Håret efter en cellgiftsbehandling – det händer med färg, textur och tillväxt
Många människor som drabbas av cancer och behöver behandlas med cellgifter, eller cytostatika som det ibland också kallas, vittnar om en tuff tid.
”Cytostatika är ett samlingsnamn för läkemedel som hämmar celler på olika sätt. Läkemedlen kan till exempel hindra celler från att dela sig och bli fler, eller göra så att de förstör sig själva”, skriver sajten 1177.
Syftet med en sådan behandling kan skilja sig åt, men det handlar om att bli av med cancern, att göra cancern lättare att ta bort med operation eller strålning samt att cancern inte ska komma tillbaka.
Vanliga biverkningar vid en cellgiftsbehandling är att må illa, att bli trött, att få ont, att öka/minska i vikt, att få infektioner lättare samt att tappa sitt hår. Biverkningarna skiljer sig dock, från person till person, och kan också bero på vilken typ av cytostatika man får.
Att förlora håret är på många sätt svårt. Det kan vara existentiellt. Inte minst eftersom att vissa vittnar om att håret är en del av ens utseende och därigenom också ens identitet. Många menar också att de tycker att det är svårt eftersom att tappa håret kan betyda att människor ser på en, direkt, att man är, eller har varit, sjuk. Vissa väljer att bära peruk, medan andra satsar på sjal, eller inget alls.
Men, vad händer då behandlingen är avslutad och man får håret tillbaka? Hur lång tid tar det innan det växer ut och hur ska, eller kan, man tänka gällande färgning och styling?
Håret efter cellgifter – så blir strukturen och färgen
Femina har talat med Karin Monie. Karin är frisör, perukspecialist och ägare av salongen Huvudsaken i Uppsala, en salong som har funnits ända sedan 1949. Karin är den tredje ägaren i raden.
– Det första håret som växer ut efter en cytostatikabehandling känns fjunigt och nästintill ”dammigt” i strukturen, berättar Karin.
Hon säger att håret, först, tar tid på sig att växa.
– Till en början växer det långsamt, att få ut ett tidigare axellångt hår som växer i normal takt tar cirka 1,5 till 2 år.
När håret har vuxit ut en bit igen. Hur ska man då behandla det?
– Det går utmärkt att tona, slinga eller färga håret om det känns trist i färgen, givetvis på ett skonsamt sätt.
Karin vittnar också om att kvaliteten på håret kan förändras.
– Vissa får lockigt hår – mer eller mindre. I de flesta fall så mattas lockarna ut allt eftersom håret växer ut men vissa kan få extremt krusigt hår. Håller kruset i sig så har jag ibland rakpermanentat håret så att kunden får glansen tillbaka. Lockarna kan komma i hela håret eller bara på vissa partier.
Också kulören kan bli annorlunda.
– Färgen kan även förändras, men det är rätt ovanligt. Den mest dramatiska förändringen jag sett är en mörkblond patient som blev extremt ljus, nästintill vit i färgen, när håret började växa.