Sarah Dawn Finer: ”Alla har behövt tänka om”
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Jag blir påverkad av hur alla mår, som jag jobbar, lever och umgås med. Alla vi är i samma läge, förutom de som är fast anställda. Så man är långt ifrån ensam, säger Sarah Dawn Finer.
Sarah, hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen?
– Det är viktigt för mig att börja med att säga att detta är en svår tid för många och många har det långt värre än kulturbranschen, det vet jag. Men ni frågar om det och då ska jag svara. Allt har förändrats. Alla planer har behövt göras om. För alla i min familj som är frilansare och egenföretagare, inom kultursektorn. Detsamma gäller många yrken just nu, vi är långt ifrån ensamma, säger hon och fortsätter:
– Många är vi som har vi sökt nya och andra jobb under krisen. Men många söker de jobben just nu så även de är få. Vissa har sökt jobb i vården och fått jobb.
Berätta om ”liveförbudet” och hur det har påverkat er.
– I vårt yrke gäller ju i princip ”liveförbudet” alla sångare, skådisar, musiker, dansare, ljud/ljustekniker, scentekniker, kostymörer, maskörer, producenter etc. Alla livegig är inställda. Alla konserter, turnéer, teaterproduktioner, föreläsningar, företagsjobb och festivaler. Allt har ställts in och några få har skjutits upp.
– Vissa gig i höst har även redan nu ställts in och ställs hela sommaren in, ja, då är det många av oss som går i konkurs. Några få möjligheter finns inom tv och radio och alla har behövt tänka om och börja hitta digitala lösningar vilket är lättare sagt än gjort. Vissa tv-serier och filmer spelas fortfarande in och vissa tv-program görs fortfarande, men på andra sätt.
Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser?
– Jag försöker inte vara så orolig för oss alla, men det är svårt. Jag blir väldigt påverkad av allt som händer nu, i hela världen, och har lätt för att deppa ihop. Ena dagen har jag massa idéer och hopp, andra dagen inte.
– Sen blir jag också påverkad av hur alla mår, som jag jobbar, lever och umgås med. Alla vi är i samma läge, förutom de som är fast anställda. Så man är långt ifrån ensam. Som sagt, detsamma gäller många yrkesgrupper. Men alla yrkesgrupper fungerar olika i dessa tider. Privat är jag mer orolig. Detta tär på alla i min familj. På olika sätt såklart. Men på alla. Från alla våra barn, till våra föräldrar som vi inte kan träffa.
Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget?
– Lyssna på musik, konsumera musik. Köpa biljetter till konserter och gig i höst och nästa vår. Skänka pengar till krisfonderna som finns på både musiker- och teaterförbundet. Stötta din favorit musiker/artist med att köpa merch eller skänka till streamade konserter.
Hur tar du själv till dig kultur under krisen?
– Jag lyssnar mycket på musik, långt mer än jag brukar. Jag läser, jag ser film, tv-program och serier. Jag ser live-streamade konserter. Samt lyssnar på radio och poddar.
Vilket är ditt bästa kulturtips i karantäntider – vad läser du/lyssnar till/ser på?
– Jag läser självbiografier som ME av Elton John och Home Work av Julie Andrews. Många artister har släppt nya låtar som är fantastiska. Sedan lyssnar jag på allt från Ane Brun till Viktor Leksell till Tingsek och Daniela Rathana. Jag tittar på Unorthodox på Netflix. Year and years eller The Deuce på HBO samt The Morning Show på Apple tv, Alla mot alla på Kanal 5 och många fler.
Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta särskilt?
– Jag lyssnar på Jason Timbuktus Karantänbars på Instagram och så vill jag lyfta Pernilla Andersson Dregens fantastiska arbete för de äldre och utsatta i vården.
Vilka är dina planer för framtiden?
– De förändras varje dag. Jag jobbar lite med allt jag får jobb som, vilket är väldigt olika, samt skriver. Försöker att ta en dag i taget just nu. Planerar framtiden med full kraft – men mycket har förändrats i förutsättningarna och jag är också medveten om att allt kan ändras igen. Alla måste vi försöka stanna inne och hålla oss friska. Hela familjen har varit sjuk i vad vi tror är/var corona, man vet inte såklart, men med de symtomen.
– Vi har många barn och alla måste försöka hålla sig så friska vi kan. Det har varit tungt att behöva tacka nej till de få arbetschanser som ges, när vi var sjuka. Viktigast är att ta hand om samhället, stötta vården och alla som sliter på frontlinjen, så att världen fungerar, på andra sidan av denna pandemi.
Foto: TT
–––––––––––––––––––
KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:
Pernilla Wahlgren om corona: ”Längtar efter min publik”
Stina Wollters kulturtips: ”Skapa och lek tillsammans”
Helena af Sandeberg: ”Vi har kostymprovning med mask och repar på Skype”
Marianne Mörck: ”Mitt forum är Youtube – där ser jag allt”
Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”
Nina Wähä: ”Vi författare lever ofta i en sorts karantän”
Alexej Manvelov: ”Att jag inte tillhör en riskgrupp är inget frikort”
Alexander Salzberger: ”Jag har klippt alla sociala kontakter”