Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Parfymerna från 80-talet går aldrig ur tiden – kolla in ikoniska dofterna

26 jun, 2024
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Det finns parfymer och det finns Parfymer, med stort P. Här är dofterna som är lika ikoniska i dag som under 1980-talet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymerBrand logo
Feminas läsare: Här är våra favoritparfymer

Doftminnen är starka, starkare än andra. En särskild parfym kan slunga oss åratal tillbaka i tiden, på bara några hundradels sekunder. Ett årtionde som är särskilt förknippat med parfym, och doft överlag, är 1980-talet. Axelvaddar, stora hår, sprej och... ja, doft!

Och visst finns det några ikoniska parfymer som är minst lika aktuella, och helrätt, i dag som då det begav sig, på det glada obekymrade 1980-talet. Kanske har du någon av dessa klassiker hemma i badrumsskåpet?

Annons

Anais Anais, från Cacharel

Flaskan! Ja, nog minns man den? Anais Anais är den första parfymen från Cacharel, och skapades 1978. Anais Anais beskrivs, inte sällan, som en ultrafeminin fräsch, rik och romantisk bukett av blommor. Toppnoterna är apelsinblomma, lavendel, kaprifol, hyacint, citron, bergamott och liljor. Mellanoterna består av jasmin, iris, ylang ylang, ros, vit lilja, tuberos, nejlika och bland basnoterna märks sandelträ, ceder, vetiverrot, ambra, rökelse. Parfymen skapades av ett team av parfymörer: Roger Pellegrino, Robert Gonnon, Paul Leger och Raymond Chaillan.

Annons

ANNONS Läs mer och köp parfymen Anais Anais här.

Red Door, från Elizabeth Arden

Red Door är en klassisk doft, inspirerad av den världsberömda Elizabeth Arden Red Door Salon i New York. Det är en modern doft, skapad för den moderna kvinnan. Den beskrivs inte sällan som en symbol för glamour och lyx. Red Door såg dagens ljus 1989 och dess orientaliska komposition skapades av parfymören Claire Cain.

ANNONS Här kan du läsa mer och klicka hem parfymen Red Door.

Annons

Poison, från Dior

Poison släpptes för första gången 1985 och kan nog närmas beskrivas som att den inkapslar 80-talets kärlek till kraftfulla bärnstensdofter. I parfymen ryms svulstiga och sensuella, rika plommon och blommiga toner av tuberos, ylang ylang och jasmin som kombineras med basnoter av rökelse, bärnsten och mysk för att skapa en berusande och omedelbart igenkännbar arom. Det har många kända fans, inklusive Adele.

ANNONS Här kan du läsa mer och klicka hem parfymen Poison.

Annons