk.
6. Kontrollera maten – utanför ugnen
När vi lagar mat i ugnen vill vi förstås se när den är klar. Men i stället för att öppna ugnsluckan och försöka peta i maten där den står i ugnen är det enklare att ta ut den innan.
Dels minskar du risken för att bränna dig när du sticker in handen, dels minskar du risken för att stänka mat i ugnen som bränns fast och du sedan måste städa bort.
Källa: Good Housekeeping, Sköna Hem, Allers
Artikeln publicerades först på Allers.
Läs även:
Så blir dina ugnsplåtar som nya igen – 4 enkla knep!
Middag som sköter sig själv i ugnen