Trendar: Se skönehetsredaktörens tips i ''Mogen hy'' Hudvård Hårtips Bäst i test Sminktips Skönhetsfynd Nageltrender Grått hår

Frisören: 2 vanligaste misstagen folk gör när de tvättar håret

03 okt, 2024
AvAino Oxblod
FotografTT, privat.
Alexandra Steinbach
Har du undrat varför håret blir så mycket renare när du tvättar det hos frisören?
Nu avslöjar frisören Alexandra Steinbach två vanliga misstag som många gör när de tvättar håret hemma, som gör att det inte blir riktigt rent.
– Det är egentligen två stora misstag som många gör när de tvättar håret, och de är ganska lätta att korrigera, säger Alexandra, som också är utbildare hos L'Anza.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgörBrand logo
Så ofta behöver du tvätta håret - faktorerna som avgör

Att tvätta håret är något vi alla gjort regelbundet ända sedan vi var små barn – men trots det kan det vara svårare än man kanske tror. Det finns en anledning att håret renare och håller sig rent längre när du har varit hos frisören och fått det tvättat av ett proffs i samband med en klippning.

L'Anza-utbildaren och frisören Alexandra Steinbach, som driver en egen salong i Växjö, menar att det framförallt är två vanliga misstag som många gör – och att de hänger ihop med varandra.

– Det är egentligen två stora misstag som många gör när de tvättar håret, och de är ganska lätta att korrigera och ändra. Ett: ta mindre schampo. Och två: använd mer vatten. Många gånger så har vi tendens att bara skölja igenom håret lite snabbt, så det känns lite blött på ytan. Men vi behöver vatten för att schampot ska aktiveras. Det är vattnet som hjälper till att emulgera upp både fettet och produkten.

Annons

För att hjälpa schampot på traven behöver du alltså börja med att låta håret bli tillräckligt blött.

– Jag brukar säga att man ska tvätta håret med vatten först, alltså nästan massera hårbotten med vatten och se till att det är riktigt blött. Om du sen tar mindre schampo så kommer håret bli renare, och stylingen kommer hålla bättre just för att det är renare, säger Alexandra Steinbach.

Så mycket schampo behöver du

Det vi alla kan lära oss av frisörerna är helt enkelt att låta hårtvättningsprocessen ta sin lilla tid – att ha bråttom gör att håret inte blir lika rent.

– Schampo behöver vatten, och vid balsam ska vattnet bort. Man ska inte krama ur vattnet i håret innan man tar schampo, det är också ett vanligt misstag många gör, att man tror att man ska ta bort överflödigt vatten. Låt vattnet vara i håret, vi behöver vatten. Schampot ska också jobbas in ordentligt. En vanlig kommentar jag får som frisör är att kunder säger att håret blir alltid så rent och det håller så bra när jag tvättar det. Frisörer lägger ju nästan en minut ibland på att verkligen massera upp schampo, medan hemma är det ”tjoff tjoff”, och så sköljer man ur det.

Hur mycket schampo ska man ta?

– Jättesvårt att säga, för det handlar så otroligt mycket om hur tjockt hår man har, och hur smutsigt det är. Men jag brukar säga att man ska utgå från en tesked. Det är viktigt att man jobbar upp schampot i handen först, så det inte bara läggs som en klick i håret. Hellre att man tar lite schampo och schamponerar två eller till och med tre gånger, än öser på för mycket från början.

Hårtrender #8 – Så gör du en snygg vardagsuppsättningBrand logo
Hårtrender #8 – Så gör du en snygg vardagsuppsättning
Annons