Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Misstaget många göra med sin solskyddsfaktor

05 aug, 2024
AvIda Elise Eide Einarsdóttir
FotografTT.
Kvinna på stranden med spf
På sommaren är det extra viktigt att använda sig av solskyddsfaktor – men många gör det på fel sätt.
Här är vanliga misstaget som många gör med sin spf!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge

Äntligen är sommaren här! Åh, som vi har väntat. Efter en lång och kall vinter är det underbart att känna solstrålarna både på ansiktet och kroppen. Men det är viktigt att vara försiktig och skydda sig mot solen, särskilt nu på sommaren. Norge är ett av de ledande länderna i världen när det gäller antalet fall och dödlighet i hudcancer.

Solkräm är ett enkelt och effektivt sätt att skydda sig på, men du bör ta pauser i skuggan och skydda din hud med kläder. Solkräm kan dessutom ge en falsk säkerhet.

Inte bara ska den användas korrekt, det är också bra att veta att när du solar dig längre med applicerad solkräm än vad du skulle ha gjort utan, utsätter du dig för en större mängd UV-strålar. Ett annat vanligt misstag är att använda för lite solkräm. Då kommer nämligen inte solkrämen att ge lika mycket skydd som solskyddsfaktorn på flaskan anger. Smörj in dig 15–30 minuter innan du går ut, och upprepa minst varannan timme. Både vatten och sand reflekterar UV-strålar och ökar risken för att bli solbränd. Cancerföreningen rekommenderar att du både använder kläder som skyddar och att du tar pauser från solen när den är som starkast, vilket är mitt på dagen.

Annons

Hur länge håller solskyddsfaktorn?

Och om du undrar om du kan använda solkrämen från förra året, är svaret: tja. Det beror nämligen på. Om solkrämen har ändrat konsistens, färg eller lukt, bör den inte användas. Du kan också leta efter ett utgångsdatum på förpackningen. Vanligtvis kommer en solkräm att vara hållbar i cirka 12 månader.

Ingen solskyddsfaktor ger fullt skydd, men Cancerföreningen i Norge rekommenderar att du väljer minst SPF 30. Välj en så kallad bredspektrum solkräm, som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Och ja, du kan i princip använda en solkräm märkt för kroppen i ansiktet. Men den kan förvärra tillstånd som blank hud, svarta prickar, finnar eller stora porer. Därför kan det vara klokt att använda en egen solkräm speciellt utvecklad för ansiktet, eftersom dessa ofta inte är så tjocka i konsistensen. Och du, kom ihåg att också skydda läpparna, det är ofta lätt att glömma bort dem.

Det här är en artikel från Feminas norska systersajt KK.no

5 misstag när du rakar bikinilinjen – så undviker du demBrand logo
5 misstag när du rakar bikinilinjen – så undviker du dem
Annons