Resguide till mysiga Hälsingland i höst
Stigen slingrar sig uppför berget, genom en skog som just har börjat skifta i höstens palett. Jag lyfter blicken för att se om jag kan skymta vårt rum för natten, men ser bara björk- och grantoppar. Men efter ytterligare en liten stigning tornar det plötsligt upp sig, det tio meter höga trähuset. En kort träbro leder oss fram till huset som är byggt av obehandlad kärnfuru på höga trästolpar. Jag öppnar dörren – och möts av en betagande utsikt över de omgivande trädtopparna och Ljusnans dalgång.
Vi befinner oss på Åsberget, 373 meter över havet, och en dryg timmes vandring från Orbaden i Hälsingland. Det kan framstå som en omöjlig plats för ett hotell, men här har Staffan Michelson, en naturälskande advokat med rötter i Hälsingland, uppfyllt visionen om att skapa ett naturnära rum för vila och reflektion. Dottern och arkitekten Hanna Michelson fick fria händer och skapade Lofthuset, en lyxkoja som för tankarna till både japansk minimalism och svenska hantverkstraditioner.
Rummet är bara 14 kvadratmeter, men det stora fönstret, höga taket och de ljusa snickerierna i björk och ask skapar en känsla av rymd. Dessutom finns det inga möbler som stör eller prylar som pockar på uppmärksamhet. Bara det mest nödvändiga har fått utrymme. På väggen hänger två japanska futonmadrasser, sängkläder i grått linne och två flyttbara lampor. Rummet rymmer också en liten men noga genomtänkt köksdel, ett handfat av keramik och en förbränningstoalett.
Vi fortsätter en trappa upp, till utsiktsrummet. Här finns två stolar och ett litet bord. Inga väggar, utan 360-gradig utsikt. Jag får en impuls att plocka upp mobilen och skriva något naturromantiskt på Instagram, men det är något med platsen, tystnaden och den milsvida vyn som får mig att låta mobilen ligga kvar i fickan. Och bara ta in landskapet.
Utanför Lofthuset passerar Helgonleden
Att få vara mitt i naturen och samtidigt ha tillgång till allt det basala känns som höjden av lyx och en välbehövlig motvikt till vardagens ekorrhjul. Det senaste året är det många som har känt en längtan till naturen, kanske är det därför som det har ploppat upp flera naturnära, avskalade boenden runtom i landet som – precis som Lofthuset – fungerar som upplevelser i sig. Och snart blir de ännu fler. Hundra meter söderut, helt avskilt av skog, håller Staffan och Hanna Michelson på att färdigställa ett nytt trähus.
– Vi har planer på ytterligare tre hus. Inte fler än så, eftersom vi är angelägna om att varje hus ska ha en egen, helt fri och ostörd placering, berättar Staffan.
Nästa morgon, efter en ovanligt tyst och god natts sömn, slår vi en lov i den omgivande skogen och får med oss både lingon och blåbär till frukosten, som väntade på oss redan vid ankomsten. Morgonen är sval, men vi tar med oss en stor kanna kaffe och varsin yllefilt upp till utsiktsrummet. Och får se morgonsolen färga det omgivande landskapet guldgult.
Järvsö har utvecklats stort
Bara några meter utanför huset passerar Helgonleden, en pilgrimsled som sträcker sig från Uppsala till Trondheim via Ljusnan. Dessutom går en av Hälsingeledens etapper via Åsberget. Vi har dock bestämt oss för att göra en dagsutflykt till Järvsö, knappt tre mil norrut. De senaste åren har den lilla Hälsingeidyllen utvecklats stort. Här finns en hejdundrande entreprenörsanda och en tydlig stolthet över bygden och de unika kulturvärdena, men också en vision om att bli Sveriges första certifierat hållbara destination.
En del i det arbetet är Järvsös storsatsning på cykling. Sommarens stora dragplåster Järvsö Bergcykelpark har utvecklats till en av landets främsta destinationer för downhillcykling, en sport som går ut på att man åker lift upp med cykel och trampar nedför berget på markerade leder.
Järvsöbaden är ett av landets mest anrika pensionat
Här finns också ett snabbt växande utbud cykel- och vandringsleder i de omgivande skogarna. Vi bestämmer oss för den drygt sex kilometer långa Kramstaleden, som startar vid Järvzoo. Solen värmer skönt när vi letar oss in i skogen. Vi rundar en liten tjärn och så småningom en myr där vi hittar både tranbär och kråkbär. Tillsammans med några nävar blåbär blir det perfekt plockgodis.
Men efter ett par timmars vandring är vi ganska svultna, vilket känns som en utmärkt anledning att återbesöka en gammal favorit: Järvsöbaden. Det är ett av landets mest anrika pensionat och numera är det tredje och fjärde generationen som håller de gamla traditionerna vid liv. I den ljusa matsalen väntar vita linnedukar, färska snittblommor och ett stort buffébord. Av tidigare besök har vi förstått varför kökets svenska husmanskost har blivit pensionatets signum, men förmiddagens vandring får allt att smaka extra gott. Kaffe och en tårtbit på det, sedan är energinivåerna återställda.
Lite senare samma dag återvänder vi till Orbaden och checkar in på Orbaden Spa & Resort.
Orbaden sågs som syndens näste
Orbadens historia som turistort började för snart hundra år sedan, när en badrestaurang öppnade ovanför den breda, vidsträckta sandstranden som har blivit känd som Hälsinglands riviera. Orbaden utvecklades till en populär tummelplats för storstädernas kulturelit och på 1940-talet beskrevs Orbaden som ett syndens näste. Särskilt upprörande var badandet. Här användes nämligen tvådelade baddräkter, vilket var förbjudet enligt lag. Dessutom förekom nakenbad.
I dag lockar den fina sandstranden fortfarande långväga turister, dessutom har badkulturen utvecklats med spa och trendiga skogsbad. Det är mycket Helene Åkerströms förtjänst. I början av 2000-talet flyttade hon hem till sin uppväxtby och tog över det då ganska nedgångna hotellet. Sedan dess har hon fått både hotellet och byn att blomstra. Hon har bland annat utvecklat spat, utökat med yogarum och ”Må bra-helger” och låtit kända personer med hälsingeanknytning, som Peter Stormare, Carolina Klüft och Victoria Silvstedt, inreda varsin svit.
Ett av hennes senaste projekt är en 2000 kvadratmeter stor ekologisk grönsaksodling utanför hotellet. Den anlades både som ett sätt att förse hotellrestaurangen med närodlade grönsaker och ett integrationsprojekt för att skapa arbete till nyanlända kvinnor i byn. Numera ansvarar Helenes dotter Ester Rogalski Åkerström för odlingen.
– Många som kommer hit blir tagna av att det är så otroligt lugnt. Det är nästan bättre än spa att gå runt här, säger Ester när hon visar oss runt bland blommande bi-favoriter och sällsynta kulturarvssorter som Hälsinge blåärt och kålroten Klint Karin.
– De här växterna är en viktig del av vårt kulturarv och nu börjar folk inse vikten av att bevara dem. Jag tror att coronapandemin har fått många att inse att vi behöver bli mer självförsörjande, fortsätter Ester.
På andra sidan vägen har dagens skörd lagts upp till försäljning med självbetjäning. En stor del av skörden tas dock om hand av hotellets kockar. De kan konsten att förädla och bevara grönsakerna så att de räcker hela året, men också trolla fram kreativa, gastronomiska konstverk av de färska grödorna. Det får vi flera utsökta bevis på samma kväll.
Nästa dag inleder vi med att ta trappan ner till stranden för ett morgondopp. Vattnet är isande kallt, morgontröttheten försvinner på en sekund. Vi virar snabbt in oss i badrockarna igen och raskar tillbaka, in i spat. Sjunker ner i den varma infinitypoolen och blickar ut över vattnet och dalgången. Långt där borta, mellan trädtopparna på Åsberget, skymtar Lofthuset.
Stor resguide till Hälsingland
RESA HIT
Tåg från Stockholm till Järvsö tar tre timmar. Tåget stannar mitt i byn. Orbadens närmsta station är Vallsta och Orbaden Spa & Resort erbjuder hämtning på stationen.
Bussbolaget Härjedalingen kör till Hälsingland från flera orter i landet.
BO
Bergaliv
Minimalistiskt trähus med plats för två på Åsberget vid Orbaden. Ett svårslaget alternativ för naturälskare.
Järvsöbaden
Ett av Sveriges äldsta pensionat. Ett bra val för matintresserade som uppskattar gammeldags charm.
Sviten på Creperiet
En trappa upp från Creperiet i Järvsöbacken gömmer sig en svit inredd med fina naturmaterial. Frukosten serveras på det intillliggande Bergshotellet eller i en frukostkorg som levereras vid dörren.
Orbaden Spa & Resort
Trivsamt spahotell med sviter inredda av kändisar som Victoria Silvstedt och Peter Stormare, och teman som Marie Antoinette eller Chelsea Hotel. I restaurangen serveras kreativa, gröna rätter med animaliskt protein som tillval. Här erbjuds ofta olika tränings- och yogahelger.
ÄTA OCH DRICKA
Järvsöbadens vällagade husmanskost är en reseanledning i sig.
Järvsö lanthandel är Järvsös senaste tillskott, en kombinerad krog och lanthandel med egenproducerad chark och råvaror från andra lokala mathantverkare.
Orbaden Spa & Resorts moderna gastronomi, baserad på ekologiska grönsaker som odlats i byn.
Järvsö Creperie serverar mysiga matiga galetter och söta crêpes toppade med egenodlade råvaror.
Järvsö gårdsbageri är utsett till Årets fikaställe av White guide, som även lockar med pizzakvällar och en champagnebar.
Anders-Pers Fikabod är mindre omtalat, men minst lika mysigt.
SE OCH GÖRA
Vandra
I anslutning till Åsberget finns flera fina vandringsleder, bland annat Hälsingeleden som är en av Svenska Turistföreningens signaturleder, och pilgrimsleden Helgonleden. I Järvsö finns också flera olika vandringar att välja mellan.
www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/halsingeleden
www.svenskakyrkan.se/harjedalen/helgonleden
Cykla
Den ideella föreningen Orbadens Vänner har märkt ut flera fina cykelleder runt Orbaden. Järvsö bergscykelpark har skogs- och bergscykling för alla nivåer.
Stenegård
Fin besöksgård i Järvsö med hantverksbutiker, galleri, trädgårdar, tunnbrödsbageri, kafé och Lill-Babsmuseum.
Hälsingegårdar
I Hälsingland finns 40 hälsingegårdar som är öppna för allmänheten. Sju av dem har tagits upp på Unescos världsarvslista. Gästgivars i Vallsta och Kristofers i Järvsö är två fina alternativ i området. Den senare erbjuder boende och tar emot dagsbesök efter överenskommelse.
halsingland.se/halsingegardar/
Växbo lin
I närbelägna Växbo finns ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier med tillhörande fabriksbutik. Här finns också en fin gammal kulturmiljö med hantverksloge, keramikateljé, museum, återbruksverkstad, bageri och hyllade Växbo Krog.