Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten

Skapa en egen köksträdgård

10 maj, 2015
AvFemina
tjej som vattnar sin trädgård
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
tjej som vattnar sin trädgård

NYBÖRJARTIPS!

• Anlägg köksträdgården i soligt läge, gärna nära huset. Det ska vara enkelt att hämta grönsaker och kryddor.

• Försök ha köksträdgården i skyddat läge. Ligger den för öppet torkar jorden lätt ut på våren om det är blåsigt. Du kan själv skapa lä runt köksträdgården med täta häckar av till exempel cypress, idegran

eller liguster. Bärbuskar kan också vara ett skydd.

• Det är viktigt med en lättarbetad och näringsrik jord. Styv lerjord kan förbättras med sand, mull och kompost. Förbered alltid jorden på våren med gödsel och kompost innan du sår.

• Ogräsrensning och vattning är A och O för en välmående köksträdgård. Vänta aldrig om du ser lite ogräs, rensa efter hand.

Annons

• Håll efter mördarsniglar. De utgör det största hotet.

• Börja i liten skala och utöka efter hand. Bra nybörjargrödor är spenat, lök, rädisor och potatis.

• Tänk på att ha växelbruk, det vill säga sätt aldrig samma grönsaker på samma plats år efter år.

• Plantera lök intill morötter för att undvika morotsflugan.

• Så inte för många frön av det du vill ha, det blir mycket av en påse.

• Fakta om planteringsdjup, avstånd och liknande står på fröpåsarna.

• Köp plantor från ekologisk odling.

SÅ-SCHEMA

April: Gul lök, rödlök, purjolök (plantor), schalottenlök, morötter, rödbetor, spenat, mangold, dill, rucola (sås därefter i omgångar under säsongen).

Maj: Palsternacka, jordärtskocka, sparrispotatis, sockerärter, krondill (till kräftorna eller till gurkinläggningen).

Maj/juni eller när risk för nattfrost är över: Squash som förkultiverats, plantor av fänkål, plantor av spetskål, plantor av kronärtskockor. Kronärtskockor älskar värme. Låt en blomma få slå ut och det blir fjärilarnas favorit. För att undvika att kålfjärilen äter upp spetskålen: använd odlingsväv eller plantera tagetes i kålens närhet – doften kan förvilla fjärilen. Ge fänkålen mycket vatten. Är jorden för torr går den upp i frö och bildar ingen knöl. Bönor ska sås först när jorden håller minst 13°.

Annons

September/oktober: Vitlök. Spenat kan också sås på hösten och gror så fort det blir varmt på våren.

BRA ATT VETA

• Gul lök, schalottenlök och rödlök kan användas som primörer så fort löken syns. Annars skördas lök när blasten börjar bli gul i topparna eller när den viker sig vid löken. Vitlök skördas på sensommaren.

• Schalottenlök som inte används under vinterhalvåret går utmärkt att använda som utsäde nästa säsong.

• Purjolök kan stå kvar i landet tills det blir tjäle.

• Blast från lök kan klippas under växtsäsongen och är god att ha i sallader.

• Rödbetor skördas när man tycker roten är lagom stor. God att använda färsk till soppa, gratinerad med chèvre eller ugnsrostad med andra rotfrukter.

• Palsternacka kan stå kvar i landet tills det blir tjäle. God att ugnsrosta och att ha i soppa eller i potatismos.

• Jordärtskocka passar bra i bland annat soppor och potatismos.

• Sparrispotatis är god att ugnsrosta.

Annons

• Spetskål är en primör som bäst avnjutes förvälld tillsammans med smör och salt.

• Mangold används i sallader och stuvning.

LYCKAS MED SPARRIS

Grön sparris är lättare att odla än vit. Den är en perenn strandväxt och bör därför planteras i sandbädd. Skörda inte de tre första åren efter plantering. Skördas därefter fram till midsommar. Fortsätt dock att gödsla. Bor man nära havet kan man gödsla med tång. Efter midsommar ska sparris lämnas i fred för att samla kraft till nästa säsong.

Annons