Sallad med lättrimmad lax
(4 personer)
300 g lax i hel bit (laxen ska ha varit frusen)
1 tsk salt
1 tsk strösocker
4 dl friséesallad
2 dl gröna ärter
1 knippa rädisor
3 salladslökar
malen vitpeppar
Dressing
1 äggula
1 tsk dijonsenap
ó tsk salt
ó tsk strösocker
1 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk hackad dill
Till garnering
dillvippor
Till servering
gärna en bit rostat bröd
Beredning:
Skär laxen i mindre bitar, ca 1×2 cm. Blanda med salt och socker i en bunke. Låt stå i ca 40 min. Vispa under tiden äggulan med senap, salt och socker. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner vinäger och hackad dill. Smaka av.
Blanda laxen med sallad, gröna ärter, skivade rädisor och tunt skivad salladslök precis före serveringen. Ta ett par tag med vitpepparkvarnen över. Fördela salladen på tallrikar och garnera med dillvippor. Strö ev lite flingsalt över och servera med dressingen. Rostat bröd är gott till.
Av Jan-Erik Hagbohm