Trendar: Se ''Dagen som förändrade allt'' Mitt liv Livet med barn Kärlekshistorier BUP-upproret Våld i nära relationer

Så lyckades Andra Farhad bli miljonär som 21-åring

18 sep, 2020
AvLisa Nilsson
FotografDaniela Spiroska
Börshajen Andra Farhad
Som nioåring började Andra Farhad spara sin veckopeng och vid 21 år var hon miljonär. I dag driver hon företaget Börshajen som kostnadsfritt utbildar i hur du skaffar dig ett fuck off-kaptial och tar plats på aktiemarknaden.
– Det aldrig handlat om pengar, utan jag har velat ge fler människor möjlighet att göra den resa som jag har gjort.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Intresset för pengar och sparande har alltid funnits där. Redan som nioåring började Andra Farhad, 27, spara pengar, julklappspengar, veckopengen, födelsedagspengar.

– Det kommer från mina föräldrar, jag har alltid sett att de har varit väldigt bra med sin ekonomi och alltid att tänkt: bara för att det går bra nu så behöver det inte alltid göra det.

Andra såg sina föräldrar kämpa för pengar då det inte varit eller är en självklarhet – något som gett henne stor respekt för pengars värde. Hennes intresse ökade under tonåren och efter en googling fick hon upp ögonen för hur man kan placera sina pengar, än att bara spara dem i en burk hemma.

– Jag ville lära mig att tjäna pengar men jag visste inte hur jag skulle göra. I min värld fanns det liksom tre sätt: vinna på lotto, spara eller typ råna en bank. Men jag visste ju att inget av det skulle hjälpa mig, så då googlade jag “hur blir man rik” och hamnade av alla ställen på flashback. Där hade någon skrivit att om man vill tjäna pengar så ska man köpa aktier, för det går upp i värde och över tid så tjänar du väldigt mycket pengar.

Annons

Förstod du vad grejen med aktier vad då?

Nej, jag var liksom 14 år och språket var ju inte alls anpassat för en 14-åring och jag hade aldrig hört talas om det tidigare. Ingen i min omgivning höll på med det och det var inget man hade fått lära sig i skolan.

För Andra var det här med aktier rätt “flummigt” och abstrakt då var en typ av handlesplats, fast inte en fysisk. Det tog henne ett år innan hon vågade köpa sina första aktier.

Börshajen Andra Farhad

– Då hade jag sparat typ 20 000 och var runt 15 år. Jag gick all in i ett bolag inom stålindustrin. Jag hade väldigt mycket tur, det gick upp och gjorde en avkastning på ungefär 30 procent.

Annons

”Kände mig odödlig”

Men turen hon hade innebar hybris och Andra förlorade alla sina pengar. Trots det hade hon fått blodad tand och gav inte upp. Hon skulle lyckas, det handlade bara om att förstå hur. Den tidigare smällen, när hon förlorat alla sina pengar, innebar en större respekt och försiktighet.

– Innan hade jag bara känt mig odödlig, men efter det var jag mycket mer ödmjuk. Den stora skillnaden var att jag hade ett verkligt intresse nu och jag var så nyfiken.

Vid sidan av ett jobb som mediesäljare började Andra Farhad hålla lite aktiekurser för vänner och bekanta. Det i sin tur ledde till att hon frågade på Facebook om det fanns fler som var intresserade – och det var det.

– Folk började höra av sig och jag tror att jag fick ihop runt 50-talet personer som ville lära sig. Jag startade ett Instagramkonto som hette Börshajen, så Instagramkontot sammanslaget med mitt intresse för aktiesparande och de här utbildningarna var väl starten för vad Börshajen är i dag.

Annons

Från början hade Andra inga tankar på att “det här skulle bli något”, men hon såg ett behov då det inte fanns någon som riktade sig till målgruppen mellan 25 och 60+. Den målgrupp som Andra ser som viktig, människorna som är mitt uppe i arbetslivet som börjar spara till sig själv, till sina barn eller inför pensionen.

– Där fanns ingen som kommunicerade med dem, på något sätt så blev det dem jag började prata med.

Handlar inte om att tjäna pengar

Men där fanns också en könsskillnad.

– När jag drog igång hade jag ungefär 98 procent män och två procent kvinnor. Men de senaste tre åren har det bara slagit över, så nu har jag ungefär 65 procent kvinnor och 35 procent män. Och jag tror mycket har att göra med att jag själv är kvinna och att många kanske känner “kan hon så kan jag”.

För Andra Farhad har hennes resa inte handlat om att tjäna pengar utan om att ge fler människor en chans att göra den resa hon gjort.

Annons

– Hade jag velat tjäna pengar hade jag gjort något helt annat, som går att tjäna mycket mer pengar på. Vi pratar ju väldigt mycket om att vi vill få ett näringsliv som är mer inkluderande och om mångfald och jämställdhet. Man ska komma ihåg är att det är kapitalet som styr, som att investera i hållbara företag eller investera i jämställda bolag så har man ju möjlighet att påverka. Genom att lära sig det här så har man ju möjlighet att vara med och påverka jättefrågor som är viktiga för en själv.

Så lär du dig att aktiespara

  • Det finns mycket fördomar om att aktiespara, många har en bild i huvudet av att man ska tjäna väldigt mycket pengar på kort tid. Det är inte sant. Att spara i aktier ska vara lite som att måla färg på väggarna och se det torka – det ska vara tråkigt och det ska ta tid.
  • Strategi slår kunskap många gånger – ställ in dig på att det ska vara långsiktigt. Hitta stora bolag som är stabila och som inte kommer gå i konkurs. Då kan du månadsspara i dem.
  • Har du ett sparande där det är väldigt mycket minus just nu, vilket det är för väldigt många eftersom nästan sex års börsuppgång har raderats ut under corona – då kan du sitta lugnt i båten.
  • Behöver du pengarna ganska snart, som inom ett till tre år, för att du ska gå i pension eller ska köpa en lägenhet – då ska du inte investera pengarna på börsen.
  • Kan du inte avvara dina pengar i minst fem år så kan du låta pengarna ligga på ett sparkonto. Då slipper du att det svänger väldigt mycket.
Annons

Läs mer:

Lena Wennberg: Därför är jag emot kvotering

”De skarpaste hjärnorna 2020 är kvinnors”

Frida Bratt: Så får du råd att skilja dig

Sweco vd:ns 5 karriärtips du ska följa för att nå framgång

Annons