Trendar: Nostalgi Livsstil Livsberättelser Intervjuer Mitt liv Min aborträtt Feminas historia

Experten: Så hanterar du om en passagerare vill byta plats på planet

21 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Passagerare på flygplan
Om en passagerare på flygplanet vill byta plats med dig och du är inte så sugen – hur hanterar du då situationen?
Etikettexperten Diane Gottsman ger råd om hur du svarar på en sån fråga, och vad man egentligen kan kräva.
– Det betyder bara att du bokade för sent, säger Diane till Ladbible.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem favoriter från Femina – resespecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – resespecial

Du känner säkert igen dig i situationen: Du har precis slagit dig till ro på ditt bokade flygsäte och gjort dig redo för den långa resan när en annan passagerare ber om att få byta plats. Ofta är man själv inte så lockad av ett byte, men kan känna sig tvungen att tacka ja för att en familj ska få sitta tillsammans.

Men är det ens oartigt att tacka nej när någon vill byta med en, och man måste lämna sin fönsterplats? Etikettexperten Diane Gottsman reder ut vad som gäller hos sajten Ladbible.

Diane menar att du för det mesta inte alls är skyldig medpassagerarna att byta plats för att göra deras resa roligare. Den enda gången du verkligen bör ge upp din plats är om det inte funnits något sätt att boka platser innan så att en förälder kan sitta med sitt unga barn.

Annons

Etikettexperten menar dock att även i de situationerna har man som förälder ansvar att lösa situationen med personal innan boarding, så att det inte behöver gå ut över andra passagerare. Personen som frågas försätts i en pinsam situation, där den inte kan tacka nej utan att känna sig otrevlig – och sådana situationer bör man inte utsätta andra för, enligt etikettexperten.

Planera i förväg

Att vilja sitta med sin kompis eller bara helt enkelt få en bättre plats är inte en tillräckligt bra anledning till att störa andra passagerare.

– Det är inte en tillräckligt bra anledning om du vill sitta bredvid en vän eller föredrar fönsterplats över gångplats. Inte heller om du och din partner separeras, det betyder bara att du bokade för sent eller inte planerade i förväg så nu kunde boka platser bredvid varandra.

Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage
Annons