Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så gör du om du är först på plats vid en trafikolycka eller sjukdom

17 okt, 2019
AvFemina
Vad gör du om det värsta händer och du hamnar mitt i en olycka? Vi har samlat de viktigaste punkterna som faktiskt kan rädda liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du har säkert funderat över hur du skulle reagera i en nödsituation. Så fort du läser om stora olyckor eller följer naturkatastrofer på tv-nyheterna är tankarna där. Eller när du ser storslagna Hollywoodfilmer där oskyldiga hamnar mitt i terrorattacker, jordbävningar, vulkanutbrott, tsunamis …

Hade du varit hjältinnan som genast tagit kontroll? Som lugnt och sansat hanterat skadade och stått för de där medmänskliga och modiga insatserna som gör skillnad i slutändan? Hade du utan att tveka riskerat ditt liv för en främling?

Sjuksköterskans bästa tips

Hur vi agerar i en akut, farlig eller hotfull situation är näst intill omöjligt att veta. Den som är tuff och handlingskraftig i sin vardag kanske inte är det när det verkligen gäller, medan den blyge och uträknade är den som steppar upp och förvånar alla. Ingen vill vara personen som fryser till is eller som springer och gömmer sig i buskarna för att rädda sitt eget skinn, men alla kan ju inte heller vara räddande änglar med akutvårdskompetens.

Annons

Det vi kan göra, däremot, det är att hålla en ledsen människa i handen medan vi plockar upp mobilen med den andra och ringer efter hjälp. Maria Almqvist är ambulanssjuksköterska på Samariten Ambulans AB och hon och hennes kollegor har full förståelse för att privatpersoner har olika erfarenheter i bagaget och därför reagerar på olika sätt vid en olycka.

– Det är inte alla som är komfortabla med att ingripa och det är helt ok, men då kan man alltid ropa på andra och ringa SOS Alarm så fort man kan. Sen uppskattar vi om man stannar kvar på platsen tills vi kommer, så att vi kan få information som kan hjälpa oss i vårt arbete, säger hon.
Om man inte har telefonen med sig och inga människor inom synhåll?

– Spring. Det är bättre att du springer och tillkallar hjälp än stannar kvar utan kunskap om hur du kan rädda den skadade.

Här nedan går vi igenom hur du kan agera om du är först på plats vid en bilolycka, när någon faller ihop, så agerar du när någon fått skärskada, drunkningsolycka och MC-olycka och hur du kan agera när någon känns hotfull.

Kvinna med telefon i handen
Larma så snart du kan. Genom SOS kan du också få vägledning i hur du ska agera tills ambulans eller polis är på plats.

Om du är först på plats vid en bilolycka

Vad bör man göra om man kommer först fram?

– Försök att skaffa dig en överblick. Hur många är skadade? Vilken typ av skador handlar det om? Ring 112 och informera om plats och vad du ser. Det är ett enormt stresspåslag att vara i den här situationen, men försök att bevara lugnet och gör det du kan. Om du har en filt, lägg den över den som ligger eller sitter på marken. Är någon medvetslös, kontrollera andningsvägarna och se efter om det finns någon större blödning. Om det gör, tryck mot såret så hårt du kan, låt SOS Alarm guida dig. Ha mobiltelefonen jämte dig på marken med högtalarfunktionen på. Deras hjälp är ovärderlig för dig tills vi når fram.
Vad ska man inte göra?

Annons

– Generellt så ska du inte börja flytta personer. Och vänta inte med att ringa, det kan lätt gå dyrbar tid om du fastnar hos de skadade för att försöka hjälpa till. De behöver professionell hjälp så fort det bara går. När vi kommer, ta ett steg tillbaka och lita på att vi gör det som är bäst i situationen och för den skadade, även om det kan se märkligt eller smärtsamt ut.

Tänk på det här om du är först på plats vid en trafikolycka

• Spring inte runt i trafiken hur mycket du än vill hjälpa till. Du kan råka illa ut av mötande bilar – framför allt om det är mörkt eller dålig sikt.

• Är du först fram till en bil med en skadad person inuti, kontrollera om airbagen löst ut eller inte. Har den inte det så placera inte dig själv framför! Om den har löst ut så har den förhoppningsvis räddat personen i bilen men också gjort så att trumhinnorna sprängts och pulver hamnat i ögonen. Personen kan alltså ha svårt att både se och höra.

Annons

• Ge helst inte skadade personer något att dricka, det kan ställa till problem om operation blir nödvändig. Inre, livsfarliga blödningar syns inte utanpå.

• I valet mellan två skadade personer där en är tyst och en skriker som en galning – gå först till den tysta. Den skrikande personen har åtminstone en fungerande andning.

• Har du egen bil, slå på varningsblinkers och glöm inte varningstriangel på vägen. Det hjälper andra bilister att stanna upp i tid.

• Gå inte nära en omkullvält lastbil med skylt för farligt gods, det finns stor risk för explosion eller farligt läckage. Ring SOS.

TA INTE BILDER! Det borde gå under normen för vanligt hyfs, men alltför många plockar impulsivt fram mobilen och fotograferar eller filmar vid olyckor. Numera går fenomenet under lagen mot olaga integritetsintrång. Att sprida bilder från olycksplatser där enskilda offer syns kan alltså leda till böter eller fängelse.

Annons

Så gör du när någon fallit ihop

– Detta kan såklart verka märkligt och bero på vad som helst, men det du kan göra är att kontrollera om personen är talbar. Är hen inte det och du inte märker någon andning så är det hjärt-lung-räddning som gäller. Larma först och följ de instruktioner du får. Är personen avsvimmad eller medvetslös, men andas av sig själv, så lägg kroppen i framstupa sidoläge och sitt kvar tills vi kommer.
Vad ska man inte göra?

– Gå inte bara förbi. Många tror spontant att det handlar om droger, alkohol eller liknande och vill inte bli inblandade, men om ingen hotfull situation råder så är det minsta man kan göra att stanna upp.

Om någon har en skärskada

– Börja med att leta upp såret, varifrån blöder det? Måste du riva eller klippa upp kläder så gör det. När du hittat källan lägger du tryck på och behåller trycket tills vi kommer. Har du en T-shirt eller något annat som du kan ta av dig och använda så gör det, men annars är det händerna rakt på. Vid en stor blödning är det vanligt att personen blir yr eller illamående, så föreslå att hen ska ligga ner om den inte redan gör det.
Vad ska man inte göra?

Annons

– Ta inte bort trycket även om blödningen verkar avta. Det kan bero på just att du trycker.

Så gör du om du om någon drunknar

– Här är det allra viktigast att först få upp personen ur vattnet, men om det inte går av olika anledningar så ska du i alla fall försöka vända ansiktet uppåt. Ta inga onödiga risker, en medvetslös person i vatten blir snabbt tung.
Ska man ge sig på mun-mot-mun-metoden?

– Absolut, om du känner att du vill hjälpa till mer så gör det. Du kan inte skada personen genom att försöka. Ring SOS och få instruktion om hur du ska lägga kompressionstryck mot bröstkorgen med handflatorna mellan bröstvårtorna. På äldre barn brukar vi säga att ena handflatan räcker och på små barn två fingrar.

Så agerar du vid en MC-Olycka

Att finna en livlös motorcyklist på vägen är skrämmande, inte minst på grund av att hjälmen skymmer personens ansikte och skadorna ofta är omfattande. Glöm aldrig att du har en vän i nöden bara ett samtal bort: ”112, lätt att slå” – som barn lär sig i tidig ålder.

Annons

Narkossjuksköterskan Anders Sjölander ger många goda första hjälpen-råd på Sveriges Motorcykelförbund, varav detta är några:

• Utgå från att personens rygg, bäcken och huvud är skadat. Dra inte bort den skadade från vägen!

• Öppna visiret och kontrollera att ingenting hindrar andningen i munnen.

• Om inte personen andas så måste hjälmen av. Lägg den skadade på rygg, det bästa är om ni råkar vara två personer på plats, en av er håller stadigt om nacken, den andre drar upp hjälmen tills ni ser näsan sticka ut under kanten. Därefter böjer ni hjälmen åt andra hållet och drar sakta av den. (Detta gör ni enbart om personen inte andas, i alla andra fall är det bästa att behålla hjälmen på tills hjälp anländer.) Påbörja mun-mot-mun.

Så gör du när någon känns hotfull

Sedan terrorn kom till Sverige är vi fler som tänker katastrofinriktat när någon beter sig hotfullt. Vi är helt enkelt mer vaksamma på offentliga platser. Alexander Tilly, legitimerad psykolog och specialiserad på frågor kring hot och våld, ger oss några kloka hållpunkter.

Annons

Hur ska man bemöta en främling som verkar aggressiv eller hotfull?

• Försök att utstråla lugn och visa varken rädsla eller aggressivitet. Många angripare söker enkla offer eller anledning till konfrontation. Verkar du tråkig och ointressant så undviker du uppmärksamhet.

• Är det möjligt så undvik kontakt och försök att ta dig därifrån. Påkalla andras uppmärksamhet om du känner dig trängd.

• Be människor i närheten om hjälp om någon behöver skyddas mot angrepp, det känns oftast enklare att avbryta ett bråk om man är flera. Att mötas av en grupp kan dessutom avskräcka förövaren.

• En upprörd person som inte är direkt hotfull kan bemötas genom frågor och aktivt lyssnande.

Och om personen är tydligt berusad?

• Berusade personer kan vara mer oförutsägbara, ha nedsatt impulskontroll och strunta i konsekvenser. Samtidigt kan de vara lättare att påverka än en målmedveten person som drivs av till exempel politiska eller religiösa motiv. Att ställa frågor och aktivt lyssna kan ofta avleda från våld.

Annons

• Behåll ditt lugn, undvik att säga sådant som kan uppfattas som ironi eller kränkning och ta dig därifrån.

Men om man känner personen i fråga?

• Ju mer du vet om en person desto större chans har du att värdera risken för våld.

• Det kan fungera att vädja till personens goda sidor och påminna om möjliga konsekvenser.

Vad är klokt att göra i en överlagd brottssituation eller en misstänkt terrorsituation? Vad ska man inte göra?

• Tänk på att en motiverad gärningsperson är svår att påverka genom kommunikation.

• Handlar det om ett rån så minskar generellt sett risken för våld om du lämnar ifrån dig ägodelar. Detta är alltid säkrast om angriparen är beväpnad.

• De flesta gärningspersoner vill ha enkla offer. Är ni flera som gör motstånd kan det bidra till att angreppet avbryts. Men detta gäller om personen inte är beväpnad.

• Att göra motstånd är alltid riskabelt, men det kan samtidigt vara verksamt för din psykologiska återhämtning efter ett överfall. Att lyda blint kan förstärka upplevelsen av hjälplöshet, skada din självbild och öka känslor av skam eller skuld.

Annons

• Vid risk för terrorattentat kan det vara säkrare att inte söka skydd bland andra. En folksamling är ett mer tacksamt mål, så ta dig snabbt därifrån. Satsa på avstånd och solida föremål mellan dig själv och angriparen. Och varna de du möter, så att inte fler utsätts för fara.
Läs gärna mer på www.alexandertilly.se

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Läs även: 
Tareq Taylor kärleksbombas på Instagram efter kitesurfingsolyckan

Helenas man omkom i en olycka: Att ta farväl är det svåraste jag gjort

Annons