Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Bäst i test Sminktips Frisyrer Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Läkemedelverkets larm: Solskydd i Sverige kan ha stora brister

31 maj, 2021
FotografPExels.
Mamma smörjer in sin dotter med solskyddsfaktor, SPF.
Solskyddsprodukter som säljs på den svenska marknaden kan ha stora brister – det larmar nu Läkemedelsverket efter en granskning.
Närmare hälften av de testade produkterna kan inte bevisa sin effekt.
– Men det är så klart allvarligt att det var brister. Vi vill förstås att det ska vara hundra procent utan brister, säger utredaren Magnus Crona.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här är SPF och så använder du detBrand logo
Det här är SPF och så använder du det

Sommaren är minst sagt i antågande, och det blir allt viktigare att använda solskyddsfaktor för att skydda sig från solens skadliga UV-strålning.

Men många av produkterna som utger sig för att vara effektiva mot UVA- och UVB-strålning som säljs i Sverige har ingen bevisad effekt. Det larmar nu Läkemedelsverket om efter en granskning.

Läkemedelsverket har undersökt femton olika solskyddsprodukter på den svenska marknaden, och hela sex av produkterna saknade den nödvändiga bevisningen för att visa att de faktiskt fungerar så effektivt som de hävdar. Bara fyra av 15 produkter uppfyller alla krav i produktmärkningen.

Annons

– När det gäller effektbevisningen såg det ändå lite bättre ut i år. Men det är så klart allvarligt att det var brister. Vi vill förstås att det ska vara hundra procent utan brister, säger Magnus Crona, utredare vid Läkemedelsverket, till Aftonbladet.

Läkemedelverkets rapport: Solskyddet inte så effektivt

I en del av fallen så har företagen använt testmetoder som är bristfälliga, medan man i andra fall haft för få testpersoner för att kunna bevisa effekten. Många av de kritiserade produkterna saknade också information om hur man ska använda produkten för att uppnå full effekt i solskyddet. Det är vanligt att man smörjer in sig med mindre solskyddsfaktor än vad som faktiskt behövs för att skydda sig från solstrålarna.

– Vissa produkter kanske inte ger solskyddet som utlovas. Och saknar man viktig märkning kanske inte konsumenten förstår hur mycket eller hur ofta man ska smörja in sig. Det skulle kunna leda till att man bränner sig i solen, säger Magnus Crona, skriver tidningen.

Annons

Efter granskningen som Läkemedelsverket har gjort så har företagen nu frivilligt stoppat de kritiserade produkterna för att rätta till bristerna.

Annons