Sommarens godaste såser och röror
DOFT AV ASIEN
Lyfter alla asiatiska rätter. Pröva den till salladen, som dip, marinad eller som tillbehör.
(4 personer)
1 dl rapsolja
1/2 dl japansk soja
6–7 droppar fisksås
1 tsk sambal oelek
rivet skal och saft av 1/2 lime
ev hackad chili
ev hackad koriander
Beredning: Mixa eller vispa ihop ingredienserna i en bunke eller skål.
TONFISKSÅS
God till grillat kött. Testa den också på en tunn, rostad brödskiva, som dipsås eller till tunt skivad rostbiff. En riktig höjdare!
(4 personer)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
2 msk kapris
1 dl olivolja
200 g avrunnen tonfisk på burk
Beredning: Blanda äggulan med senap, pressad vitlök och finhackad kapris. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Mosa ner tonfisken och mixa sedan till en slät sås.
AUBERGINESALSA
God till både fisk och kött. Blir det något över så njut den på en skiva bröd eller blanda med några salladsblad och servera som sallad.
(4 personer)
1 liten aubergine
salt
2 msk finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 plommontomater
5 sardeller med kapris
10 svarta oliver
20 färska basilikablad
ca 1 tsk rivet citronskal
olivolja till stekning
Beredning: Skär auberginen i kuber, ca 2×2 cm. Strö salt över och låt stå i 20 min. Finhacka under tiden lök och vitlök. Klyfta, kärna ur och skala tomaterna med hjälp av en liten vass kniv. Tärna tomatköttet och blanda med finhackade sardeller, hackade oliver, hackad basilika och citronskal i en bunke.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Lägg ner auberginen i stekpannan och låt den få lite färg, salta och peppra. Lägg i löken, stek i ca 30 sek under omrörning. Blanda ner den stekta auberginen och löken i tomatblandningen. Servera.
ENKEL SENAPSDRESSING
Sätter piff på allt från salladen till en bit bröd och grillad fisk.
(4 personer)
2 tsk bruna senapsfrön
1 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
50 g riven parmesanost
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 tsk strösocker
nymalen svartpeppar
2 msk vatten
Beredning: Krossa senapsfröna i en mortel och häll ner i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna och vispa till en dressing, gärna med mixer.
BÖNRÖRA MED SOLTORKADE TOMATER
Passar lika bra på buffébordet som på mackan, dessutom perfekt till allt grillat.
(4 personer)
1 burk vita bönor
4 soltorkade tomater
1–2 vitlöksklyftor
saft av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Beredning: Häll av vattnet från bönorna och skölj dem under rinnande vatten. Blanda bönorna med finhackade soltorkade tomater, pressad vitlök, citronsaft och olivolja. Mixa till en nästan slät röra med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
SALSA PÅ GRILLAD PAPRIKA
Läcker på små rostade brödskivor och en klar favorit både på buffébordet och till grillat kött och grillad fisk.
(4 personer)
2 röda paprikor
1 röd chilifrukt
2–3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad gul lök
Beredning: Rosta paprikorna i 200° varm ugn tills skalen börjar bli svarta. Ta ut och lägg paprikorna i en plastpåse. Låt vila i ca 20 min. Dra av skalen, dela och kärna ur. Skär paprikan i små tärningar och blanda med finhackad och urkärnad chili (några kärnor kan vara med om man gillar lite extra sting) olivolja, finhackad vitlök och lök.
CHÈVRESÅS
En njutning till grillade eller kokta grönsaker, fantastisk till grillat kött och alldeles utmärkt som dipsås.
(4 personer)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 dl crème fraiche
50 g chèvre
1 msk flytande honung
salt och peppar
Beredning: Blanda äggulan med senap och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under omrörning. Blanda ner crème fraiche. Mosa ner osten. Smaka av med honung, salt och peppar.
ÖRTDRESSING MED PEPPARROT
Världens godaste sås till fisk. Fungerar även som dip och är jättegod att blanda ner i pasta- eller potatissalladen. Dressingen är utmärkt till nykokt sparris och andra kokta primörer.
(4 personer)
2 dl gräddfil
1/2 dl finskuren gräslök
1/2 dl finskuren basilika
3 msk finriven pepparrot
1–2 tsk koncentrerad äppeljuice
salt och peppar
Beredning: Mixa alla ingredienserna till en grön och slät sås. Smaka av med salt och peppar.
ÖRTDRESSING
Bästa salladsdressingen.
(4 personer)
2 dl olivolja
1/2 msk vit balsamvinäger
1 kvist rosmarin
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1–2 msk honung
Beredning: Ett enkelt sätt att få en god dressing är att hälla på 2 dl olivolja på en flaska. Tillsätt balsamvinäger, rosmarin, vitlöksklyftor delade i mindre bitar, kapris och honung. Låt stå i 2 dygn. Skaka flaskan då och då. Tips! Skaka flaskan rejält före användning.
Av JAN-ERIK HAGBOHM
Foto TINE GUTH LINSE