Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Svenska flygvärdinnan Angelica svarar på 12 vanliga frågor inför resan

22 jun, 2023
AvEbba S. Dahlman
FotografPrivat, Shutterstock
Semesterveckorna hägrar och vi konstaterar att högsäsongen för flygresor utomlands är här.
I en intervju med Femina svarar erfarna flygvärdinnan Angelica Hedlund på vanliga 12 frågor inför flygresan.
– Det där är ju en kul fråga. Jag brukar faktiskt få den ganska ofta, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsarBrand logo
Så packar du inför flygresan - flygvärdinnan tipsar

Det är samma visa varje år inför flygresan, du googlar febrilt för att få svar på hur mycket vätska du får ha i handbagaget, när du ska ta dig flygplatsen och hur mycket din incheckade resväska får väga.

Nu är det snart dags igen för Sveriges semesterfirare att ge sig ut på resor i luften, men i år har vi gjort jobbet åt dig och samlat alla svar på ett och samma ställe.

Flygvärdinnan svarar på vanliga frågorna inför resan

I en intervju med mångårigt erfarna flygvärdinnan Angelica Hedlund, som jobbat för bland annat Emirates och SAS, benar vi ut några av de allra vanligaste frågeställningarna kring flygresor.

Annons

Hur långt innan flygresan bör man vara på flygplatsen?

– Ja, det är faktiskt en bra fråga. Jag brukar generellt säga att två timmar innan är lagom. Det är ingen mening att vara där tre timmar innan, eller ännu mer. De flesta flygbolag öppnar inte gaten eller incheckningen förrän två timmar innan avgång. Om det är en liten flygplats och man inte ska checka in bagage kan det till och med räcka att bara vara där en timme innan. Men två timmar innan är det som rekommenderas, förklarar Angelica.

När ska man checka in sitt bagage om man vill få det först på bandet efter flygningen?

– Ja, det där är ju en kul fråga. Jag brukar faktiskt få den ganska ofta. Som flygvärdinna har jag egentligen har ingenting med bagaget att göra. Vi tar ju hand om allt som sker från det att man har satt sin fot inne i flygplanet, säger hon och fortsätter:

Annons

– Men vissa tror ju på den här principen ”sist in först ut”, men det tror jag inte stämmer för bagaget blandas ändå. Det man kan göra för att försäkra sig om att få bagaget först är ju att flyga business. För då får man en priority tag på bagaget, och då kommer väskan först på bandet.

Kan man prata sig till en priority tag?

– Det är svårt, men man kan alltid fråga. Du kan säga till personalen att du har bråttom efter att ni landat.

kvinna checkar in bagage på flygplats

Om väskan väger för mycket när man ska checka in den, kan man göra något för att få med den ändå?

– Man kan alltid betala övervikt, men utöver det vet jag inte om jag har något knep. De som checkar in väskan brukar oftast inte säga något om det inte är många kilo övervikt. För man får ju alltid ha med sig 23 kilo. Ett tips kan ju vara att väga väskan innan.

Annons

Vad får man ha i handbagaget?

– Jag har alltid pass, plånbok och mediciner i handbagaget. Sånt som jag inte kan riskera att vara utan. Och så får man ju också ha förpackningar för 100 milliliter vätskor, eller mindre, berättar flygvärdinnan och fortsätter:

– Sen har jag såklart också dator, mobil, surfplatta och sånt. För det får inte vara i cargo, i det incheckade, eftersom de har litiumbatterier.

Finns det någon gräns för hur många vätskor á 100 milliliter man får ha med sig i handbagaget?

– Ja, det finns en gräns, och det är ju att de ska få plats i den plastpåsen som flygplatsen erbjuder vid securityn. Tumregeln är att den ska kunna gå och zippa igen. Är man fler i ett sällskap som reser och någon inte har med sig så mycket produkter, så kan man ju alltid omfördela vätskorna. För att maximera hur mycket man får med sig. Men om man vet med sig att man vill ha mycket produkter med sig på resan, så är det att checka in en väska.

Vad får man inte ha i handbagaget?

– Man får ju inte ha vassa föremål till exempel. Inga vapen såklart, men inte heller saxar eller knivar som kan användas som vapen.

Annons

Många flygbolag erbjuder gratis check-in vid gaten när hatthylleutrymmet i flygplanet börjar bli fullt. Finns det något knep för att undvika det?

– Man ska försöka gå på så tidigt som möjligt, så att det inte hinner bli fullt. Men sen tycker jag inte heller att man inte ska se det som en negativ grej. För det är ju hundra procent säkert att väskan kommer med. När man står i gaten så kan man se när markpersonalen lastar väskan ombord. Så slipper man bära på den, säger Angelica och fortsätter:

– Men annars är det väl att ha en mjuk väska, då kommer de inte ens fråga eftersom den får plats under sätet framför dig i flygplanet. De frågar ju bara personer som har hårda resväskor, och carry-ons.

Vilken är den bästa platsen i flygplanet?

– Ja, alltså jag tycker ju längst fram eller vid en nödutgång är bästa platserna. Det är för att jag är ganska lång, då vill man ha mycket benutrymme. Men det kan ju också vara härligt om man lyckas få en rad för sig själv. Man kan ju välja plats när man checkar in och då ser man ju var det finns lediga rader.

kvinna tittar ut genom fönstret på ett flygplan.

Var ska man sitta på flyget för att komma av först?

– Längst fram. Ibland även längst bak, men det är så olika. Inte ens crewet vet om det kommer finnas en trappa där bak på flygplatsen när man landat. Så det är lite risky att boka längst bak i planet om man hemskt gärna vill komma av först. Då har man bara tur.

Annons

När får man gå på toaletten i flygplanet?

– Det är när seatbelt sign inte lyser. Om man absolut måste gå på toaletten när flyget står stilla på marken, så får man faktiskt det. Det enda som är noga är bara att man inte får tvätta händerna i handfatet. För det vattnet kommer ut direkt på marken under, berättar flygvärdinnan och fortsätter:

– Speciellt på vintern är det extra farligt. För då kan vattnet frysa. eller i värsta fall bli en istapp som hamnar i huvudet på någon markpersonal. Så man ska inte tvätta händerna på marken, men man kan gå på toa. Det andra avfallet hamnar i en tank, men just vattnet åker direkt ut, även uppe i luften.

Hur vill cabin crew att resenärerna beter sig under flygresan?

– Man får gärna vara glad. Vänlig och trevlig. Och sen, det är ju också en välkommet att man berättar under boarding om man är till exempel sjuksköterska eller om man kan något språk, säger hon och fortsätter:

Annons

– Om vi exempelvis är på väg till Libanon och man kan arabiska. Då får man gärna hojta till oss. För det kan alltid vara värde ifall det händer något ombord. För i slutet av dagen är det bara vi där uppe om det händer något och då måste vi hjälpas åt. Så då kan det alltid vara bra för oss att veta att ”Just det, han på 12 E. Det var ju en sjuksköterska”.

Annons