Så hanterar du härskartekniker från kolleger på jobbet – smarta knepen

20 apr, 2021
Fotografwavebreakmedia/TT.
Härskartekniker är jobbigt på jobbet.
Att bli utsatt för härskartekniker på jobbet är tyvärr något som många har erfarenhet av – speciellt om de är kvinnor.
Här är sju smarta knep att tänka på för att hantera härskartekniker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lyckas du med den digitala jobbintervjunBrand logo
Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Många kvinnor har under karriären råkat ut för någon form av härskartekniker från, ofta manliga, kolleger. Inte sällan händer det när man har befordrats till en bättre tjänst, och kan börjas ses som ett hot för kollegerna som nyss var så trevliga i lunchrummet.

Det är inte kul att bli utsatt för härskartekniker i form av att bli ignorerad, talad till på ett nedlåtande sätt eller att personer till och med tar ens idéer och låtsas att de är ens egna. Men det finns sätt att hantera det på! Karriärvägledaren Helene Tronstad Moe ger sina bästa tips i Svenska Dagbladet på hur man kan hantera härskartekniker – testa de varianter du tror passar din situation bäst.

Här är sju sätt att hantera härskartekniker på:

1. Behåll lugnet

Genom att var lugn och saklig när du utsätts för härskartekniker så visar du att du inte berörs av dem, vilket gör att kollegan som försökt trycka ner dig kan inse att det inte är lönt att fortsätta. Ett bra sätt att göra det på är att lämna situationen genom att ta en paus – exempelvis för att hämta kaffe.

Annons

2. Analysera vad som händer

Analysera vad det är för härskartekniker du utsätts för, och i vilka situationer de uppkommer.

3. Undvik att ta till personangrepp

Den här punkten hänger ihop med punkt 1. Går du till personangrepp mot kollegan som kommit med härskarteknik, så är det kollegan som går vinnande ur situationen. Härskartekniker används ofta för att få personer ur balans.

4. Prata med någon du litar på

Blir det ett återkommande problem med härskartekniker, så ta upp det med en person du litar på, gärna en kollega inom samma organisation. Det kan vara bra att diskutera igenom med någon om hur man ska hantera det man utsatts för.

5. Låt dem inte bryta ner dig

Det är inte dig det är fel på när en kollega använder sig av härskartekniker, så ta inte åt dig. I grund och botten handlar det ofta om att personer är rädda för att tappa makt, och gör vad de kan för att behålla den. Ställ dig frågan vad det är som har hänt som gör att personen i fråga känner sig hotad.

Annons

6. Ta tillbaka makten

I stället för att gå till attack när du blir utsatt för otrevligt beteende, så kan du testa att ”kill them with kindness” – ge beröm och kommentera positivt kring kollegans arbete. Det är inte ovanligt att använda sig av härskartekniker för att man känner sig undanskymd. Det kan också vara frustrerande för personen att se hur du inte tar åt dig av beteendet, utan i stället är trevlig tillbaka.

7. Konfrontera personen

Konfrontation sitter långt inne för många människor, men ibland är det nödvändigt. Fråga kollegan varför han beter sig som han gör – men se till att det läggs fram på ett lugnt och sakligt sätt. Ibland är den som använder sig av härskartekniker inte ens medveten om att den gör det.

Annons