Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy''HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsSkönhetsfyndNageltrenderGrått hår

Nya heta parfymtrenden – nostalgidofter från 90-talet

08 jul, 2024
kvinna med parfymklassiker från 90-talet
Här är doftklassikerna vi älskade redan då och som vi fortfarande gärna bär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Årets Feminista 2024: Vilken kvinna inspirerar dig?Brand logo
Årets Feminista 2024: Vilken kvinna inspirerar dig?

Vi verkar inte kunna få nog av 90-talet, decenniet som dominerat både inom mode och makeup under en längre tid nu. Plötsligt har det dessutom seglat upp en ny skönhetstrend från slutet av milleniet – parfymerna vi bar på 90-talet är hetare än någonsin. Det här var åren då näsorna verkligen sprudlade av kreativitet och vi fick en helt ny doftbild, som den gigantiska succén CK One, parfymen som kickade igång unisex-trenden.

Men det var också början på nisch-husens genomslag (tänk dofter som Dirt från Demeter) och gourmand-familjens uppståndelse där Thierry Muglers Angel var den första att erbjuda noter som fick det att vattnas i munnen. För alla oss som var med är detta riktig nostalgi och samtidigt härligt att upptäcka att så många av parfymerna från den tiden faktiskt fortfarande är fantastiska att bära. Något det verkar som att även den yngre generationen gjort. Följ med på en minnestripp genom 90-talets doftikoner.

Bästa parfymerna från 90-talet

1/7

CK One EdT

Calvin Klein

Den här ikoniska parfymen är fortfarande en frisk fläkt med sensuell bas, här får du noter som bergamott, viol, muskot och mysk.

2/7

Classique EdT

Jean Paul Gaultier

Den här vackra bysten som ner som en bomb, flaskan var något vi aldrig tidigare sett. I den väntar en varm, söt, intensiv och sammetslen doft där stjärnnoter är anis, apelsinblom, ros, ingefära och vanilj.

3/7

Angel EdP

Mugler

Söt som spunnet socker och sexig som få, det är denna den första stora oriental gourmand-doften som landade här 1992. Den är en explosion av noter, som vanilj och choklad. Muglers tanke var att personen som bar den skulle dofta så gott så att man ville äta upp den. Inget för den som helst vill stå i baren själv.

4/7

Rush EdT

Gucci

Så chic med sin röda box-flaska och med ett technocolor-innehåll som exploderar av spännande, impulsiva och supersensuella noter som gardenia, freesia, korianderfrö och vanilj - en av 90-talets coolaste dofter som sticker ut än idag. Någon tappade en flaska i golvet på mitt arbetsrum och jag tror att det doftar Rush där än idag.

5/7

Pleasures EdT

Estée Lauder

Denna luftigt daggfräscha, ljuvt blommiga och samtidigt härligt rosépeppriga succé har en speciell plats i mitt hjärta då det var doften min mamma alltid bar på 90-talet. Noterna här är vita liljor, violblad, lila surener, pioner, jasmin samt gröna inslag.

6/7

L'Eau d'Issey EdT

Issey Miyake

När blommor möter vatten, så brukar den här klassiska doften beskrivas och när den kom hade man aldrig känt något så skirt och friskt samtidigt med ros, lilja och lotus. Trots det har den en elegans, något som kommer från en bas med tränoter.

7/7

J'Adore EdP

Dior

Det går inte att hoppa över denna dundersuccé som släpptes med dunder och brak i slutet av 90-talet (min första pressresa, den gick till Nice) och sedan dess varit en favorit hos många men också fått flera uppföljare. Denna prunkande och lyxiga bukett med noter som ylang ylang, jasmin, tuberose och damaskusros är både sprudlande, fyllig, fruktigt blommig och sofistikerad.

Annons