Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Smarta spartips

Tåg så in i Norden – 5 bästa rutterna

23 jul, 2020
AvLisa Nilsson
Att ta tåget är klimatsmart, naturnära och lustfyllt. Låt själva resan bli en del av upplevelsen och upptäck det som sker längs rälsen. Här är fem tips på rutter – perfekta för sommarens tågluff.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ensamresenärer, småbarnsfamiljer eller kompisar på resa. Att ta tåget är ett fantastiskt sätt att semestra – och upptäcka Sverige på. Den äventyrslystna tar sig ända till norra Norrland och vandrar, den kulturintresserade tar en weekendtur runt Öresund och spanar in både svenska och danska konstskatter.

– Många svenskar har upptäckt världen långt borta, men inte pärlorna på hemmaplan. Att semestra i Sverige är prisvärt och enkelt. Många tågresor kan smidigt kombineras med till exempel vandring, inte bara i fjällen, säger Eva Wrede, förläggare som ger ut Tågsemester – Norden extra allt (Eva Wrede förlag).

Eva Wrede

Med tåget kommer många fördelar: det är klimatvänligt, du kommer nära naturen och får en utsikt som heter duga.

Annons

– Som resenär upplever man hela tiden något, det är inte en död typ av transportsträcka. Dessutom får man en uppfattning om hur ett land faktiskt ser ut – att åka tåg är väldigt lustfyllt.

Per Andersson är resejournalist och en av grundarna till magasinet Vagabond. Han vet mycket om vad tågresenären behöver tänka på – eller snarare inte tänka på.

– Det finns egentligen inte så mycket att tänka på när man planerar att åka tåg inom rikets gränser. I Sverige är det väldigt enkelt att boka tågresor, du slipper allt som har med flygkontroller att göra och kan packa ner vad du vill i väskan.

Per Andersson
Per Andersson

Han tycker även att Sveriges miljö är värd att upptäcka i stället för att åka till andra länder. Och att många svenska platser kan upplevas som exotiska.

Annons

– Många som semestrar är nog inriktade på att upptäcka platser som är annorlunda, klimatmässigt och kulturellt. Det räcker med att åka en ganska kort bit i Sverige för att uppleva det. Kommer man exempelvis från södra Sverige kan Norrland upplevas som väldigt exotiskt, säger Per ­Andersson.

En annan fördel med tåget är att du kan komma hela vägen till din slutdestination.

– Ett flyg tar en inte ända fram till naturen, men om man tar tåget till – säg Abisko – så är tågstationen 50 meter från fjällstationen och naturen, säger Eva Wrede.

1. Öresund runt

Öresund runt är en perfekt weekendresa för dig som vill upptäcka både Sverige och Danmark. Ett bra första stopp är Lund. Passa på att ta en tur förbi den historiska domkyrkan och gå sedan genom Lundagård för att komma till Skissernas museum – som har världens största samling av skisser och modeller. En sann pärla!

Resan går sedan vidare till Malmö. Promenera runt i staden för att upptäcka dess blandade arkitektur. Och missa inte Malmös omtalade falafelrulle till lunch vid Möllevångstorget!

Turning torso

Efter en dag i Malmö går tåget vidare över till Danmark och Köpenhamn. Här finns många måsten. Torvehallerna är ett av dem. I saluhallarna finns det mesta i matväg – du bör prova de klassiska smørrebrøden.

Annons

I Danmarks huvudstad finns mycket att upptäcka till fots. Ta till exempel en promenad genom de gamla arbetarkvarteren Kartoffelrækkerna som numera är bostads­område. Borta i Nyhavn ligger färgglada hus vägg i vägg. Här går också båtar som kör guidade turer genom stadens kanaler.

Nyhavn i Köpenhamn

Från Köpenhamns centralstation går sedan Öresundstågen upp till Humlebæk där nästa kulturstopp väntar – konstmuseet Louisiana. Med sin breda samling av konst och sin fantastiska blandning av natur och arkitektur är det väl värt ett besök.

Därefter går Öresundståget vidare till Helsingør där färjan tar dig över till Helsingborg. Glöm inte att beställa Två röda och en grön på båten (två pølser och en Tuborg)!

Annons

Fakta: Öresund runt

  • Rutt: Lund – Malmö –­ Köpenhamn – Helsingör –­ Helsingborg
  • För vem: Det kulturintresserade paret.
  • Tid: Weekendresa.Höjdpunkter: Smørrebrød på Torvehallarnai Köpenhamn, klassiska konstmuseet Louisiana i Humlebæk och Skissernas museum i Lund.
  • Info: 48-timmarsbiljetten Öresund runt kostar 299 kr. Då ingår en resa över Öresundsbron, en tur med färjan Helsingör–Helsingborg, tåg- och bussresor i både Skåne och Köpenhamn samt en hel del rabatter till olika sevärdheter.
  • Tips: Sommarkortet från Skåne-trafiken kostar 699 kronor. Med det kan du resa runt i hela Skåne 15 juni–15 augusti. Som vuxen får du ta med dig tre barn/ungdomar gratis och kortet går även att låna ut när du själv inte använder det.

2. Torndedalens ljus

För den som är sugen på en tur i norra Sverige är det enkelt att boka nattåget från Stockholm till Luleå. Då sparar du in en hotellnatt och kommer direkt fram till anslutande bussar mot Övertorneå.

Längs Torne älv går det att bo ända ner till Haparanda, både på den svenska sidan och den finska. För att upptäcka naturen runt omkring är cykel ett väl valt alternativ, tänk dock på att alla tåg inte tar cyklar, med det går ofta att hyra på vald destination.

Det är väl värt att åka till Övertorneå under midsommar för att få uppleva den fantastiska midnattssolen. När solen vilar över naturen, dag som natt, är det perfekt att göra en nattlig vandring upp på kalottberget Aavasaksa, beläget 242 meter över havet.

Gillar du att fiska sker den årliga fiskepremiären på midsommarafton. Fiske är perfekt för den som vill blanda harmoni med adrenalin när det hugger till på kroken. Runt Övertorneå finns det många sjöar att välja mellan.

Annons

Ett som är säkert är att Övertorneå bjuder på en natur du sent kommer att glömma. Ett måste är att smaka på guldkornen från Bottenviken – Kalix löjrom. Från Övertorneå går det bussar mot Luleå där nattåget står redo för avgång hemåt.

Fakta: Tornedalens ljus

  • Rutt: Stockholm – Luleå – Övertorneå –  Luleå – Stockholm
  • För vem: Naturälskarna.
  • Tid: Sex dagar varav två resdagar.
  • Info: Nattåget Stockholm–Luleå kostar 845 kronor i liggvagn, enkel väg. Till Övertorneå kostar resan cirka 250 kronor.
  • Höjdpunkter: Tillaga egenfångad fisk, uppleva midnattssolen på Aavasaksa och smaka löjrommen från Kalix.
  • Tips: Cykel och roddbåt ­rekommenderas för den som vill upptäcka trakter­­na kring Övertorneå och känna lugnet i naturen.

3. Värmlandsweekend

För ett kompisgäng är en rundtur i Värmland ett perfekt resmål där det går att göra fina av­­stickare under en helg. Från Göteborg tar vi tåget mot Mellerud. Utanför tågfönstret syns Skansen Lejonet och Göta älv med Bohus fästning på andra sidan.

Från Mellerud till Bengtsfors går sommartid rälsbussen DVVJ – De vackra vyernas järnväg – en förkortning som ursprungligen står för Dal-Västra Värmlands järnväg. Tidigare var Mellerud en järnvägsknutpunkt, kvar finns nu stationen och ett litet kafé. Tidigare gick rälsbussen ända till Arvika, vill du åka lite längre kan du med hyrd cykeldressin ta dig upp längs rälsen.

DVVJ över akvedukten i Håvreud

Tillbaka i Mellerud går tåget mot nästa stopp, nämligen Sunne, som förknippas med författaren Selma Lagerlöf. Appen Sagolika Sunne ger en guidad tur genom samhället med författardrottningen som röd tråd.

Annons

Precis vid sjön Fryken i Sunne ligger Ulfsby Herrgård med anor från 1500-talet, en bra plats att övernatta på för den som vill unna sig lite lyx. Dagen efter väntar en tur upp till Torsby med Fryksdalsbanan – som anses vara en av Sveriges vackraste tågsträckor. Turen bjuder på en varierande utsikt över strandkanter, åkrar och små hus som ligger precis intill spåret.

Från Sunne går bussen till Mårbacka gård – platsen där Selma Lagerlöf föddes och växte upp. Nästa dag går tågfärden till Karlstad, Värmlands residensstad. Precis där Klarälven delar sig ligger Museiparken, med både Värmlands museum och Lars Lerins konsthall Sandgrund. Under 1970-talet var Sandgrund ett danspalats som nu rymmer den folkkäre Lars Lerins fantastiska akvarellverk – väl värda att beskådas. Sedan är det bara att hoppa på ett tåg från Karlstad tillbaka hem.

Fakta: Värmlandsweekend

  • Rutt: Göteborg – Mellerud – Bengtsfors – Sunne – Torsby – Karlstad  – Göteborg– Hallsberg – Mjölby
  • För vem: Det kultursugna kompisgänget.
  • Tid: Tre dagar minisemester, varav två resdagar.
  • Info: Resorna kostar totalt cirka 965 kronor.
  • Höjdpunkter: Mårbacka Gård, Lars Lerins konsthall Sandgrund och en tur på Fryksdalsbanan.
  • Tips: Tågåkandet på Frykdalsbanan kan kombineras med vandring på Frykdalsleden.
Annons

4. På norrlandsluff

Långt upp i norr ligger Abisko, en perfekt plats för den som vill vandra, men går också att kombinera med andra platser på vägen.

Resan börjar med tåg från Stockholm till Mora där ett byte till Inlandsbanan mot Östersund väntar. Därifrån tar vi en avstickare till Åre för att åka zipline. En lång linbana tar dig fram i turbofart mellan trädtopparna. Är du höjdrädd kan du i stället ta en lugn kajaktur i Åresjön.

Zipline

Efter en äventyrsdag i Åre går tåget tillbaka mot Östersund men redan nästa dag väntar Inlandsbanan på att köra vidare mot Gällivare. Resan tar en hel dag så var beredd på långa tågsträckor och tänk på att det kan vara skönt att ha bokat boendet för natten i förväg.

Annons

På morgonen tar vi Malmbanan till Abisko. Från tågstationen är det en kort promenad till turiststationen där det går att hyra tältplats. Med den som utgångspunkt är det enkelt att göra dagsvandringar längs Kungsleden.

Vandringsled

Med linbana går det att ta sig upp till blomsterfjället Nuoljas topp, med en utsikt du sent kommer att glömma. Ta en tur på fjället och upptäck den vackra naturen. På toppen ligger Aurora sky station, ett observationscenter som sommartid erbjuder vackra utsikter under midnattssolen.

Dagarna av vandring är slut och nästa tåg från Abisko går mot Kiruna. Ta där en stadsvandring för att uppleva hur staden sakta men säkert håller på att flyttas. Gör också gärna en avstickare till Jukkasjärvi för att besöka konstutställningen och Ishotellet innan nattåget mot Stockholm avgår från Kirunas station.

Annons

Fakta: Norrlandsluff

  • Rutt: Stockholm – Mora – Östersund – Åre – Gällivare – Abisko – Kiruna – Stockholm
  • Vilka: Sällskapet som vill ha ett naturäventyr.
  • Tid: 12 dagar varav sju resdagar.
  • Info: Ett Inlandsbanekort för två veckor kostar 2 195 kronor, nattåget Kiruna–Stockholm 995 kronor i liggvagn. Övriga tågbiljetter cirka 440 kronor.Höjdpunkter: Kajak i Åresjön, blomsterfjället Nuoljas och Ishotellet i Jukkasjärvi.
  • Tips: Ha gärna dina biljetter utskrivna – bra om något ­strular. Bra vandringsskor, skavsårstejp och dubbla strumpor för alla turer i naturen bör också finnas i packningen.

5. Till fjälls

För barn – men även vuxna – kan en tur med nattåg vara en riktig höjdare. En liggvagnskupé med sina sex bäddar rymmer en hel familj. Det här nattåget går direkt upp till Abisko, för att senare vika av mot Björkliden och Narvik i ­Norge.

Med på en längre tågfärd är det billigt och bra att ha med sig egen mat. Om ett växlande landskap utanför tågfönstret inte skulle räcka till kan en bra bok, podd eller spel vara till hjälp. Morgonen därpå är det bara att kliva av tåget i Abisko och promenera till Turiststationen, där bokade rum på vandrarhemmet väntar.

Rakt utanför dörren ligger äventyren och väntar. Dagsvandringar på fjälltoppen är bra för pigga barnsben och för nyfikna fingrar finns det mycket natur att undersöka. En bra sak att ha med är en insektsburk med förstoringsglas så man på nära håll kan se småkryp eller växter.

Annons

Efter dagsturerna i Abisko blir blir det lift upp över Nuoljas topp och sedan en frisk vandring ned till Björkliden. Här går det att bo på Björk­lidens fjällby och sedan väntar en topptur upp till Sveriges nordligaste stuga Låktatjåkka, 1 228 meter över havet. Det blir att vandra nästan en mil upp till stugan, äta en våffla och vila benen innan det bär av nedför berget igen. Känns det långt går det också att övernatta.

Linbana norge

Efter ett besök vid Låktatjåkka och Björkliden tuffar tåget vidare över norska gränsen till Narvik – utanför tåget swishar höga berg, djupa dalar och fjordar förbi. Här blir det ett besök på Linken klätterpark och en gigantisk hinderbana som utmanar stora som små. När benen sedan är trötta blir det att ta linbanan upp till Narviksfjellet – 656 meter över havet med en utsikt som heter duga.

Annons

Nästa dag blir stadstur och ett besök på Narviks krigsmuseum med berättelser från ett Norge under andra världskriget, men sedan bär det av mot tågstationen och en lång färd hemåt.

Fakta: Till fjälls

  • Rutt: Stockholm – Abisko – Björkliden –  Narvik – Stockholm
  • För vem: Den vandringsglada familjen.
  • Tid: 10 dagar varav, 2 resdagar.Info: Nattåget Stockholm–Abisko respektive Narvik–Stockholm kostar 995 kronor i liggvagn, resan Björkliden–Narvik 75 kronor.
  • Höjdpunkter: Karaktäristiska Lapporten, våfflor uppe vid Låktatjåkka och utsikten från Narviks­­fjellet.
  • Tips: Se till att inte planera för långa vandringar med barn och ha alltid med lite gott i fickan för extra energi.

Tips för tågsemestern

  • Ta en Sverigekarta och lägg på bordet hemma. Känn efter vad du är nyfiken på och var du vill åka. Zooma sedan in på en plats och se om tågfärden kanske går att kombinera med en båttur någonstans.
  • Om resandet blir tråkigt, ha med böcker, någon bra podd och kanske penna och papper om du reser med barn så att de kan rita och måla. Spel är också bra att ha medi fickan.
  • Ta nattåget om du ska resa långt, då ­sparar du in en hotellnatt. Nattåget kan dessutom ta dig från Stockholm ända upp till Norrland utan byte.
  • På SJ-tågen åker barn upp till 15 år gratis med förälder. Vill ni ha sittplats kan det tillkomma en symbolisk summa.
  • Har du barn kan en weekendresa passa bra, kanske till ett häftigt äventyrsbadnågonstans. Kokpunkten i Västerås är ett tips, det är ett gammalt värmekraftverk som byggts om till äventyrsbad. Funkar bra även under mörkare årstider.

Läs mer:

Här är svenskarnas gömda smultronställen – med högst betyg

Avlägsna platser att övernatta på i Sverige

Glamping 2.0: Hyr husbilar inredda som hotellsviter

Annons