Uppfinningar av kvinnor som historien gömt undan
Journalisten och författaren Katrine Marçal har en lång och framgångsrik karriär som bland annat ledarskribent på Aftonbladet och vikarierande chefredaktör för Dagens Nyheter. Hon har tidigare analyserat patriarkatets påverkan på nationalekonomin i boken Det enda könet, vilket gav henne en nominering till Augustpriset.
Nu är hon aktuell med boken Att uppfinna världen, en bok om hur historien gömt undan flera viktiga uppfinningar skapade av kvinnor.
Det handlar Att uppfinna världen om
Att uppfinna världen är en djupdykning i rymdhistoria, klimatkrisen och tekniska under. Katrine Marçal visar på hur föreställningarna om vad som är manligt och kvinnligt har präglat dagens moderna samhälle.
”Vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på en resväska. Hur är det möjligt? I själva verket är svaret lika enkelt som förbisett: det handlar om kön.” står det att läsa om boken på Bokus hemsida.
Journalisten Jan Gradvall skriver i Dagens Nyheter hur boken lär oss om hur orättvis historien egentligen har varit.
”Varför talar vi om klubborna och spjuten som de första verktygen? Vid samma tid var det antagligen kvinnor som utvecklade morteln och handkvarnen, vilket var minst lika högteknologiska uppfinningar”, skriver han.
Katrine Marçal vill att kvinnorna ska stoppa klimatkrisen
Bara för att kvinnorna uteslutits ur framför allt teknikhistorien så betyder inte det att vi inte kan ändra på framtiden. Med boken vill Katrine Marçal både skriva om historien men även blicka framåt. Hon skriver till exempel att kvinnors egenskaper borde värderas lika högt som männens när det kommer till att försöka stoppa klimatkrisen. Och den här gången vill hon att kvinnorna ska bli inskrivna i historieböckerna för de upptäckter och uppfinningar de ligger bakom.
Otaliga är de gånger då män har fått äran för saker skapade av kvinnor. Här nedan följer några av de exempel som Katrine Marçal lyfter i boken Att uppfinna världen.
Exempel på bortglömda uppfinningar skapade av kvinnor
Rymddräkten
Att Neil Armstrong var den första mannen på månen har många koll på. Men det som inte nämns i historien är att det hade varit helt omöjligt utan kvinnornas hjälp. Rymddräkten var nämligen sydd av sömmerskor som bemästrade den svåra konsten att sy damunderkläder. De fick komma till undsättning när männen hade fastnat i tankemönstret att svåra uppdrag kräver tung och stor utrustning. Sömmerskorna ryckte in och vips kunde man skicka männen till månen med en smidig och lätthanterlig rymddräkt.
Bilen
”Den första praktiskt användbara bilen uppfanns av den tyska ingenjören Karl Benz”, står det ofta att läsa i historieböckerna. Ingenstans kan man läsa att det faktiskt var hans fru, Bertha Benz, som var avgörande för att bilen skulle rulla framåt. Under det första försöket till bilresa var det hon som lagade defekterna med det hon hade på sig – hattnålar användes för att öppna upp bränsleledningen och strumpeband blev isolering till tändningstråden.
Ovärderliga vårdredskap
Aina Wifalk fick avbryta sin sjuksköterskeutbildning 1949 då hon drabbades av polio. Det gjorde att hon utvecklade både rullatorn och andra viktiga redskap inom rehabilitering. Eftersom att hon ville göra hjälpmedlen tillgängliga för så många som möjligt valde hon att inte ta patent på uppfinningarna. Trots att Aina Wifalks uppfinningar har varit ovärdeliga för vården nämns hon nästan aldrig i sammanhang där det pratas om svenska uppfinnare.
Foto: TT
LÄS MER:
7 saker vi lär oss om drottning Kristina i Drottningarna
Katarina Wennstams nya podcast Wennstams vrede – det handlar den om
Så porträtteras kvinnor i reklam – stora skillnader mellan könen