Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Bästa tipsen för en weekend i Köpenhamn

09 sep, 2024
AvAino Oxblod
FotografAino Oxblod
Köpenhamn Weekendresa.
Köpenhamn är ett givet resemål för weekend­-sugna svenskar – porten till kontinenten är bara en tågresa bort! Stan är full av möjligheter till både god mat, roligt nöje och bra shopping, och vi har samlat några favoriter som kan lyfta din helgtripp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Mat och dryck

Frukost: Atelier September

Kronprinsessegade 62, Frederiksstaden

Atelier September.
Atelier Septembers härliga brunch. Aino Oxblod

Frukost och brunch som är en fest både för mage och ögon hittar du på Atelier September. Avokado på rågböd, omelett eller amerikanska pannkakor, här finns något för alla smaker. Enda nackdelen med den ljusa, rustika lokalen och dess långbord är att den skulle behöva vara större – likt många brunchställen i Sverige kan det vara svårt att få plats vid rusningstid.

Annons

Snabblunch: Diamond slice

Blågårdsgade 27, Nørrebro

Vill du inte äta klassisk lunchmat på vita dukar är Diamond slice i Nørrebro ett bra alternativ. Goda pizzaslices, egenbryggd pilsner och snygg lokal – perfekt för en snabb lunch eller ett mellan­mål innan du utforskar stan vidare. Rekommenderar varmt ­pizzan Hot honey!

Lyxlunch: Café Victor

Ny Østergade 8

Café Victor
Missa inte Café Victors smörrebröd! Aino Oxblod

En riktigt trevlig lunch får du på eleganta Café Victor – med vacker inredning, lugn jazz­musik, duktig personal och framför allt välsmakande smörrebröd är restaurangen väl värd ett besök. De har öppet till både lunch och middag, men sitt inne om du kan – uteserveringen är inte lika inbjudande. Enda nackdelen är priserna, gå inte hit om du inte är beredd att betala.

Annons

Middag: Delphine

Vesterbrogade 40, Vesterbro

En Medelhavsinspirerad ­restaurang för middagar och cocktails. Välj bland smakrika mellanrätter med fokus på fisk och grönsaker, och dela över bordet. Trots den goda maten är det dock lokalen som står i fokus, och förhöjer restaurangupplevelsen. Det är ljust och luftigt med högt i tak och den imponerande väggkonsten i vitt och blått för tankarna till just Medelhavet.

Drinkar: Lidkoeb

Vesterbrogade 72B

Gillar du innovativa drinkar och murrigt mysiga miljöer är drinkbaren Lidkoeb helt klart värd ett besök. Den fantasifulla drink­menyn uppdateras regelbundet, och kan innehålla smaker som popcorn, lakrits och tropiska frukter. På sommaren öppnar de dessutom upp en inbjudande uteservering på innegården.

Nöje och uteliv

Händelserik helkväll: Kodbyen

Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking district har blivit ett av de trendigaste områdena för utekvällar i den danska huvudstaden. Restauran­gerna och klubbarna ligger på rad i de gamla industribyggnaderna – här finns allt ni ­behöver för en maxad utekväll.

Annons

Vintagevibes: Enghave Plads

Beat, skivbutik och bar.
Beat är skivbutik och bar i ett! Aino Oxblod

Det är lätt att slå ihjäl några timmar omkring torget Enghave Plads i populära Vesterbro – här finns en rad olika kaféer och barer blandat med second hand-affärer och ett rikt kulturliv. Pluspoäng för Beat, som är den underbara kombinationen ­skivbutik och bar.

Säkra kortet: Nyhavn

Visst, det är en turistklyscha att besöka Nyhavn – men av god anledning! Är det fint väder är det oslagbart trevligt att promenera bland de vackra husen vid vattnet och beställa en öl på någon av de många uteserveringarna.

Annons

Havsnära: Reffen

Reffen.
Njut av en öl i en av solstolarna på Reffen. Aino Oxblod

Nordens största streetfood-plats, där du kan äta all världens mat, efterrätter eller ta en nyupphälld Mikkeller och sätta dig i en av solstolarna intill vattnet. Kika på båtarna som åker förbi eller de djärva besökarna som tar ett hopp från den närliggande bungy­jump-ställningen. Har du tur åker till och med det kungliga skeppet Dannebrogen förbi. Ta dig dit med cykel, buss eller båt.

Shopping

Second hand-shopping

Området kring Larsbjørnsstræde och Studiostræd

Annons
Second hand-shopping Köpenhamn.
Det finns gott om bra second hand-shopping i Köpenhamn. Aino Oxblod

Vill du välja och vraka bland second hand-butiker behöver du bara röra dig några hundra meter mellan butikerna på Larsbjørnsstræde och Studio­stræd, på promenadavstånd från centralstationen. Second hand-butiker som Episode, Wasteland och Veras är perfekta för att fynda skor, väskar, jackor och vintageplagg med minimal skada på både miljö och din plånbok – även med den starka danska kronan.

Designershopping: ­Magasin ­du Nord

Kongens nytorv 13

Magasin du Nord, Köpenhamn.
Klassiska Magasin du Nord. Aino Oxblod

Köpenhamn är en fantastisk stad för all typ av shopping, men är du inriktad på designermärken är det Magasin du Nord och området runtikring du ska bege dig till. Tänk dig NK i Stockholm men större, fräschare och med bättre utbud. Här kan du shoppa kläder från Stine Goya, och skönhetsprodukter från Augustinus Bader – eller välja bland hundratals andra eftertraktade märken.

Annons

Inredning: Studio Arhoj

Skindergade 7

Studio Arhoj Köpenhamn.
Studio Arhoj är ett riktigt lyckopiller! Aino Oxblod

Att gå in i butiken gör den ­mörkaste dag till ett lyckopiller! Koppar, skulpturer och vaser i otroliga färgkombinationer. Tips! Är du där på höstkanten har butiken en utförsäljning av den keramik som inte blivit helt perfekt. Bättre priser – men kom i tid, kön ringlar sig lång med shoppingsugna Köpen­hamnsbor.

Natur och kultur

Sommar: Bada

Amager strandbad, Köpenhamn.
Ta ett dopp vid fina Amager strandbad. INGVAR ANDERSSON

En huvudstad med badmöjligheter – kan det bli bättre? Besöker du Köpenhamn när det är badväder finns det många platser att bada på runt om i de centrala delarna av ­staden. Spana till exempel in Amager strandbad eller Fisketorvet för att kombinera cityweekend med ett dopp!

Annons

Konsert: Vega

Enghavevej 40

En av norra Europas mest klassiska klubbkonsertlokaler är helt klart Vega. Både svenska, danska och internationella akter spelar här och de stora balkongerna ger en intim och maxad konsertupplevelse. Värt att ha koll på vilka som är bokade här när du besöker Köpenhamn!

Annons