Så lätt gör du egen chiasylt!
Chiafrön innehåller massor av nyttigheter som omega-3, protein, magnesium, zink och kalium. Dessutom innehåller chiafrön kolhydrater som utgörs av vattenlösliga fibrer vilka jämnar ut blodsockret och förbättrar tarmfunktionen.
Vill du ha ett nyttigare alternativ till sylt är chiasylt helt rätt! Till skillnad från generell köpsylt innehåller det här receptet inget tillsatt socker eller konstgjorda ämnen. Dessutom är det enkelt att göra och tar inte alls lång tid!
Recept på hemmagjord chiasylt
Bas
3,5 msk chiafrön
1,5 dl vatten
Smaksättning
1,5 dl hallon
0,5 krm äkta vaniljpulver
1 tsk citronsaft
1 tsk agavesirap
Om hallon inte är din favorit kan du med fördel välja andra smaker som till exempel blåbär, hjortron, mango, jordgubbar och björnbär. Testa dig fram med rivet limeskal, kakaopulver eller kardemumma till.
Gör så här:
1. Blanda chiafrön och vatten i en skål eller i ett glas så att alla frön blir blöta. Låt stå i kylskåpet i 10 minuter.
2. Chiablandningen börjar nu svälla och bilda en geléliknande form. Ta fram en skål och häll i chiablandningen där i tillsammans med smaksättningen.
3. Mixa till en slät massa. Häll sylten i en glasburk med lock och förvara i kylen. Sylten håller i ungefär en vecka om den står kallt.