Resor utomlands i höst – det här gäller
Men fortfarande är vi inte helt tillbaka till hur det var före pandemin, och framförallt märks det vid utomlandsresor.
Här är allt du behöver veta inför resor utomlands i höst!
Sedan världen stängde ner i mars förra året på grund av coronapandemin har det varit svårt att resa utomlands. Länder stängde sina gränser och olika restriktioner infördes i olika länder. Under 2021 har vaccinationerna i västvärlden blivit allt mer utbredda, och ju fler som har vaccinerat sig, desto mer har länderna valt att öppna upp sina gränser och släppa på restriktionerna.
Den första oktober valde Utrikesdepartementet, UD, att ta bort sin avrådan gällande icke-nödvändiga resor. Från Sveriges håll är det alltså fritt fram att börja resa utomlands igen, och många är nog sugna på att kunna boka en weekendresa eller solsemester under de mörka höst- och vintermånaderna. Men även om det är grönt ljus att resa från svenskt håll, så råder olika bestämmelser i olika länder för hur du ska bete sig vid in- och utresa. Regler kan också förändras kort inpå, så se till att hålla dig uppdaterad inför din resa.
Det ska du tänka på inför resa
Vid utomlandsresa har du eget ansvar ifall landets restriktioner skulle förändras medan du är där – gränser kan fortfarande stängas och in- och utresebestämmelser förändras. Det finns alltså en risk att du blir kvar i landet längre än du hade väntat dig.
Regeringens hemsida rekommenderar alla som reser att se över vilka försäkringsskydd man har vid utomlandsresa. Om du blir fast i ett land för att reglerna förändras är det skönt att ha en försäkring som kan täcka oväntade kostnader.
Det här gäller för resor inom EU
Vill du boka en solresa till Grekland eller Spanien, eller kanske ta en weekend i Berlin? Då är det en bra idé att skaffa EU:s digitala covid-intyg. Covid-intyget visar om du antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt mot viruset eller har haft covid-19 tidigare. Alla som har intyget kan i princip röra sig fritt inom EU – EU-länderna får nämligen inte införa ytterligare reserestriktioner mot personer med covid-intyget. Med intyget behöver du inga ytterligare coronatester, står det på EU:s officiella hemsida.S
16 länder utanför EU har också anslutit sig till systemet med digitala intyg:
- Albanien
- Andorra
- Schweiz
- Färöarna
- Israel
- Island
- Liechtenstein
- Marocko
- Monaco
- Nordmakedonien
- Norge
- Panama
- San Marino
- Turkiet
- Ukraina
- Vatikanstaten
Resa till USA – det här vet vi
I september meddelande USA:s president Joe Biden att landet kommer öppna upp sina gränser i november, för fullvaccinerade som kommer från ett EU-land eller Storbritannien. Ännu finns dock inget definitivt datum för när landet öppnar för turister igen.
Det gäller för Storbritannien efter Brexit
Det är lätt att glömma bort att Storbritannien numera inte är en del av EU. Efter Brexit har landet sina egna bestämmelser för vad som gäller vid inresa, och de har förändrats flera gånger bara de senaste månaderna. Sedan den fjärde oktober behöver fullvaccinerade personer som reser in i Storbritannien inte längre ta ett covid-test före inresa. Däremot måste man ta ett PCR-test två dagar efter ankomst. Från slutet av oktober siktar man mot att ersätta PCR-testet med ett billigare snabbtest.
Är du inte fullvaccinerad så är restriktionerna hårdare för inresa i Storbritannien. För att få resa in i landet behövs då både ett test före avsresa, samt PCR-test på dag två och dag åtta i landet, skriver de på gov.uk.
Norge, Danmark och Finland – vad gäller där?
Danmark och Finland är ju EU-länder, så för resa till dem gäller samma sak som med andra EU-länder. Är du fullvaccinerad eller på annat sätt har ett covid-intyg, så får du resa fritt till länderna utan att testas ytterligare. Norge är inte med i EU, men är ett av länderna som har anslutit sig till EU:s system, så covid-intyget fungerar även för inresa i Norge.