Trendar: NostalgiI rampljusetLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträtt

Daniel Meyn från Första dejten: Därför ska mannen ta notan

01 jul, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Daniel Meyn är bartendern som varit med på 500 första dejter. Då det kommer till frågan om vem som ska ta notan är han bestämd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Merja om den stora kärleken och familjenBrand logo
Merja om den stora kärleken och familjen

I sju säsonger har mängder av människor sökt efter den stora kärleken i SVT:s långkörare Första dejten. Singlar från alla delar av landet har medverkat och tv-teamet följer hela dejten ända fram till den avgörande frågan – vill de träffas igen?

En nyckelkaraktär i programmet, som sänts ända sedan 2017, är bartendern. Det var inte tänkt så från början men har växt fram under säsongernas gång. Daniel Meyn heter seriens karismatiske bartender och i skrivande stund har han varit med på omkring 500 första dejter. Vanligtvis arbetar han på en takbar i Göteborg, men just nu syns han mest i rutan. För Aftonbladet berättar han att han ofta blir igenkänd.

– Jag blir igenkänd hela tiden. Det spelar ingen roll om jag är utomlands, folk kommer fram och vill snacka. Nu har jag gjort sju säsonger och det är väldigt många reaktioner på Youtube, jag syns på Tiktok, det är ett konstant flöde på alla kanaler så det är kanske inte så konstigt, slår han fast.

Under åren som bartender, både i rutan och utanför, har han varit med om att mängder av människor lättat sitt hjärta för honom. Detta är ett faktum som håde är intressant – och jobbigt.

Annons

– Det är inte alltid jag är på humör att prata om döden. Folk kan få för sig att berätta att deras fru gått bort i cancer. Det finns så många situationer som kan bli lite obekväma, har han sagt till Aftonbladet.

Privat har Daniel sitt på det torra. Sedan 16 år tillbaka är han gift med Brita, som han mötte redan under skoltiden.

Hen bör betala notan på första dejten

För en tid sedan slog Daniel, i radio, fast att han tycker att det är mannen som ska betala på första dejten. Det uttalandet gav honom en del kritik. Men han står fast vid sin åsikt.

– Jag tycker att mannen ska ta notan och jag kommer alltid att stå för det. Varför tycker jag så? Jag har väl blivit uppfostrad så. Alla i min vänskapskrets håller med. Alla tjejer jag har pratat med säger att om inte mannen betalar så blir det ingen andra dejt.

Men, hur ligger det till egentligen? Vem ska ta notan, enligt vett- och etikett? Magdalena Ribbing har, i Dagens Nyheter, sagt såhär:

Annons

– Förr betalade män för de kvinnor som de bjöd ut därför att kvinnorna vanligen saknade lön eller egna pengar att disponera. Mannen hade både pengar och makt över dem. Kvinnan hade ingetdera.

Magdalena fortsätter:

– Så fungerade 1800-talets borgerliga etikett en bra bit in på 1900-talet. Nu är det faktiskt 2000-tal och vad jag inte förstår är att en del av dagens kvinnor med sina självklara krav på jämställdhet ändå vill låta sig bjudas, gång på gång.

Hon avslutar:

– När två som har rimligt likartad ekonomi ska gå ut tillsammans brukar den som tar initiativet betala en första gång. Men den som blir tillfrågad kan också genast säga ”trevligt, ska bli kul, och jag vill gärna dela notan”. Eller om detta inte skett, se till att säga inför nästa möte ”nu är det min tur att bjuda dig”.

Annons