Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Retroläpparna tillbaka – snygga 90-talstrenden

20 sep, 2024
AvMina Knudsen
FotografTT.
Christina Aguilera
Markerade läppar med mörkare konturer är en klassisk 90-talslook – och nu är den tillbaka.
Stjärnor som Christina Aguilera har tagit tillbaka retrotrenden in i 20-talet.
– Looken är djärv och självsäker, säger makeup-artisten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymerBrand logo
Se videon. Här är kändisarnas favoritparfymer

Med tanke på att trender kommer och går, och nästan alltid kommer tillbaka, är det inte förvånande att skönhetstrenderna från 90-talet har gjort comeback. Det senaste året har vi också sett att både ”Mocha makeup”, ”Strawberry makeup” och ”No makeup-makeup” har toppat söklistorna, detta mycket tack vare TikTok.

När Kylie Jenners Lip Kits lanserades 2015 exploderade försäljningen av läppennor - och 90-talets stora sminktrend blev återigen allas egendom. Läppennan dominerade på 90-talet, och du kanske särskilt minns sminket hos Pamela Anderson, 50, Gwen Stefani, 47, och Victoria Beckham, 43 – där mörka läppennor var det alla skulle ha på läpparna.

– Deras markerade läppar är ikoniska och har verkligen fångat essensen av 90-talet. Det är spännande att se hur denna stil nu får en modern uppgradering, säger makeup-artisten Hina Suleman till KK.

Annons

Tja, om vi ska tro webbplatsen Byrdie är det precis dit vi ska tillbaka nu. Nästan i alla fall.

Ingen trend har haft större inflytande än de ikoniska läppkombinationerna från 90-talet. Och nu härjar denna trend återigen på sociala medier. Suleman tror att denna trend kommer att prägla hösten.

– 90-talets mode är tillbaka på grund av en nostalgi-våg, och smink från denna epok ger en kontrast till de mer naturliga trenderna vi har sett de senaste åren, säger hon och tillägger:

–Den markerade läppennan är djärv och självsäker, något som tilltalar många idag.

Finns det andra 90-talssminktrender som du ser är trendiga nu igen?

– Ja, frostade ögonskuggor, mörka läppfärger, tunna ögonbryn och ”grunge”-inspirerad smink med sotade ögon och matta läppar är också tillbaka.

Christina Aguilera
Christina Aguilera har gjort en modern twist på 90-talsmakeupen. Foto: DAVID SWANSON

Starka kontraster på läpparna

Så vilken läppkombination ska vi satsa på i höst? Makeup-artisten är tydlig i sitt tal: satsa på kontraster. Hon skulle välja en mörk brun eller burgunder läppenna med ett neutralt, ljust läppstift. Eller tvärtom: en mörk penna med ljusare gloss för en trendig kontrast. Hon förklarar:

Annons

– Rita konturerna med en läppenna som är 3-4 nyanser mörkare än din normala nudefärg och sudda den lätt inåt innan du applicerar läppstift eller genomskinligt gloss.

90-talets stora stjärna, Pamela Anderson, var en av stilikonerna under flera årtionden. Hennes skönhetsinflytande började redan tidigt på 90-talet när hon sprang längs stranden i TV-serien "Baywatch", men det står fortfarande starkt tre årtionden senare. Tidsperiodens mest populära looks var präglade av mörk, markerad läppenna och blanka finisher, något Hina Suleman också påpekar kommer att vara trendigt denna höst. Detta är också makeup-artisten Tisha Thompson överens om:

Pamela Anderson
Pamela Anderson är ansiktet utåt för markerad läppenna. Foto: McBride/Mediapunch/REX

– Jag växte upp med gloss och penna-trenden, och det är något jag långsamt men säkert ser kommer tillbaka nu. Jag älskar att se att folk experimenterar med djärva pennfärger, säger hon till Byrdie.

Tillbaka till makeup-artisten Hina Suleman.

Finns det andra sminktrender du tror vi kommer att se mer av denna höst?

– Färgglada eyeliners, grafiska former, metalliska texturer och naturliga ögonbryn kombinerat med mycket rouge och "glass skin" kommer också att vara populära trender denna höst.

Det här är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no.

Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlistaBrand logo
Kändisarna avslöjar: Hen är kändast i min kontaktlista
Annons