Trendar: Krönika om självkärlek Dejta efter separation Teknikhacks Yoga med Johanna Resetips Vintips till maten

Så kan du minska stressen i vardagen – expertens bästa tips

23 maj, 2018
AvMinna Wallén-Widung
Långvarig stress kan få förödande konsekvenser och det gäller att ta kroppens varningssignaler på allvar. Det bästa är att försöka förebygga stressen. Här ger föreläsaren och arbetsglädjeexperten Christina Stielli sina bästa tips för en stressfri vardag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ofta uppkommer stress på grund av att vi når en obalans i tillvaron, säger Christina Stielli. Hon har själv varit utbränd efter att under lång tid ha pressat sig själv för hårt både på jobbet och hemma.

Christina Stielli blev utbränd efter att ha satt hård press på sig själv under lång tid. I dag föreläser hon bland annat om stresshantering. Bild: Kristian Pohl

I dag arbetar hon som föreläsare, författare och arbetsglädjeexpert. Hon turnerar landet runt och håller föreläsningar, samtidigt som hon ofta syns som expert i ”Nyhetsmorgon” i TV4 där hon pratar om bland annat stresshantering.

– Den vanligaste orsaken till att vi blir stressade är att våra resurser inte stämmer överens med de krav vi har på oss själva. Det kan handla om att jag måste lämna in en rapport på jobbet den första juni, men redan nu ser jag i kalendern att jag innan dess ska ha ett studentfirande och en konfirmation samtidigt som morfar fyller år. Då märker jag att resurserna inte räcker till och då blir jag stressad.

Annons

Läs även: 8 tecken på att du ligger i riskzonen för att bli utbränd

Stress är i sig inte farligt. Tvärtom kan stress vara nödvändigt för att vi ska lyckas lämna in den där rapporten i tid eller för att vi ska hinna till bussen. Men stress kan bli väldigt farligt om vi inte får någon återhämtning, menar Christina Stielli.

– Och då menar jag inte återhämtning i form av semester. Kroppen behöver återhämtning två gånger per dag, speciellt om du är en ambitiös och högpresterande person.

Enligt Christina Stielli går det att förebygga stress och utbrändhet med hjälp av återhämtning.

– Även om man inte känner några varningssignaler är det viktigt att börja träna på återhämtning. Det är samma sak som med den fysiska konditionen – även om jag inte är sjuk är det jättebra att träna för att inte bli det senare. Så lägg in återhämtning två gånger per dag, även om du inte känner ett behov av det.

Christina Stielli. Bild: Kristian Pohl

Återhämtning innebär i det här fallet till synes enkla saker, som att koppla in hörlurarna, lyssna på en bra låt och blunda i några minuter.

Annons

– Eller gå ut och hitta en gräsmatta och ställ dig där en stund. Naturen får oss att slappna av, så enkla är vi människor.

Christina Stielli säger att vi är som mest stressade under åren som småbarnsföräldrar. Att hantera heltidsjobb i kombination med småbarn och hushållssysslor gör att vi lätt känner oss otillräckliga. Då gäller det inte bara att se till att få återhämtning, utan också om att göra prioriteringar och våga välja bort saker som kanske inte är så viktiga när vi tänker efter.

– Vissa perioder i livet är omöjliga att fylla med allt vi vill, och då måste vi ta bort något. Vi behöver rensa. Ingen människa i hela världen kan stressa under en längre period och må bra av det.

Läs även: Här stressar vi mest i hela landet – så kan vi minska stressen

Om man inte ser till att få daglig återhämtning, kommer verkligheten förr eller senare ikapp. Enligt Christina Stielli finns det flera viktiga varningssignaler att ta på allvar.

Annons

– Man ska vara uppmärksam om man börjar sova dåligt. När man vaknar mitt i natten och inte kan somna om till exempel. Att gnissla tänder är ett annat tydligt tecken. Samma sak med gråtattacker eller plötsliga raseriutbrott om helt vardagliga saker som att man inte hittar bilnyckeln.

Läs även: Stressexperten: Så kan du må bra även på jobbet

Nedstämdhet och uppgivenhet är andra tecken på stress, liksom magont och glömska. Att lyssna på vad kroppen försöker säga är inte alltid lätt, men enligt Christina Stielli är det otroligt viktigt att lära sig göra det.

– Kroppen är fantastisk, men fortfarande ganska dålig på att kommunicera med oss så att vi förstår. Det kommer ju ingen post it-lapp med en förklaring. Men lyssnar man inte på de första varningssignalerna kommer kroppen till sist att säga ifrån ordentligt. Då kanske man plötsligt inte ens kan ta sig ur sängen på morgonen.

Förutom att se till att man får återhämtning i vardagen, finns det flera andra saker man själv kan göra för att minska stressen i vardagen. Här är Christina Stiellis bästa tips för en stressfri och mer harmonisk vardag.

Annons

Christina Stiellis bästa tips för att stressa mindre:

1. Lämna jobbet halvvägs

Att lämna jobbet på jobbet när man går hem efter en lång dag är inte alltid det lättaste. Enligt Christina Stielli är det också viktigt att få reflektera över dagen. Det viktiga är att inte älta det när vi kommer hem.

– Jag har en kompis som alltid kör bil mellan jobbet och hemmet. När han passerar en viss väderkvarn med bilen ”lägger” han jobbet där. Nästa dag när han åker tillbaka, plockar han upp jobbet vid väderkvarnen igen. Jag brukar säga att man får hitta sin väderkvarn. Låt hjärnan få bearbeta saker som hänt under dagen, men halvvägs hem lägger du det åt sidan.

2. Vila i 20 minuter

Att vila är centralt för att hjärnan ska få återhämta sig. Christina Stiellis råd är att lägga sig på soffan i 20 minuter när man kommer hem från jobbet, innan man måste ta itu med alla vardagsbestyr.

3. Sänk ambitionerna

Se över ditt liv och din vardag – hur kan du underlätta för dig själv? Genom att sänka prestationskraven kring exempelvis matlagning, träning, hemmet eller barnens aktiviteter går det att minska stressen i vardagen. Att barnen har tråkigt ibland är inte hela världen, och att det inte är perfekt städat i tid för midsommarfesten spelar egentligen inte heller någon roll.

Annons

4. Se till att inte bli störd

Om du är mitt inne i något viktigt på jobbet – se till att du inte blir störd mitt i. Sitter du exempelvis i ett öppet kontorslandskap, är det viktigt att signalera att man inte vill bli störd. Kanske kan du skriva en lapp om att du är upptagen eller gå in i något mindre rum och stänga dörren om dig? Avbrottet kommer nämligen att kosta dig dyrbar tid och göra dig mindre effektiv.

– Varje gång man blir störd i sin arbetsuppgift, tar det 20 minuter att komma tillbaka till det man höll på med, säger Christina Stielli.

5. Kolla inte mejlen konstant

Christina Stielli förespråkar att företag om möjligt borde införa en policy på arbetsplatsen om att anställa bara svarar på mejl två gånger per dag.

– Det är vansinnigt att vi kollar mejlen hela tiden! För 30 år sedan hade vi postfack och inte sjutton gick vi och kollade postfacket flera gånger i timmen. Det är sällan ett mejl är så viktigt att det inte kan vänta en stund.

Annons

6. Bli mindre tillgänglig

Att ständigt vara tillgänglig på telefon eller mejl kan vara stressande för vem som helst.

– Har man ett jobb där man förväntas vara tillgänglig även efter arbetstid blir det ohållbart i längden, säger Christina Stielli.

Om du har ett jobb som kräver att du är konstant tillgänglig gäller det att se över hur du trots det får din välbehövliga återhämtning.

7. Gör en sak i taget

Christina Stielli menar att speciellt kvinnor måste öva sig på att bara göra en sak åt gången för att fokusera och undvika stresspåslag.

– Det sägs att kvinnor kan göra flera saker på samma gång, men det är helt fel. Vi kan inte det, men vi gör det ändå. Män har i regel en bättre förmåga att fokusera på en sak i taget och det måste vi också lära oss. Var närvarande och gör en sak åt gången, det är väldigt viktigt.

8. Fördela dygnets timmar bättre

Se över hur du fördelar de 24 timmarna som finns på ett dygn – är det hållbart i längden?

Annons

– Dygnets 24 timmar ska fördelas på olika saker. Åtta timmar jobbar vi och sju timmar måste vi sova. Många har en timmes resa till och från jobbet och så en timmes lunch. Fyra timmar ägnar vi åt hemarbete som att laga mat, plocka undan, diska, städa, tvätta och så vidare. Det blir 21 timmar och sen ska barnen i väg på sina aktiviteter också och så ska vi göra sådana saker som vi själva vill göra, som att träna eller kolla på Netflix. Då ser man att det inte går ihop och att det hela måste justeras, säger Christina Stielli.

Hon tipsar om att lägga upp dygnets timmar på samma sätt som en månadsbudget. Om man ser att pengarna inte räcker till oxfilé den här månaden, väljer man bort det. På samma sätt måste man prioritera och välja bort aktiviteter och sysslor om man märker att tiden inte räcker till.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även: 8 svenska kvinnors egna ord om sin utmattning

 

Annons