Sofia visar den ärliga bilden av akne – för att inspirera andra
I dag inspirerar hon tusentals följare med sina vackra och modiga bilder på Instagram – något hon hoppas ska göra livet bättre för andra med hudproblem.
När Sofia Grahn blev tonåring och fick finnar kändes det inte som någon stor grej, inget att oroa sig för. Det var ju ändå något som syntes på många andra i den åldern. Men när hon började på universitetet och problemen dök upp igen blev det en helt annan historia.
–Aknen var annorlunda, svårare att få bort, periodvis blossande och lämnade ärr på huden. Det påverkade mig på så många plan. Jag fick svårt att sova för att det gjorde ont, jag började leta aktivt efter produkter som skulle hjälpa och märkte även av en skillnad mentalt.
Att täcka huden blev värre
Det blev en väldig rotation i badrumsskåpet. När hon köpt något som inte hjälpte letade hon efter nästa mirakelkur. Och så fortsatte det. Att sminka sig, som hon hade tyckt om i tonåren, blev plötsligt något jobbigt.
– Jag kände en press att täcka huden med massor av foundation och concealer. Det tog bort glädjen med sminket. Sedan var det lika jobbigt att ta bort det, att se huden som den såg ut under allt.
När det var som jobbigast drabbades Sofia av depression.
– Jag fick ångest, isolerade mig och livet sattes som på paus. Det kan vara svårt att förstå för någon som inte haft en synlig hudsjukdom men det är inte bara kosmetiskt utan kan även kopplas till psykisk ohälsa.
Till slut kom Sofia till en punkt där det blev ohållbart. Hon sökte läkarhjälp och fick det receptbelagda läkemedlet isotretinoin, ett kraftfullt preparat som under behandlingen kan göra huden oerhört torr och påverka levern.
–Först blev det värre och jag fick ledvärk. Det var det ändå värt, min acne var betydligt mer inflammerad innan och huden lugnande ner sig.
I samband med att hon började behandlingen startade hon sitt Instagramkonto.
–Tanken var inte att få en massa följare. Jag var rädd att bekanta skulle få syn på det då jag knappt pratade med någon om hur jag mådde. Målet var att hitta andra med liknande erfarenheter och när jag började få upp bilder i mitt flöde på andra som såg ut som jag var det så starkt. Det fick mig att börja ifrågasätta skönhetsideal på en bredare nivå och tänka kritiskt kring det.
Postade bilder av sin akne
Sofia tog bilder och la upp för att ha koll på hur huden utvecklades och vilka bieffekter medicinen gav. Ju fler bilder hon tog, desto mer bekväm blev hon med att hennes hud inte passade in i skönhetsidealet. Sakta men säkert växte också kontot och nu är det nästan 100000 personer från världens alla hörn som följer henne.
Vilken respons har du fått?
–En del har svårt att svälja konceptet med någon som har akne och bra självförtroende. Vissa blir upprörda över att jag inte går på medicin och tycker att jag promotar en hudsjukdom, de tar mitt budskap och vrider det till något annat. Men jag har lärt mig att bemöta det. Det händer att jag lyfter fram problematiska kommentarer och bryter ner dem för att förklara min ståndpunkt. Det hjälper också med den stöttande följarskaran jag har, att ha det i ryggen betyder mycket.
Vad vill du förmedla?
–Det basuneras ständigt ut att akne är dåligt, att man är ful eller smutsig om man har det, något som leder till en massa skam. Jag tyckte det var fel på mig, ville täcka över min hud för att ens våga gå ut. Jag vill sprida kunskap och synliggöra acne på ett både neutralt och positivt sätt. Min dröm är att personer med acne ska kunna leva med självförtroende trots att man har en hy som inte passar in.
Hur tänker du kring makeup nu?
–Det roliga finns i att vara kreativ och skapa looker med mycket färg. Jag lägger noll energi på att täcka över min hud förutom lite concealer under ögonen. Jag får ofta inspiration från tidningsomslag och så gör jag en twist på det med en otäckt hud tillsammans med en kraftfull ögonmakeup.
Om du fick ändra något inom skönhetsbranschen, vad skulle det vara?
–Att synliga hudsjukdomar fick existera utanför hudvårdsbranschen, att vi fick se personer med rosacea och akne där det inte bara handlar om hur man kan ändra på det. Tänk om de kunde sluta retuschera hud så vi får se att porer, ärr, finnar och åldrad hud är normalt.
Du har gjort en del samarbeten. Hur har det varit?
–Det kändes konstigt att bli tillfrågad men det är ändå något jag jobbat för länge, att få representera folk med akne. Från att knappt ha velat lämna min lägenhet till att få synas hos ett stort företag som Åhléns – att få vara del av den förändringen känns stort.
Vad tror du att den förändringen beror på?
–Kroppspositivismen där alla kroppar är bra och får vara representerade har berett vägen. I början gjorde det mig frustrerad då huden blev exkluderad i alla acceptanskampanjer. Man skulle slopa uttryck som ”så här får du en bra kropp”, men huden skulle fortfarande vara felfri.
Vilken är den största skönhetsmyten?
–Att acneärr kan tas bort med hudvård. Jag har gropar efter akne och de går inte att få bort med en crème. Antingen får man leva med det eller ta till tyngre ingrepp.
Har du något motto?
–Jag behöver inte vara perfekt. Det måste finnas utrymme att vara nedstämd eller upprörd.
Sofia Grahns hudvårdsrutin - i 3 steg
1. Rengöring
"Jag börjar min rengöring med Light Work Rosehip Cleansing Oil (1) från Pai för att få bort smink och andra orenheter och fortsätter sedan med Cleanance Cleansing gel (2) från Avène, en mild och tvållös rengöringsgel för känslig, fet och oren hud. Ca 449 kr/145 ml resp 189 kr/200 ml.
2. Återfuktande
Morgon och kväll använder jag Biotherms Life Plankton Elixir (3), ett serum med hyaluronsyra, C-vitamin och probiotika. Det ger fukt och passar känslig hy. Efter det smörjer jag in Facial Lotion (4) från Cetaphil, en skön dag- och nattcrème. Ca 595 kr/30 ml resp 149 kr/118 ml.
3, Skyddande
För att skydda mina akneärr och resten av huden mot sol har jag Pigment Control Sun Fluid SPF 50+ (5) från Eucerin på morgonen. Den är befriande lätt och härlig och ger mig inte mer finnar. Ca 179 kr/50 ml.
Sofia Grahn
Gör: Skin positivity-influencer med snart 100 000 följare på Instagram-kontot @isofiagrahn där hon lyfter akne och andra hudproblem.
Ålder: 26 år.
Bor: I Göteborg.
Aktuell: I kampanjer för allt från Röhnisch till Åhléns.
3 tips för dig med akne
1. Torka inte ut huden! Det kommer inte att göra att aknen försvinner. Det är viktigare att ta reda på vilken hudtyp du har och anpassa produkterna efter det.
2. Solskydd är viktigt. Huden blir extra känslig och röda ärr kan bli pigmenteringar om du inte skyddar huden.
3. Du behöver inte täcka huden. Jag brukar tänka att jag ska låta huden vara emellanåt, tar bara lite rouge och highlighter för att ge ansiktet mer form. Det är speciellt skönt på sommaren, en frihet att inte bära en massa lager. Tycker du det är svårt? Börja med små steg och trappa ner. Det kan vara jobbigt att gå från högtäckande produkter till inget alls direkt. Första gången kan vara när du går och handlar utan smink. Pröva sedan gradvis i andra sammanhang för att bli bekväm.