Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Därför är det vanligt att kvinnor får ansiktshår efter klimakteriet

14 aug, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med ansiktshår.
Efter att ha nått en viss ålder märker många kvinnor att de börjar få allt mer behåring i ansiktet.
Om det har drabbat dig är du inte ensam – här är anledningen till hårstråna, och det kan du göra åt det!
– Många kvinnor upplever att de får grova hårstrån i ansiktet under klimakteriet, säger läkaren Somi Javaid till Prevention.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålderBrand logo
Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålder

Att ha mjukt fjunigt hår i ansiktet är något som alla kvinnor har i olika utsträckning genom hela livet – vissa har lite mer och andra lite mindre.

Men när du kommer in i klimakteriet är det vanligt att märka att ansiktsbehåringen förändras i sin natur. Det blir ofta vanligare att grövre och mörkare hårstrån dyker upp, som har en mer skäggliknande textur.

– Många kvinnor upplever att de får grova hårstrån i ansiktet under klimakteriet, säger läkaren Somi Javaid till amerikanska hälsosajten Prevention.

Läkaren Donna Hart konstaterar att det är vanligt att kvinnor under klimakteriet också får mindre hår på huvudet, samtidigt som de får mer behåring i ansiktet.

– Det här hänger ofta ihop med problem att växa hår på huvudet, eller håravfall på huvudet, två vanliga fenomen under klimakteriet, säger hon till sajten, och fortsätter:

Annons

– När mängden östrogen i kroppen minskar, så ökar den relativa mängden testosteron, vilket stimulerar tillväxten av ansiktsbehåring.

Så kan du bli av med ansiktshåret

Vad kan man göra åt ”klimakterieskägget” då, om det är något som irriterar en? Det finns några olika tillvägagångssätt menar läkarna. Om du inte vill söka professionell hjälp kan du antingen vaxa, noppa eller använda hårborttagningskrämer gjorda för ansiktet på egen hand hemma – metoden som passar bäst beror på hur behåringen ser ut och egna preferenser.

Om du vill investera i borttagning med laser är det dock viktigt att håret inte hunnit bli vitt av ålder – då hjälper inte lasern. Det finns också medicin du kan få utskriven som saktar ner växten av ansiktshår.

Känner du dig däremot orolig över mängden ansiktsbehåring uppmuntrar Somi Javaid dig att uppsöka läkare, för att se att det inte beror på en underliggande sjukdom.

Mogen hy #8 – Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigtBrand logo
Mogen hy #8 – Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigt
Annons